Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Питане за гипсовите мазилки???

Публикувано от Буне 
Re: Питане за гипсовите мазилки???
08-09-2009 - 12:08:27
Буне, със зидането на тухлите би трябвало да имаш правилни форми на стаите, ако е така ще е добре. На практика ще намериш сериозни кривини, които ще можеш да отстраниш единствено със замазката която ти предстои. Това се проверява с ролетка, дълъг мастар, канап и нивелир. замери диагоналите на всяко едно помешение, също и отвесите на стените. Правиш формата на стаите по малкия диагонал, стените под прав ъгъл и отвесни...Ако откриеш кривини по-голями от 4-5 см, машинното мазане ще ти излезне златно. на тези места се прави конструкция, отдолу вата и отгоре ДВОЕН гипсокартон.
С цел пестене на материал, мазачите карат тънка замазка "по стените" като спестяват даже и "майките", т.е след измазването ще си в изходна позиция - ще ти трябва някой който да "изправи и измаже замазките". Има майки от неръждавейка има и майки-ментета, като за такива дето сепазарят - след влагането ръждясват и избиват ръждиви петна през мазилката и латекса. МАЙКИТЕ СИ ГИ КУПИ САМ!!! моя съвет е даже майките да си ги слагаш сам. Иначе ще те дразнят кривините докато обитаваш къщата си.
Съобрази поставянето на дограмите с това дали ще имаш подпрозоречен перваз (има външни или вътрешни). Според размера на перваза се определя и къде да сложиш точно дограмата за да ти стои красиво, след окончателните монтажи и замазки. След като са направени майките, ще имаш вътрешната равнина на стената и по нея да подравниш дограмите, за да не ти стоят накриво...За дограмите същи има ПРАВИЛЕН И ЕВТИН НАЧИН НА МОНТАШ...през прозорците не минава вода но минава между дограмите и стената, също и въздух - при правилен монтаж се влагат превантивни мерки против вода и веене на въздух.
Re: Питане за гипсовите мазилки???
08-09-2009 - 12:36:31
Полезни съветчета за дограмата

Прочети темичката, ще ти се изяснят как се правят някои неща.
Re: Питане за гипсовите мазилки???
08-09-2009 - 13:24:28
Ако ще мажеш сега, почвай, че идва зимата. Реално имаш още около месец-месец и половина хубаво време, преди да почнат есенните дъждове редовно и влага до 80% навън .

Аз почнах късния октомври и свършиха през декември - около 900 квадрата с таваните. Имах дограма, както и външна изолация. Като хванаха студовете съм свалял леда от стъклата със шпакла - водата мислих че никога няма да спре да излиза. През януари гореше печка денонощно, колкото да отвръща въздуха, изгорих половин тон въглища с една пернишка печка в мазето - държах отворена капандурата на покрива да се върти въздуха и да излиза влагата и всеки ден особено в началото ходих да проветрявам като отворя абсолютно всичко за 15-20 минути, да издуха влагата. Реално изсъхна чак през лятото, изчезнаха всички петна по мазилката, голяма борба беше. И ми се разказа играта, но не замръзна никъде. Мазах с МП75 ако не бъркам, там риска е да не замръзне първите няколко дни.
Така че, действай докато е над нулата, като няма дограма ще изсъхне за отрицателно време.
А, забравих да спомена нещо много важно - непосредствено преди на измаза направиха и замазките, та влагата беше безумна... Накуп всичко. Как не мухляса тавана, не ми се мисли.... Имах сложен гипскартон на едно място, стана на арфа... Абе все едо в баня влизаш, при това само за един ден без течение от напълно отворени прозорци, оставянето отворени само отгоре не го брой, то е ясно, но не вършеше никаква работа в моя случай.
Два месеца влагата не можа да падне под 90% -имах влагомери на всеки етаж, във всяко помещение . Почна от 97 процента, чудо беше...
Но това че стените бяха запечатани отвън с изолацията и силиконовата мазилка имаше огромно негативно значение....



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-09-08 13:34 от StefanB.
Re: Питане за гипсовите мазилки???
08-09-2009 - 19:11:42
А колко е цената за стени и таван?
Re: Питане за гипсовите мазилки???
08-09-2009 - 20:35:50
Цената която ми оферират за машинното е 11,50 гипс и 10 вароциментова мазилка до 4 см. над това плащам цената на материала, замазка 12 лв.

Зидарията е мн. зле.

Благодаря на всички за полезните съвети *drink1*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-09-08 20:43 от Буне.
Re: Питане за гипсовите мазилки???
10-09-2009 - 09:11:54
Есента на 2008 аз плащах 16 за Кнауф МП75 (щото има материали, дето са по-евтини) и 11 за вароциментовата, нищо отгоре, но зидарията ми беше права и нямаше дебелини над 2-3 см, нормалните. Това на квадрат на стената, прозорците включени (така не се смята обръщането на линеен метър) , вратите между помещенията се вадят от общата квадратура.

Виж профилите да ти влизат в цената, да не ти искат допълнителни пари за тях и внимавай да не са менте (от турските боклуци), че после ще мажеш с блажна боя ръжди като змей...
Re: Питане за гипсовите мазилки???
10-09-2009 - 15:11:45
Имам едно питане,тези цени за завършени до шпакловка стени ли са?Т.е. остава само боята?
и къде се поставя варово циментова а къде гипсова?
Въпросите станаха повече,но за първи път чета за тази мазилка.
:-[
Re: Питане за гипсовите мазилки???
10-09-2009 - 15:47:43
Това са стени завършени до преди шпакловките. Т.Е. след като се измажат, трябва да изсъхнат, след което се шпакловат (финосват) шлайфат, боядисват първа ръка - после се дошпакловат и окончателно боядисват. Шпакловането - между 3-5 лева на квадрат. Боядисването пак така. Смятай го около 20-22 лева на квадрат от тухла до латекса. Ако ще правиш декоративни мазилки ще стигнеш до около 60-70 лева на квадрат обработена повърхност. Ако ще слагаш тапети, може и след мазилките...
В баните се маже с вароциментова мазилка.
Бях пуснал една тема, че този начин на строителство е ненужно скъп. В повечето случаи резултата никак не е добър - криви стени. Ако предвидливо се зида вместо тухли с едни рязани блокчета, финишните операции ще са в рамките на 5-6 лева за квадрат.
Къде са 22, къде са 5-6 лв...отделно качествата на преградните стени ще са несравними в полза на блокчетата (ТИ и шумоизолация).

Много е важно да упражните контрол по отношение на поставяне на водещите майки. Постижимо е прави ъгли и отвеси с точност до 1мм. Ако не си изправите стените като хората, ще имате резултати от типа:
- плочки вървящи на клин по ъглите
- паркет идващ на криво по стената
- криви подпрозоречни первази
- сенки по стените при осветление на лампи
- между мебели и стени ще се отварят грозни клинообразни вълнообразни фуги. Спазвайте и правите ъгли между стените!





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-09-10 16:03 от Ivo.NovDom.
Re: Питане за гипсовите мазилки???
11-09-2009 - 11:53:36
Значи какво остава мазане с вар или гипскартон??
Кое е за предпочитане?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-09-11 11:53 от stanoevus.
Re: Питане за гипсовите мазилки???
11-09-2009 - 13:49:52
A, по този въпрос сме писали толкова... И извода е - всяко нещо с предимствата и недостатъците си.
Но вече в общия случай излиза по-скъпо да имаш идеално прави стени то стандартния начин, отколкото такива с гипскартон. Ако не те притесняват няколко факта:
1. Гипскартона е гипскартон, всяка влага му разказва играта - на въпроса откъде влага казвам - свичко става, колкото и да звучи безумно.
2. Укрепването на полички, шкафчета и т.н. неща по стените е по-различно, има специални дюбели за тая работа, а някои неща искат и шини отзад за да стоят здраво, друг е въпросът, че с повече въображение и технически усет няма проблеми да минеш през картона и да се хванеш на стената.
3. Картона се работи или на конструкция често с вата или се лепи по стените директно, отзад минават кабеляци може и други инсталации, тоес има кухини, идеално място за инсекти, ако се завъдят...
и т.н., порови по темите.

Преимуществото, безспорно е бързина, чистота на работа, неограничени възможности за решения вграждане, извивки и т.н., както и лемота за преоформяне на помещението - картонена стена се мести за ден с двама сръчни майстори и кашон изрезки като боклук...
Какъвто не е случаят с мазането, нали?

Лично аз не обичам картона, освен там, където без него не може. Но всеки си избира.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход