Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Възрожденско градоустройство

Публикувано от OwnerBG 
Възрожденско градоустройство
27-03-2009 - 10:10:52
avatar
Започвам тази тема с надеждата че във форума все още има хора за които възрожденската архитектура е интересна тема.За къщата възрожденски стил се написа доста и от към строителни техники и от към вътрешно разпределение.Има обаче един проблем който изниква когато тези къщи станат две, три или пет.Ансамбъла от добре направени с приемлива архитектура къщи стои искуствено и някак подредени фалшиво.Принципите при които е строено някога явно не са приемливи сега.Малките отстояния които виждаме във възрожденските градчета сега са минус, но от друга страна големите дворове стоят изкуственно и нагласено.Тесните и криви улички на Копривщица май не стоят пазарно при проектирането на съвременните ерзац комплекси.Поогледах се и видях безумието на старинно изглеждаща къща със ограда от зелен плет и облицована локва наречена басейн.
Очаквам с нетърпение мненията на заразените от любов към старите къщи.
Re: Възрожденско градоустройство
27-03-2009 - 10:28:23
avatar
Owner,приветствам те-наистина има още много какво да се желае при тоя тип архитектура и ансамблиране.
Ще следя с интерес как се развива темата,въпреки че напоследък не ми остава много време за това- а сега тръгвам за София.....

-------------------------------------------------------------------- Подпис:Ако не знаеш-питай,ако знаеш-пак.От питане глава не боли,но от избързване.......много.
[markk.snimka.bg]
[vbox7.com] [vbox7.com]
Re: Възрожденско градоустройство
27-03-2009 - 10:40:26
avatar
markk Написал:
-------------------------------------------------------
> Owner,приветствам те-наистина има още много какво
> да се желае при тоя тип архитектура и
> ансамблиране.
> Ще следя с интерес как се развива темата,въпреки
> че напоследък не ми остава много време за това- а
> сега тръгвам за София.....
>
> Подпис:Ако не знаеш-питай,ако знаеш-пак.От питане
> глава не боли,но от избързване.......много.
>

Спорна работа
Re: Възрожденско градоустройство
27-03-2009 - 10:51:45
Аз съм почитател на възрожденския стил и много ме боли от няколко неща:
1. Традицията на класическата българска къща и градоустройство е прекъсната някъде след 1878. Бързото навлизане на европейските норми за градско планиране се съпътства с буквално "изтриване" на българския стил, поне в големите градове....Това е причината да не е налице оня плавен преход на класиката в модерността, който можем да наблюдаваме, например, във френския Прованс. Като добавим след това и архитектурните малоумия на соца - огромна загуба за културата ни.
2. Именно липсващите ни 130 години развитие на този тип архитектура ни води до днешните проблеми - наистина не съм виждал комплекси от такива къщи, които да стоят съразмерно. Вероятно доста ще трябва да наваксваме, докато отново постигнем хармонията. Във всеки случай - тази е посоката за обновяване на съвременната архитектура на къщата.
3. Не е зле да се поогледаме у комшиите - турци и гърци. Архитектурните ни стилове, поне в някои области, са сходни и може би там са малко по-напред в модерното им осмисляне. Ще се радвам, ако някой има достатъчно конкретни преки наблюдения върху това и ги сподели тук!
Re: Възрожденско градоустройство
27-03-2009 - 20:31:40
Струва ми се, че за да се запази духа от едно време, къщетата трябва да се групирта и сгушат на едно място. Те и затова се разширяват нагоре, за да има местенце за сокака. Това пък противоречи на сегашните закони и правила. Може би пътя е да се направи музей на открито, който да се ползва и за живеене, за да се прескочи ЗУТ, ако въобще има вариант! Иначе може да се помисли за редови тип къщета в такъв стил, стига да се намери правилния архитект! Въпроса е да се избяга от мутренското възраждане!
Re: Възрожденско градоустройство
27-03-2009 - 22:50:25
OwnerBG, интересна тема . Доста философски ориентирана , според мен , излизаща от тясно архитектурните прийоми.

Ако трябва да напиша моето мнение по темата , то ще трябва да повторя ivorad.
Re: Възрожденско градоустройство
28-03-2009 - 06:54:25
avatar
С голямо уважение към авторката.


Не е сложно ама си трябва знаене
Re: Възрожденско градоустройство
28-03-2009 - 07:00:40
avatar
Архитектура и градоустройство на Пловдив


Античните и ранносредновековни архитектурни паметници в Пловдив създават неговата неповторима атмосфера, но за функционирането на съвременния град те не са от значение, с изключение на Античния театър. Все пак, отправна точка за развитието му остава Трихълмието и равнината на юг и изток от него.

Началото на по-осезаемо градоустройство от османски тип можем да търсим в средата на ХV век, когато в център на новата градска координатна система се превръща изградената върху основите на средновековна църква Джумая джамия, а един исторически пласт по-надолу - върху северната дъговидна част на античния Римски стадион. Оттук започва главната търговска улица, която на север стига до моста на река Марица. На северния бряг е създаден нов квартал с конюшня и ханове. Управлението на града се разполага на южния бряг от западната страна на търговската улица, а от източния - занаятчийския квартал "Капана". Това търговско административно ядро на град Пловдив определя и основната градска ос север-юг. От този период са запазени много обществени и култови сгради: Джумая джамия, часовниковата кула на Сахаттепе, Мевлеви хане (днес ресторант "Пълдин"winking smiley, Чифте баня (днес Център за съвременно изкуство).

В епохата на българското Възраждане (ХVІІІ-ХІХ век) в самобитен български стил се строят предимно жилищни и църковни сгради върху Трихълмието ( днес Стария Пловдив). Най-забележителните пловдивски възрожденски къщи са: къщата на Мавриди (известна днес като къща "Ламартин"winking smiley, къщата на Георгиади (днес Музей на Възраждането).След Освобождението през 1878 г. градоустройството се поема от дипломирани инженери и архитекти - отначало австрийци, италианци, чехи, французи, а след 1890 г. - и българи. Прослойката на младото българско чиновничество инвестира в строежи по южния бряг на Марица: двете големи обществени сгради - Областното събрание (музей на Съединението) и Мъжката гимназия (днес Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий"winking smiley. През 1892 г. за първото българско земеделско-промишлено изложение Люсиен Шевалас създава на мястото на старото турско гробище, южно от Сахаттепе, прекрасна градина върху 80 декара площ. След края на изложението с княжески указ тя е наименувана "Цар Симеон" и е дарена на пловдивчани.

Явен сблъсък на мистичния ориенталски изглед на Пловдив с новия европейски идеал е утвърдения през 1896 г. пръв градоустройствен план на инженер-архитекта Йосиф Шнитер. На него дължим трилъчевото свързване на жп гарата с центъра, рамката от булеварди, очертаващи днешната централна градска част, идеята за озеленяване на хълмовете и най-вече съобразяването със съграденото от предците.Така Пловдив се превръща в урбанистичен феномен на прехода от османско средновековие към европейска модерност.

От началото на ХХ век до 30-те години определящо в пловдивската архитектура е влиянието на сецесиона с изобилие от декоративни елементи. Най-характерните сгради от този период се намират в участъка от Централна жп гара по днешната ул. "Иван Вазов" и главната улица до площад "Джумаята". Развитието на града излиза извън контрол, когато след Ньойския договор в края на Първата световна война, в Пловдив пристигат вълни от бежанци от Тракия, Македония и Родопите, и бездомническият въпрос намира стихийно решение чрез самоволно заемане на парцели и строителство без архитектурни планове и регулация. Усилията в преодоляване на градоустройствения хаос се спъват и от катастрофалния земен трус през 1928 г., когато са разрушени повече от една трета от сградите.

Нов градоустройствен план се изготвя през 1944 г. от немския проф. Херман Янзен, но той не е реализиран, заради промяната в обществено-политическото устройство на България.След 1944 г. архитектурните конкурси през 50-те години показват търсена близост с тогавашната сталинистка архитектура без да вземат под внимание пловдивската традиция и даденост. Разрастването на града като промишлен център през 60-те години поставя нови задачи като уплътняване на съществуващата градска територия, чувствително завишаване етажността на сградите, свързване на новите жилищни комплекси с промишлените зони. Като общо решение на тези две задачи се появява генералният план на Пловдив от 1968 г. Негов основен недостатък е пренебрегването на река Марица като елемент от градския център, но по този план гр. Пловдив се развива и до днес. Ярък пример в него е надлез "Родопи". След доста бездушните архитектурни решения в последните десетилетия на миналия ХХ век, днес Пловдив е в търсене на своето специфично лице.

Пловдивската градоустройствена архитектурна мисъл е изправена пред голямото предизвикателство за възстановяване на естествено полезния и човеколюбив подход в развитието на древния и вечен град Пловдив.


Re: Възрожденско градоустройство
28-03-2009 - 07:10:24
avatar
Ако някъде попаднете на добри или лоши възрожденски проекти които са ви направили впечатление ще е добре да започнем да ги събираме тук.






Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-03-28 07:13 от OwnerBG.
Re: Възрожденско градоустройство
28-03-2009 - 07:13:53
avatar
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход