Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпроси за усвояване на балкон

Публикувано от king_for_a_day 
Re: Въпроси за усвояване на балкон
21-03-2009 - 21:51:21
LKK, прав си че усвояването на балкони е селянийка, но едва ли някой го прави за удоволствие. При ревльо като сина ми и ти ще искаш да имаш отделна спалня smiling smiley
А за това, че не зная какво искам - как ти хрумна? Исках съвет за хидроизолирането на Итонга и получих (а покрай него и други полезни съвети - например намаляването на дебелината на зида, добавяне на пароизолация и т.н.) Откъде го измисли това - заради нежеланието ми за външна топлоизолация ли? Малко по-нагоре се аргументирах, а не получавам контрааргументи. Трябваше да си променя тотално мнението и да си направя външна само защото ти си заложил на това решение и всички останали са погрешни ли? Извинявай, не се заяждам, просто в такъв смисъл разбирам поста ти.
Re: Въпроси за усвояване на балкон
21-03-2009 - 22:10:21
LKK Написал:
----------------------.
> На теб известно ли ти е, че в Европата не може
> дограмата да си смениш, ако нямаш одобрен арх.
> проект /разбирай го, че фасадата трябва да е
> еднотипна
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В Италия за лента метър на 20см. на входната врата,която беше обикновено релефно стъкло аз я замених с гравирано и имаше проблеми
smiling smiley
LKK
Re: Въпроси за усвояване на балкон
21-03-2009 - 22:38:42
king_for_a_day, най-малко ме засяга това, че ти си решил че външната ТИ не подхожда в твоят случай.

Хората ти предложиха различни материали и изпълнения. Не случайно питах Любо за точката на конденза, за да прочетеш и да вникнеш във физиката на процесите, които ще се случват на усвоеният ти балкон. Не знам доколко си наясно с топлоизолиращите свойства на различните материали и със същността на понятието термомост. Не го приемай, като заяждане, за твое добро е да си изясниш и осмислиш това, което смяташ да направиш. В края на крайщата, това което пиша си е само едно анонимно форумно мнение, с което ти решаваш дали да се съобразяваш.

Понеже питаш за аргументи ще ти напиша, кое за мен е същественото:
1. Дали е Итонг или полистиролбетон не е от голямо значение, важното е материала да е относително лек и да се работи лесно с него.
2. Шпакловката с подходящ материал и подходящата мазилка отвън, ще ти осигурят надеждна хидроизолация. Не знам как се правят без алпинисти, но не пречи да се пробваш. Козирките са много важни, защото колкото по-малко вода попада върху хидроизолацията, толкова по-надеждна е тя. :]
3. След като искаш да нямаш външна ТИ полистиролбетона е за предпочитане пред Итонга, заради точката на конденза.
4. Каквато и дебелина на зида да избереш е хубаво да сложиш поне 10 или повече см истинска ТИ /вата, ЕПС/ Фибрана е кофти, защото запечатва. Внимавай и с материала за шпакловка на стените, защото теракола също запечатва.
5. Ако правиш само вътрешна ТИ с вата не знам дали точката на конденза няма да се окаже в един момент от вътрешната страна на балкона преди ватата и тогава почват едни миризми и тежък въздух, не ти е работа.
6. Бетонен пояс не ти трябва, леките бетони имат достатъчна товароносимост за един прозорец. По важна е армировката на зидарията и захващането и със страничните стени заради ветровото съпротивление на конструкцията. В сайта на Итонг има инструкции за зидане и захващане, които са валидни и за полистиролбетона. Прочети ги и настоявай да ти ги изпълнят, защото са трудоемки и никой майстор, който гледа да отхвърли по-бързо работата няма да се занимава с подобни неща, ако не е специално уговорено.
7. Обърни специално внимание на балкона отгоре, защото оттам ако подлизне или протече и Господ не може да ти помогне.
Бъди здрав и успех.
Re: Въпроси за усвояване на балкон
21-03-2009 - 23:29:50
Др. Иванов - така както ми описваш, оставам с впечатлението, че това е по-скоро за затваряне на тераста, без тя да се приобщи към стаята. Не зная тази полиуретанова пяна доколко може да се сравни с 15 см зид, не само като топлоизолация, но и като звукоизолация. Благодаря все пак, за някого може да бъде добра идея.


Аз знам. Много по добра е! Като топло изолация е около 3 пъти по-добра от 15 см. итонг, дори без да слагаш допълнително вата. Итонга достига нормите при 33 см. дебелина, а този вид изолация при обща дебелина 16 мм/2 мм композитен метал слой стомана върху която е сплав от цинк и алуминий + специално покритие с оцветяването, прилича на прахово, но не съм се интересувал за технологията, останалите 14 мм. са полиуретанова пяна с която се изолират хладилниците/. Размерът който си дал, около 3 м2 ще се натоворва с близо 600 кг. или по 200 кг. на метър. Ще ти кажа само, че за жилищни сгради се проектира на около 150 кг. на метър, а за обществени - кина, магазини и въобще където има навалица на 500 кг. Това значи, че саво с построянаването си надхвърлил носимоста с пъти. Казвам с пъти, защото 150 кг. м2 е е за помещение със стени отвсякъде, а балкона стърчи. Няма как да преодолееш огъването/ако го чете инжинер ще ти каже точният термин/, както и ще ти каже при колко милиметра огъгане връзките/мазилката/ ще се разкърти. За да го разбереш сложи един картон на масата, подреди един ред чаши отгоре и след това леко повдигни двата края. Това ще стане с инотга. А как ще изглежда можеш да видиш ако си отвориш вестниците от преди 2-3 месеца, коментирани и тук, включително със снимки. По точно нява да видиш нищо, защото при буря игонга ще поеме по пътя на земното притегляне. Строи се с тухли, защото тухлите са къси и дебелата мазилка и кухините, които остават между тях поемат тези огъвания.
Изолацията. Никаква изолация не можеш да направиш на итонга без алпинисти. Ние живеем в България, не в северна страна с минимални температурни разлики. В Германия боята държи 6-8 г., тук на втората година започва да се бели. Без значение дари от кьопави бояджии или алпинисти или от денонощни разлики, които зимата могат да стигнат 30-40 градуса/асфалта стига до 60-70/
Водата по нашите ширини от няколко хиляди години се спира само и единствено с 2-3 см. варова мазилка. Ако си решил да тежиш на балкона зидай с най леките тухли и ги измажи отвън с алпинисти, ако се хванат за тази квадратура. Вътре си сложи изолация според желанието.

Пропуснах. Питай баща си, дали при комунизма беше разрешено да се зида по балконите. Максимум можеше да се сложи винкел със стъкло. А твоят балкон е дълъг, увисването и отлеплавено на итонга ще е голямо.
Извинявам се за правописните грешки, след почерпка - толкова.
Re: Въпроси за усвояване на балкон
21-03-2009 - 23:42:06
LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> 4. Каквато и дебелина на зида да избереш е хубаво
> да сложиш поне 10 или повече см истинска ТИ /вата,
> ЕПС/ Фибрана е кофти, защото запечатва. Внимавай и
> с материала за шпакловка на стените, защото
> теракола също запечатва.

> 5. Ако правиш само вътрешна ТИ с вата не знам дали
> точката на конденза няма да се окаже в един момент
> от вътрешната страна на балкона преди ватата и
> тогава почват едни миризми и тежък въздух, не ти е
> работа.

Предполагам искаш да кажеш между ватата и полистиролбетона (Итонга) - и аз така мисля (или почти, заради неясния външен зид). За да не става това е необходима някаква пароизолация откъм топлата страна на ватата - да не пуска много пари към студения зид (май не съм го преразказал добре вчера). С добра паропреграда (или др. подходящи матер. за ТИ), питаната вчера "точка на конденза" може и изобщо да "изчезне", ама ми е трудно за кратко изложение. Има го в цитираната вчера "Тема".

Иначе, точно това е случаят (вътрешна ТИ с вата), при който най-вече трябва да се внимава за дифузията на водните пари - ватата ги пропуска свободно (в голяма концентрация) към по-студените слоеве на стената.
В тази връзка, Фибранът от т.4 НЕ Е "кофти", а подходящ материал при вътрешна ТИ - ще работи сам като пароизолация (точно на место и 4-5х по-добре от ЕПС при еднакви дебелини).


Re: Въпроси за усвояване на балкон
21-03-2009 - 23:50:09
LKK Написал:
-------------------------------------------------------

> 5. Ако правиш само вътрешна ТИ с вата не знам дали
> точката на конденза няма да се окаже в един момент
> от вътрешната страна на балкона преди ватата и
> тогава почват едни миризми и тежък въздух, не ти е
> работа.

:] С риск да разгневя някой форумен специалист по топлоизолациите ще кажа,че не е възможен вътрешнослоен конденз или конденз във вътрешността на материала ,колкото и паропропусклив да е той. Конденза е явление на повърхността на материала/някъде я наричат гранична повърхност/!Дори и в случая на многослойна система пак не е възможен конденз във вътрешността!
Re: Въпроси за усвояване на балкон
22-03-2009 - 00:08:02
Любо Написал:
-------------------------------------------------------

> В тази връзка, Фибранът от т.4 НЕ Е "кофти", а
> подходящ материал при вътрешна ТИ - ще работи сам
> като пароизолация (точно на место и 4-5х по-добре
> от ЕПС при еднакви дебелини).


А, ето това ми е много полезно! Благодаря за съвета, ще сменя ватата, найлона и гипскартона с фибран.

Re: Въпроси за усвояване на балкон
22-03-2009 - 01:02:39
LKK
Re: Въпроси за усвояване на балкон
22-03-2009 - 11:17:33
king_for_a_day Написал:
-------------------------------------------------------
> А, ето това ми е много полезно! Благодаря за
> съвета, ще сменя ватата, найлона и гипскартона с
> фибран.
>
Тогава си предвиди дограма със система за проветряване, защото конденза освен при ниска температура на ограждащата повърхност се образува и при пренасищане на въздуха с водни пари.
За информация човек се чувства комфортно при 50-60% относителна влажност.

Re: Въпроси за усвояване на балкон
22-03-2009 - 12:41:33
LKK Написал:
-------------------------------------------------------

> Тогава си предвиди дограма със система за
> проветряване,

Ще се заинтересувам.

Намислил съм също и да сложа троен стъклопакет. Поне на теория ми звучи добре за шумо и топлоизолация, също и против конденз по стъклото. Дали на практика се усеща разликата с обикновения?

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход