Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Колко кофраж ми е необходим?

Публикувано от Боб майстора 
Колко кофраж ми е необходим?
26-07-2009 - 20:22:57
Колеги,живот и здраве, след 2 -3 седмици започвам да си строя къщурката.Уж всичко бях изчислил и пресметнал , но се оказа ,че кофража ми е "избягал" от сметките.Сега трябва за 2-3 дни да взема решение какво ще правя- ще го купувам ли? Ще го наемам ли? Или от двете по малко? А КОЛКО?

Местоположение:На 60 км от София
Основи на 80 см в земята; 1-ви етаж - 100кв.м.; 2-ри- 55 кв.м.;Плоча под покрива (да речем 130-150 кв.м.)

1.Ако купя шперплат, колко % фира да му смятам? И мога ли да го ползвам от основите до покрива (общо 4 пъти)?
2.Или да си потърся платна под наем (поне само за основите)?
3.А за подпори- да си купя дървени талпи или да си търся от София да си наема метални.И по колко се слагат на 1 кв.м.
4.А колко горе долу струва наема на платна и на подпори, и евентуално и други елементи които ще са ми необходими?

С две думи , ще ви помоля да ми дадете някакво комплексно решение, което да е оптимизирано в съотношението цена-качество-разправии.

Re: Колко кофраж ми е необходим?
26-07-2009 - 20:43:26
Ако къщата ти е с греди не взимай шперплат.
По добре с платна и кръпки от дъски,особенно ако ще измазваш варово, ако си с гипскартон по добре шперплат.За подпори дървени си вземи после ще ги нарежеш и бам в камината.
Греди и дъски винаги ще трябва да си купиш освен ако не си със плосък покрив.Гредите влизат във покрива 12/12 оптимално и дъските за обшивка ,дори и шперплата под наем.Ако можеш вземи метални платна 0.5/1м обикновените.
Следи си майсторите да не режат много от материала ,че за всяка плоча нов ще купуваш.
ЗА количества се ръководиш от това колко като площ ти е най голямото наливане с бетон за да го осигуриш.


Това под наем на кофраж не ме кефи трима плащат кофража и после голема аванта,това като булчинските рокли под наем.Това си е лично мое мнение.
Re: Колко кофраж ми е необходим?
27-07-2009 - 09:15:23
avatar
Ако купиш хигроскопични платна,спокойно можеш да ги използваш 4 пъти,но моят съвет за основите е да си наемеш метални,че фирата ти ще е 30-40 %.Наема им върви някъде между 7 и 10 ст.на ден за брой(0,5м2),хюнибеците са малко по -скъпи,слагат се по 1 на м2,транспорта отделно.
Лошото при наемането е ,че може да ти искат гаранция и ще ти я върнат,след като върнеш кофража.
За плочите задължително си купи хигроскопични платна,с металните ще се вкараш във филм-не можеш да постигнеш гладкост.Ако плочите са ти безгредови и правиш първо конструкциите,почти няма да имаш фира,а и можеш да ги качиш на покрива вместо обшивка.Цената на новите е 40-50 лв за брой с ДДС(за 3 м2).
Гредите също можеш да ги купиш,ще ти трябват за покривната конструкция..
Надявам се да съм бил полезен и успех със строежа.. smiling smiley

-------------------------------------------------------------------- Подпис:Ако не знаеш-питай,ако знаеш-пак.От питане глава не боли,но от избързване.......много.
[markk.snimka.bg]
[vbox7.com] [vbox7.com]
Re: Колко кофраж ми е необходим?
27-07-2009 - 09:54:37
Здравей Боб майстора,

markk е прав във всичко което ти казва. Важно е ако ще използваш шпертплата за обшивка на покривната конструкция да внимаваш да не го опрпастят още на първата плоча с влага, фуги и деформации поради не качествено кофриране. Ще се наложи да ги наблюдаваш. Ако решиш да слагаш метални платна също трябва да си отваряш очите на 4. Необходими са ти по възможност по- нови (т.е. равни платна, да не са изкривени). Цените които е посочил markk са работещи.

Поздрави
BAT_GOIKO
Re: Колко кофраж ми е необходим?
28-07-2009 - 06:20:55
Благодаря за съветите.Говорих с бригадата и се разбрахме ,че основите може и с метални платна ,защото неравностите по бетона оставали заринати в земята.Цената е 1.20-1.5 на месец/бр.Комшията (вчера случайно го намерих на имота)пък ми каза, цитирам: "Остави ги тия шперплати, няма да можеш да ги ползваш за покрива,защото ще се раздуят.Аз всичко си го строя с метални платна". Аз пък си мисля, че той просто си смята на ум колко лева е спестил от закупуването на шперплат и затова така говори.Ако приемем , че за плочата под покрива ми трябват 150 кв.м шперплат това прави някъде към 2500-3000 лв., които аз съм склонен да похарча. Като казах на Бригадата, че в нета срещам цени за шперплата от порядъка на 45-50 лв,те ми казаха,че това са тези ,които издържали само 1 кофриране.Тези черните, които издържали 5 пъти,за по-малко от 60 лв/бр нямало да ги намера.Така, че следващия ми въпрос е: От къде да отида в Сф да го купя? До 50 лв/бр реалистично ли е да го търся? *beer*
Re: Колко кофраж ми е необходим?
28-07-2009 - 07:16:10
Помислете и за влагоустойчивото ОСБ.Цената им е наполовина.Прави се кофража и се облича с полиетилен/найлон..Може да го използувате многократно и накрая на покрива.Ако се внимава чисто нови си остават.
Успех.
Re: Колко кофраж ми е необходим?
28-07-2009 - 07:33:25
Принципно ще вкараш в употреба такъв малък процент материали които си ползвал за кофража в къщата че ако питаш мен си ги брои чиста фира.
Re: Колко кофраж ми е необходим?
28-07-2009 - 16:42:03
Ще се съглася с vipltd.
OSB и найлон.Където има застъпване на найлоните,се лепи.
Re: Колко кофраж ми е необходим?
03-08-2009 - 19:18:00
Колеги,в крайна сметка реших да закупя от водоустойчивия шперплат.Сега ще купя 40 платна, а ако се наложи ще дозакупя още малко. Днес ми предложиха на 60 лв/бр. с червено-кафяв кант и на 58.5 с черен кант. Каква в крайна сметка е разликата? Пак ви моля да ме упътите към складова база в Сф където мога да ги закупя по-евтино, защото както си мисля ,че може да се намери на 50 лв. си е едно 400-500 лв надолу? *beer*
Re: Колко кофраж ми е необходим?
03-08-2009 - 21:47:55
На пазара гледаме,че изсипват маслини от една тенекия на няколко места с различни етикети.Целта е сигурно клиента да има повече избор.
При Вашия случай предполагам шефа за да отчете производителността на
работниците е дал различна боя за обкантване,за да види кой колко работи.
Търсете ,не губете кураж.Щом има за 60 лева ,значи има и за 50.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход