Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Разбухване при изкоп

Публикувано от Stefan 
Stefan
Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 11:51:37
Момчета, кажете нормално ли е ако копам дупка 10х10х3 общо обем 300 куб пръст копачите да ми слагат коефициент на разбухване и да твърдят, че са изкопали и извозили близо 400 кубика - коефициентът бил 1.3.... Пазарили сме се на кубик изкопано и извозено на тяхно разтоварище.
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 12:11:37
1,3 е нормален, среден коефициент за разбухване, за който те са знаели още от самото начало и няма какво да се правят на изненадани. Не се сетих да те предупредя , че за изкоп се уточнява изрично, че изкопа се мери без разбухване -да си го калкулират в цената.
Ако ме питаш мен им кажи, че щом не са те уведомили - няма да им платиш. Защото не е честно спрямо други фирми (интересното е, че има и такива), които макар да дават и по-висока цена, но цената е на кубатурата на изкопа.
И в крайна сметка самото изкопаване, няма връзка с разбухването - транспорта и депонирането имат.
Дори и да е сключен договор с коефициент на разбухване, той обхваща само транпорт и натоварване, но в никакъв случай изкопаването. И по принцип да знаеш, че коефициентът се използва в случаите , когато един копае и ти му плащаш идва друг да натоварва и ти му плащаш отделно - ясно е , че единия изкопава 300 куб., другия извозва 390.
А бе я ги питай дали са виждали почва да не разбухва?
Стефан
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 12:18:12
Мерси за инфото, 4овек!
Е, това не съм го съобразил и не го знаех, не съм уточнявал нищо. Просто дойде време за плащане и понеже една част от изкопа направих с една фирма - там возехме наблизо, а като ми затвориха разтоварището се принудих да търся други със собствено такова, камиони и багер (това го поставиха като условие, не приепа моят багер да копае а те самво да карат) сега ме сюрпризираха с тоя коефициент... Но, за съжаление ще трябва да го приема, просто никога не ми е хрумвало, за да се разберем изрично предварително.
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 12:36:19
Ако си решил да го приемаш поне направи това:
Разбивка, каква част от цената е изкопаване и каква натоварване и извозване. Никога и никъде не се е плащало за изкопаване с коефициент за разбухване. Т.е ако цената ти е 6лв. на кубик и 3лв. е изкопаване , 3лв. натоварване и извозване, то плащаш с 30% отгоре единствено и само на товарене и извозване. Другото е вече чиста проба измама, а не хитруване.
Като се прави количествена сметка за анализ на работа (вътрешно за сторителната фирма)се прави така:
- изкоп - 300 куб.м.,
- за обратен наси се оставя (а ко има такъв) - 50 куб.м.
- за натоварване и извозване -1,3*300-50 - 340 куб.м.
Абсолютно не са в правото да искат 30% върху цялата стойност. И всъщност ти си в силна позиция - те са свършили работа, сега трябва да вземат парите и на тях им е ясно, че ще вземат толкова, колкото им дадеш. Да не говорим, че така или иначе втори път няма да ги ползваш.
Стефан
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 12:48:12
ОК, отивам да се пазаря, пък да видим... Лошото е, че строя с фирма и не позвах хората, които те искаха, намерих си мои и след като ми спряха разтоварището по средата и не намерих само камиони фирмата извика хората които имаше впредвид. Аз тях че няма да ги ползвам, няма, въпросът е, че може те да са им платили вече, сега отивам да се разправям, затова и питах дали е нормално с тоя коефициент, сега вече ми е ясно какво да говоря.
мЕРСИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ.
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 12:55:09
Е на теб какво ти влиза в работа, ако някой е платил на друг, без да те пита? Още повече пък ако така е станало - трябва да направиш скандалче, че да не са повтаря. Т.е. и да платиш трябва да разберат, че е по изключение.
Стефане ти знаеш ли , че аз дадох някой лев на един познат за да го питам дали 1,3 е добър коефициент, що не минеш и през моя офис като си тръгнал да плащашsmiling smiley Майтап - ама принципа си е същияsmiling smiley
R. Velchev
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 13:10:06
Ето виж, започна се, това не е договорено, друго не влизало в офертата, питай ги още сега да не би да плащаш и за скелето, че да не би и него да не са го включили. Поздрави и дано няма много други такива допълнителни работи
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 13:14:35
А flycho иска да му кажа колко ще му излезе строителството. И си мисли, че крия нещо та не му казвамsmiling smiley
pal
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 13:25:51
Това с "разбухването" ме разби. Мисля, че 4овек е напълно прав и му благодаря и от мое име за разясненията.
И на мен ми предстои същата операция. Горе-долу в същите размери, като обаче в дъното си изкопа може да стигне и 5 м :cry: , т.е денивелацията на терена ми е доста голяма. В допълнение трябва да се разбие около 10-12 м. бетонова стена, която "подпира" парцела, т.е лицето откъм пътя :cry: Ок предполагам, че с хидравличен чук един багер ще разбие стената (в нея няма арматура) за нула време, но и тук разходи.
Като добавим, че очаквам да се появят и доста скали или по-точно витошки морени, какъв ли коефициент за "сгъстяване" ще ми приложат. Какво мислиш 4овек ?
Апропо тези цени за изкоп доближават ли се до пазарните в момента. И ако ползвам само багер и камион, който да се товари и разтоварва на 20-на метра (склон към река, мястото принадлежи на съсед който иска да се терасира) трябва ли да съгласувам пак с общината и да обяснявам,ч е съм си намерил депо така да се каже ?

Поздрави !
R. Velchev
Re: Разбухване при изкоп
06-04-2006 - 14:00:14
Кандидатирам се да ти взема изкопаните морени
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход