Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Да поговорим за актовете и .....

Публикувано от MB2316 
Re: Да поговорим за актовете и .....
01-05-2009 - 15:10:57
Започвам сериозно да се замислям аз ли съм идиот или тези които питам. Наистина нищо не мога да разбера. И тук, а и в друг форум задавам въпрос и ми се отговаря с неразбираеми за мен твърдения.

Последно - според законите кой ТРЯБВА да се разписва на тези протоколи - конструктора или надзора ?!

Питам защото имам познати, които са завършили и узаконили къщите си без да е стъпвал конструктор на площадката. Не ме интересува кое е по-добре и по-сигурно. Как трябва да се процедира според закона! Кой от двамата е задължителен?!

А относно протоколите - много неадекватни са според мен. Например само за изкопа би трябвало да се разпишат Конструктора, Проектанта по част ВиК, Проектанта по част Електро, Геодезист, Хидро-геолог, Строителния надзорник, Специалист от Общината...Луда работа! Не строя атомна електроцентрала все пак!
Re: Да поговорим за актовете и .....
01-05-2009 - 15:26:57
Абе Топуров , само да ти кажа пък аз , че който се сети , само пита , а не си прави труда да чете ! Ето ти Акт 14 !



Е , я виж чий подпис трябва ? Конструктор естествено ! А за категория строеж , която изисква СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР (5-та не изисква ) , се подписва и надзорника !!! :g:
Re: Да поговорим за актовете и .....
01-05-2009 - 15:49:20
topurov Написал:
-------------------------------------------------------
> Започвам сериозно да се замислям аз ли съм идиот
> или тези които питам.
Наистина нищо не мога да
> разбера. И тук, а и в друг форум задавам въпрос и
> ми се отговаря с неразбираеми за мен твърдения.

Топуров , в тази страна всички станахме идиоти. За мен е целенасочено , но и ние сме си виновни...

Ето моето мнение по въпроса , което ще е в конфликт с останалите , защото и друг път съм го споделял , но нямам желание да споря.
Това , че си пета категория и си наел надзорна фирма да ти движи нещата е чудесно и го приветствам. Тук надзора не е задължителен , но обема на работата е един и същ. По един член от ЗУТ , авторския надзор по част конструктивна е задължителна. Ако се тълкува малко по-широко , то трябва да има технически грамотно лице , което да приеме скритите работи. Таково е техническия ти ръководител на обекта или отговарящия за част конструкции от фирмата надзорник. Естествено и самия проектант. Щом надзорника ти е готов да подписва скритите работи , то тогава само информирай конструктора да не би да има нещо против и да се заяде за подписа на акт 14. Познавам надзорни фирми , които работят така и няма проблем. Донякъде е и редно да е така , защото иначе каква е ролята на надзорника?
Действай и успех.
Re: Да поговорим за актовете и .....
01-05-2009 - 19:31:33
Благодаря за отговорите все пак!

Затова е форум - незнаещите да питат, знаещите да отговарят. Не чета, защото нямам време, а и желание. Писна ми да съм специалист по всичко! Но явно ще ми се наложи.
Re: Да поговорим за актовете и .....
02-05-2009 - 11:42:15
Ми то затова държавата ни е на тоя хал - всички се занимават с каквото не им е работа !
Re: Да поговорим за актовете и .....
03-05-2009 - 17:37:44




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-03 18:05 от zaiadliveca.
Re: Да поговорим за актовете и .....
04-05-2009 - 09:50:09
Ако се чете внимателно акта, който си постнал става ясно, че трябва да се подпише ПРЕДСТАВИТЕЛ на конструктора (естествено конструктора може и сам да се представя, но не задължително).
Друг въпрос - ако строя с бригада, на стопански начала, аз ли си се водя строител? Техничката от общината твърди именно това - в протоколите да се подписвам на мястото на строителя.
Re: Да поговорим за актовете и .....
04-05-2009 - 15:31:11
topurov здравей,

до къде я докара с къщата развя ли баиряка? Аз също си подготвям сам актовете, върла надзорничка обясни. На мястото на стройтеля можеш спокойно да запишеш техническия ти ръководител - чертичка smiling smiley име твоята или нечия фирма; Хората искали сега и фирма да се появи на това място. Идеята е че вече и за 5 категория се изисквала фирма (може и да не е регистриране камарата на стройтелите).
Аз написах моята ръководителка за стройтел (представи си че има договор с фирма да е и представляващо лице на стройтеля). На 07.05.2009 имам изпит при лицето по член 223, ал. 2 от ЗУТ. Ако се възпротиви ще докладвам.

Последния пост на argonavt покрива картинката при мен. Просто конструктора се познава с техническия и му има доверие и казажа че ще се разерат за подписите (предполагам частен случай, но света е малък).

Поздрави
BAT_GOIKO
Re: Да поговорим за актовете и .....
04-05-2009 - 16:43:42
Мдам , искам някой да ми покаже закон в който пише , че задължително трябва да съм член на шиб...... строителна камара !? Ако не го пише в ЗУТ , значи никъде не го пише !?
Re: Да поговорим за актовете и .....
04-05-2009 - 17:33:27
А като строите с бригада , как се оправяте с инспекцията по труда *tired*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход