Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Двоен зид

Публикувано от Che 
Che
Двоен зид
16-04-2009 - 22:11:38
Бих искал да повдигна въпроса за двойния зид (cavity wall) и приложимостта му в ролята на външен зид при Българските условия.

Темата е засягана вече неколкократно, в рамките на други дискусии, но, като цяло, информацията не е много. Особено като стане дума за практическа приложимост в родни условия. За мен въпросът е важен, тъй като обмислям подобно решение за бъдещата си къща.

И така, няколко въпроса ми идват на ум:

[li]Има ли двойния зид значими предимства пред по-често ползваните конструкции? Този тип зид е доста полулярен във Великобритания, но основната мотивация там са обилните валежи.

[li]При изграждането на зида, двете стени се прикрепват една към друга с помощта на стоманени зидарски връзки. Тези връзми преминават през топлоизолационния слой и са едновременно в контакт с топлата и студената стена. Доколко това нарушава топлоизолацията на практика?

[li]Веднъж заложена в двойния зид, топлоизолацията не подлежи на ремонт или подмяна. Доколко това е проблем?

[li]Във връзка с горния въпрос, срещам много препоръки, за топлоизолация да се използва минерална вата, без водонепропусклива мембрана. С оглед на хигроскопичността на ватата, какъв е рискът от овлажняване на ватата и плесенясване? Дори не ми се мисли, какво става, ако ватата, вложена в двойния зид, се превърне в развъдник за плесени. Ефекта върху човешкото здраве, от някои видове плесен, е много сериозен.

[li]При двоен зид, има ли смисъл вътрешната стена да е по-дебела от 12см? Външната, ако правилно разбирам, е нормално да е тънка (да речем 12 см).

[li]Доколко българските зидари биха се справили с изграждането на двоен зид? Този тип конструкция май е доста непознат у нас...

[li]Други предимства и недостатъци?
Re: Двоен зид
17-04-2009 - 02:14:14
Ми то няма кой знае какво толкова да се каже.Това с влагата...не е точно така...И двойния зид си страда от влагата.Предимството на тая сиситема е,че е много,ама много инертна.Много бавно се загрява,много развномерно се разпределя топлината...което е предпоставка за дълъг живот на зида като цяло.Зидовете от тухли единички страдат от един съществен недостатък-температурните разширения се неравномерни и от това следват пукнатини.Свързващият слой е много по-добър проводник от тухлите,а коефициентите на топлинно разширение на хоросана и тухлите се различават драстично.
При двойния зид разпределението е по-добро и той е по-слабо предразположен към такива напуквания.
Като цяло-добра система.Но за изграждане в БГ...съм вече по-скоро песимист.
Re: Двоен зид
17-04-2009 - 15:51:29
Незнам как може да се адаптира тази система при нашите земетръсни условия. В смисъл, че обикновенно тук стабилизираме зидовете със ст.б. пояси, а при външен зид от 12см. само с куки незнам дали ще е достатъчно стабилно. Тук някой конструктор може да се произнесе.
Re: Двоен зид
17-04-2009 - 21:42:17
icopop Написал:
-------------------------------------------------------
> Незнам как може да се адаптира тази система при
> нашите земетръсни условия. В смисъл, че
> обикновенно тук стабилизираме зидовете със ст.б.
> пояси,
а при външен зид от 12см. само с куки
> незнам дали ще е достатъчно стабилно. Тук някой
> конструктор може да се произнесе.

Ей тази "стабилизация" на зидовете със ст.б. пояси всъщност противоречи на изискванията на противоземетръсното строителство !Масовата и противоречива практика първо да се зидат стените и после да се леят колоните и гредите отгоре за да се стабилизират зидовете е обратното на противоземетръсното изискване зида да отстои на 20 мм. от бетона и тая междина да се попълва с мека връзка.
Трислойната зидария,каквото е наименованието на двойния зид е много отдавна позната на строителната практика в България ,но последните години е забравена.Даже стандартните тухли четворки са измислени и проектирани точно за такава зидария,като на места се слага напречна тухла,тъй-наречената превръзка за връзване на двата зида.Зидат се едновременно с възможност да се слага изолация в средата. В един квадратен метър еднослоен зид от тухли четворки има същия брой тухли ,колкото са в трислойния зид на квадратен метър!
Re: Двоен зид
18-04-2009 - 08:24:23
Здравейте.Към- Che
Двойния зид е много добро решение не само за Великобритания,а и за България.Предимството му е ,че от вън живота на фасадата реално става вечен.Докато при стандартното саниране стиропора старее и се рони.Някои в този форум не вярват ,но аз съм го виждал с очите си.Вярно ако се направи добре ще искара 12-15 години.Но в този вариант в който се прави в България-7-8 години са много.Що се отнася за изолацията между зидовете,тя няма нужда от ремонтиране слев време.Има специални керамични блокчета за зидане/Системата Hispalam / с размери:Ш-70см. В-50см. и Д-от 4 до 12см.За външен зид се използва 12+3смфибран +7см.Може и 12+15см минерална вата +4см.Ватата се претиска от вътрешния зид до 10 см.изолазията става перфектна за България.Аз сматах да строя еднофамилни къщи по този начин,обаче клиентите не приеха добре това строителство и се отказах.Започнал съм една моя къща която ще е построена по този начин/живот хи здраве да я довърша,че нещо ......./.Малко повече за тази система-поне толкова колкото знам и мога да помогна.
Системата Hispalam е суха зидария.Свършиха проблемите с влагата,пукнатините при лошо съхнене и петната при издаване на обекта.И най-успокояващото:професионалистите постигат перфектно завършване-здрави зидове със съвършена равнинност.Системата Hispalam гарантира ,че залепвайки гипс картона директно върху керамичните тухли HispaPlano с равнинност 100% ,предлага съвършено изпълнение няма пукнатини,паднала мазилка,липса на равнинност,боя и т.н.Тухлите се свързват без проблем.Благодарение на керамичните плаки HispaPlano 100% равнинността е тотална.Блоковете са с щифт и жлеб.Съвпадат прецизно и улесняват поставянето на всеки ред.Отварянето на инсталационните канали става едновременно и без проблеми.Керамичните тухли HispaPlano 100% включени в системата Hispalam имат един по-голям канал,добре отбелязан върху тухлата,който улеснява инсталирането.
След като не трябва да приготвяме циментов разтвор работата е чиста и бърза.Днес поставяме тухлите,утре-гипс картона...и всичко е готово за боядисване.
Тези от Hispalam-ще трябва да ми плащат за реклама/майтап/*ok*

Можеш да намериш повече информация в сайта на фирмата
Re: Двоен зид
19-04-2009 - 10:50:25
Определено двойният зид се завръща,за сметка на стиропорните изолации.Щом и Wieneberger започнаха да го лансират...нещата са предопределени.Остава още 2-3 производителя да ги последват и...до там бяхме със стиропорите...




*yes*

Остава проблемът с цената на ватата...че тя май по-скъпа от тухлите...Интересно ми е какви реклами ще измислят...за рекламират "класическия английски двоен зид" smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-19 11:06 от salvador.
Re: Двоен зид
19-04-2009 - 12:48:39
един въпрос: някой може ли да коментира двоен зид, примерно с четворки, запълнен с перлитобетон вместо вата?
идиотска идея?
технически предимства/недостатъци?
цена?
Re: Двоен зид
19-04-2009 - 13:26:59
nickhristov Написал:
-------------------------------------------------------
> един въпрос: някой може ли да коментира двоен зид,
> примерно с четворки, запълнен с перлитобетон
> вместо вата?
> идиотска идея?
> технически предимства/недостатъци?
> цена?

Що да е идиотска?В повечето случай това е практика при сглобяемите къщи-да слагат перлит между две плосткости ,като сандвич!

предимства на перлита:
-естествен материал
-изключително лек
-паропропусклив
-високи топлоизолационни способности
-едни от най-високите пожароустойчиви свойства-практически негорим!
-отлични звукоизолационни свойства-почти най-добрите!
-удобен за работа-просто се изсипва между редовете
недостатъци:
-висока цена- 0,1 лв. /л. е много близка до цената за литър на гранулите от експандиран полистирен.
-нееднородна гранулометрия-различност в размерите и лесно транспортно стриване до пясък и оттам загуба на качествата.
-необходимост от много високо качество на зидарията,за да не изтича през някоя дупка в стената.
Май това е в общи линии!
п.с. Правенето на перлитобетон изисква много внимание и опит по отношение на направната вода,понеже перлита съдържа в структурата си около 5-7 % вода и ако се изтърве малко водата при правенето изведнъж става много рядка консистенцията и се губят после качествата! Това за мен беше доста досадно и преминах на полистиролбетон за по -лесна и безпроблемна работа! За запълване на междини на зида вероятно перлита трябва да се забърка с малко цимент и после само да се овлажни,с пръскачка например,а не да се прави технолотията на перлитобетона-там има и пясък!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-19 13:44 от фло.
Re: Двоен зид
19-04-2009 - 14:56:24
Кухината се пълни с каквото имаш под ръка.Промишлена пепел,строителен отпадък,сгурия,перлит,кварцов пясък,стиропорни топчета...Тук единен стандарт няма.Ясно е,че най-доброто е с вата.Но масово си слагат каквото имат под ръка.
Re: Двоен зид
20-04-2009 - 08:55:10
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> недостатъци:
> -висока цена- 0,1 лв. /л. е много близка до
> цената за литър на гранулите от експандиран
> полистирен.

благодаря за отговора,
къщата е 10мХ16мХ3м, което прави 52м обиколка, ако оставя 3см празнина, това прави 52,000х3,000х30 = 4,680,000 литра. ако врати и прозорци са 50% от площта, при цена 0.1лв, само пълнежа ще излезе четвърт милион. виж, ако беше 0.1ст/л по-ставаsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход