Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За Боби

Публикувано от 4ovek 
За Боби
11-04-2006 - 18:57:40
Като почнеш къщата да имаш предвид, че има изменения в наредбата за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Още не съм ги прочел всички само зърнах, че протоколите за линии и нива се попълват в присъствие на служител от общината. Също и откриването на площадката. Важи и за строежи 5-та категория. Хубаво е да го имаш предвид да не те изнудват ако сбъркаш и почнеш по старому.
Очакват се и промени в ЗУТ (слухове), ама по-добре бързай да не стане така, че готови проекти да ти върнат за преработване.
Re: За Боби
11-04-2006 - 21:50:06
Ясно... Благодаря ти много smiling smiley
Трябва да се бърза наистина. Аз разчитам на това че в моята община още далеч не са такива хищници като някои прочути общини като Витоша, а и конструктора ми е работил дълго в нея... Но при всички положения сега е момента да се почне. И строителните материали се стабилизираха, дори за тухли и керемиди чувам че се очакват нови заводи и спад на цените.
Тази наредба приета ли е вече? Доколкото си спомням по сегашното положение присъствие на служител се иска при определяне на изкопа за основи.
Re: За Боби
12-04-2006 - 09:36:53
Влезла е мамка им. Сега го чета и ще ти кажа за какво точно е необходим служител на общината, че вчера само го мернах отгоре-отгоре.
Re: За Боби
12-04-2006 - 09:49:36
Промените в ЗУТ от миналата година:

Чл. 157. (1) ....
(2) (Изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) Откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво се извършва при влязло в сила разрешение за строеж и в присъствието на служители по чл. 223, ал. 2 от лицето, упражняващо строителен надзор за обекта или от техническия ръководител за строежите от пета категория .....
.....
Чл. 158. (1) ....
(2) (Изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) Лицето, упражняващо строителен надзор, или техническият ръководител за строежите от пета категория в тридневен срок от съставянето на протокола по ал. 1, а когато такъв не се изисква - преди започването на строежа, заверява заповедната книга на строежа и уведомява писмено в 7-дневен срок от заверката общината, специализираните контролни органи и регионалната дирекция за национален строителен контрол.
....

Тоест, откриваш строителната площадка заедно с човек от Техническата служба към общината (сигурно за да не лъжеш с котите smiling smiley) и обратно, заповедната книга вече не се заверява в общината.
Стефан
Re: За Боби
12-04-2006 - 13:45:30
Боби, свържи се с печен надзорник и като подпишете договор оттам нататък нямаш никакви грижи. На него това му е работата и според мен е напълно оправдано да дадеш 1000 лв.(толкова платих аз при това на 3 вноски) за да поеме той всичко от момента на заверката на стр. линия и ниво, до узаконяването на къщата. Кога е ходил, кого е водил, не зная, само го засякох на два пъти като приключваха изкопа - веднъж беше с геолог, втория път с конструктора, обясни ми, че приемали изкопа... Сега през ден ми звъни да ме подсеща да му давам сертификати за бетона - в моя случай аз си ходя до бетоновия възел да го плащам, но това е единственото с което съм се нагърбил, просто шефа там ми е приятел и ми прави добра отстъпка, освен това съм сигурен в качеството. Е, това не пречи на фирмата да си начислява печалба върху това, но така сме се разбрали, просто.
Така че, наеми си добър надзорник и то най-добре да не е приятел със строителите.
Re: За Боби
12-04-2006 - 13:52:38
Не е най-добре, а е задължително да не е приятел със строителяsmiling smiley
Аз лично не мисля, че има технически ръководител, който да може да се справи с протоколите по време на строителството, защото не може хем да работи на обекта, хем да следи промените в запетайките на протоколитеsmiling smiley
Re: За Боби
13-04-2006 - 10:39:07
Аз не мислех да ползвам надзорник защото си имам технически ръководител, а той е достатъчен за 5-та категория. При това отскоро е пенсионер и може да отделя достатъчно време. Сега обаче ми изглежда че и надзорника има своето място, т.е. техническия не може да го отмени съвсем?
Стефан
Re: За Боби
13-04-2006 - 11:21:16
Боби, ще строиш къща, дай боже да не ти е последната, но човек не се нагърбва всеки ден с такова чудо... Дай едни пари на съответния човек - надзорник и не се разправяй. В читавите държави за това всеки си има роля и знае за какво получава парите си, техническия наистина има достатъчно работа за да се мота по общините и учрежденията. Нека си гледа обекта, иначе кой ще строява алкохолиците там... Не си взимай беля на главата, вече един месец гледам как се работи, нямам оплаквания, но техническия е златен, в момента, когато изчезне ония говеда правят каквото им хрумне, при това бързо и на екс, да не ги видят, страхотия е.
А да дадеш хиляди за изолация ,например и критина да я пробие с пирон, защото толкова му е махмурлийския акъл и бързо да покрие отгоре с фундалина за да не си личи - това как ти се струва.
Не си играй, просто не бива да има компромиси, това си е твоята къща и твоите пари, плати си и нека всеки си гледа работата....
Стефан
Re: За Боби
13-04-2006 - 11:23:49
А, последния хит беше, че докато уточняваме с техническия нещо във фургона, набързо вързали парчета изолация с тел, щото не им се развивал нов топ... Ами ако не го видиш??? И не ти е работа да го видиш, техн. е за това.
Остави какво пише в ЗУТ... Гледай си интереса.
Re: За Боби
13-04-2006 - 11:27:22
Нямам против надзорника щом има файда. Не съм намерил такъв но ще потърся. Иначе тези неща които ги описваш са ми основното притеснение и точно затова гледах да си намеря технически ръководител, който да е пенсионер отскоро и да може да прекарва много време на обекта.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход