Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

С какъв материал да направим цокъла и външните стълби на къща

Публикувано от mtodorov 
Re: С какъв материал да направим цокъла и външните стълби на къща
20-08-2009 - 22:16:15
Супер си е архитектурата...просто не съм сигурен как ще се върже с тая архитектура каменното стълбище.А камъка това му е и хубавата,и лошата страна-където и да го сложиш,си личи че е камък.Не може да изглежда като нещо друго.
Abu
Re: С какъв материал да направим цокъла и външните стълби на къща
21-08-2009 - 06:48:25
mtodorov,
много си е наред архитектурата и точно по тази причина трябва внимателно да завършиш фасадата и стълбите, че да не развалиш хубавото впечатление...
Виждам, че няма много коментари, затова ще се опитам да ти помогна сам да се ориентираш в избора на облицовка:
1. Разгледай какво представлява "кръгът на цветовете" или "оптичен кръг". Имай предвид, че повече от 4 цвята (контрастни и допълващи се) вече е рисково. За теб е плюс, че нямаш задължение да ползваш естествени материали, т.е. изборът ти е огромен. Сивото хем е цвят, хем може и да не се брои (остава резервен вариант).
2. Помисли какъв десен, какъв релеф ще използваш - според мен колкото по-обемно, толкова повече ще натежи и няма да изглежда добре. Максимум с грапавината на мазилката... Гладко, но не полирано ще е добре на вид и практично, особено за стълбите.
3. После, на каква височина ще вдигаш цокъла, защото между 60 и 80 см вече има съществена разлика във възприятието, а функционална (да предпазва стената) почти никаква. Гледа се от най-удобното място - входна врата, градински кът и т.н., т.е. оттам, откъдето е най-вероятно да гледаш и в бъдеще. Преценяваш по вече иззиданото и казваш "стига", когато почне да те дразни... На практика е безсмислено да извеждаш пропорции спрямо фасадата по проект, без да се съобразиш с ограниченията на зрителното поле (а такова има).
4. Настилката на пътеките, стълбите и цокълът може да са като един елемент (един материал), а може и поотделно. Моето предложение е за светъл гладък варовик или щампован бетон (от матово бяло до светло сиво) за стените и по-тъмен, близък до естествения цвят за стъпалата - за преход към пътеката, тревата и пръстта.
5. Изключително важно е на теб да ти харесва! Ако намериш и някакви "научни" аргументи в твоя подкрепа, не му мисли повече. Същото е и за нехаресването - колкото и да те убеждават как нещо трябва да бъде така и така, докато ти не приемеш идеята, не го прави!

6. Даваш на майстора да избира и каквото стане... Повечето така постъпват и много са си доволни от резултата, само дето не знаят защо (абе те знаят - знаят поне колко пари им е излязло и няма как да не одобрят, че иначе какво?)...
Re: С какъв материал да направим цокъла и външните стълби на къща
21-08-2009 - 14:56:16
Abu мерси за мнението по въпроса. Стъпалата сигурно ще са от варовик реших го а цокъла може да го направим и с не полиран светъл гранит. Той е леко грапав и е много устойчив. Може би ще се получи добре. Неискам да използвам изкуствени материали.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход