Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос относно изба на еднофамилна къща

Публикувано от Hrist0 
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 07:55:30
avatar
с мазенце е готино...
заложи на добра хидроизолация и си живей живота!
Внимавай - битумне хваща на влажна повърхност - колкото и да ти казват че ще се изсуши с горелките!
Мазето малко те вкарва с парите,но ще си по добре в последствие *write* *ok* *drink1*

Чест и почитание
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 08:03:34
Gogol имаш ЛС smiling smiley извинявам се че не пиша по темата .



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-24 08:04 от mtodorov.
Abu
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 09:32:26
Много мнения за изба, та някак не върви без опозиция... Според мен е излишно усложняване и оскъпяване на проекта, а после и на изпълнението. Не виждам причина да обвързваш строежа на основната сграда с такъв въпрос. Като толкова ти се прииска някой ден механа/маза/склад и т.н., можеш да си го направиш като допълващо застрояване - пак според нуждите и възможностите, но вече на 1/4 до 1/2 от цената. Все пак нито ще я правиш на 80 квадрата, нито ще я изчисляваш да носи цялата къща.
Освен това, вече като съвсем лично виждане, разгъването на жилищната площ хоризонтално е по-практично, отколкото вертикално. Май прекалено бързо се научихме да се гъчкаме в маломерни парцели и да цедим жилищна площ от мижави строителни петна.

ПП По същия начин не мога да разбера необходимостта от масивен гараж в собствения двор - това е само кола, може да си стои и навън. Ако е за работилница или друго - става, ама да затваряш повече пари, отколкото струва колата, а да не ти служи на теб, а на машината... А може да помислиш и за гараж трийсетина квадрата с изба под него, но това вече като отделен строеж, "когато му дойде времето". Най-много, ако смяташ да е долепен до къщата, да пуснеш общата стена на дълбочина предварително... Само да не ревнат сега проектантите, че не можело така без проекта на бъдещия гараж/изба! Може, може...
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 10:04:55
Мерси много за отговорите, но.....

Темата все пак е колко грубо би ми оскъпило изпълнението, за да си направя сметката, а не дискусия дали да си правя изба или не. Досега само А4О ми е дал нещо конкретно. Бих оценил като полезно дори и предположение, защото е ясно, че точна цена няма как да се постигне тук. Просто не искам да плащам за проект на изба и после да бъда съборен и да не ми стигне бюджета при строителството, но не искам да се окаже, че ще направя проект без изба и после строителя да ми каже - ами да знаеш каква изба щяхме да ти направим за 3-4 К отгоре и аз да си скубя косите от яд.

Поздрави
Христо
Abu
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 11:04:48
Виж, за три-четири хиляди може да се направи септичната яма, обаче може и да не стигнат. Като нямаш количествена сметка, остава да смяташ цена на квадратен метър. При А40 офертата е била близо 200 лв./м2, при теб и 100 да е, получават се 8 бона, без проектирането, ама кой ще я свърши за толкова не знам. По-реалистично е изчисленията ти да започват от 150 лв., ама пак е много неточно без проекта. По моите сметки са около 12 х. лв. + 2 за архитекта, при това остават въпросчетата как ще си свържеш канала, ще правиш ли дренажи около къщата, хидроизолация, топлоизолация на основите, ще има ли стълбище, вентилация, естествено осветление и т.н.
Голяма работа била избата! Абе това си е дупка, пригодена за някакво битуване! Какво, вино ли ще произвеждаш или да си държиш връзките праз и картофите през зимата? Ако имаш възможност да са над земята, не ги мисли помощните постройки.
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 11:55:49
Виж, всеки си знае какво иска и ако го иска съобразява с условията. Принципно няма невъзможни неща, всичко е въпрос на прецента(правилна) как ще стане, колко ще струва има ли кой да изпълно ПРАВИЛНО проекта и дали съотношението качество/цена/полезност е оптимално.
В този ред на мисли, приятелю, не се надявай тук да получиш отговор. Всеки от нас, съвсем добронамерено (мисля) ще сподели мнението си, но не забравяй, всеки пречупва фактите през своето вътрешно убеждение и собствения си коефициент на горното рацио , тоест той е решил че съотношението за което говоря е добро (или неприемливо) за него и е решил( отказал се е).

С две думи - тук хората посочиха полезността на избата - за всеки според вижданията му. Казаха ти и недостатъците. Мога и аз да ти добавя, но едва ли има смисъл - седни и помисли, аджеба ти искаш ли мазе и ако имаш ще го ползваш ли. Ако нямаш дали ще ти липсва.
Ако мислиш, че ти трябва, хвани специалиста (инженера е важен в случая) който ти проектира къщата да ти направи проекта с мазе или по-скоро да ти даде вариант ако има и ако няма каква ще е картинката като конструкция. Тогава, на базата на нея ще направиш груба сметка на желязото и бетона. към него ще добавиш дренажа - ако се налага(обикновено се налага), изолациите - хидро и топло, цената на решението на сваляне на аксонометрията на канала и водопровода (ако искаш там да е захранено с вода).
Без да имаш тези неща трудно може да намериш точна цена на удоволствието.
Това, че иван ти казва 150 лева а аз 500 евро не е САМО от скъпи майстори или материали а зависи от проекта, който е различен за всяка ситуация - при мен терена има наклон и долната част на мазето е на терена, при Иван цялото е отдолу и има подпочвени води и прави супер дренажи, изпомпвайки принудително водата в канала на улицата и вързан с ЮПС да не се залее като спре тока, при Драган има скала отдолу, при Пешо Валуни.....
Всеки със свпята специфика и безспорно има средна цена, ама нали знаеш тя колко е вярна...
Ето на мен средната цена до замазка и шпакловка ми е 240 евро на квадрат... Какво ти говори това? НИЩО, щото бетона съм го плащал по 80 лева в началото, желязото на 80 ст, тръбите на 3 пъти по-тънко, две години вървя с цените нагоре, Тая цена никога не може да е вярна за теб - може и по-малко да ти излезе, може и повече.
Калкулациите са снимка на условията към извършването им. За да построиш ти трябва резерв, винаги излизат още неща. Ако имаш късмет, ще строиш на по-ниски цени, но май ще плащаш по-високи такси...
Но ако искаш да си сигурен в цената - купувай готово построено, може и да ти се върже същата сметката, без нерви....
Иначе - това е пътя - осъзната потребност-индивидуален проект - остойностяване - договор с цена за изпълнението му - свещ да се спази договора...
Успех!
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 12:00:54
А и да не пропусна още едно нещо (май най-важното)- молебен за здраве да издържиш две (минимум) години строителство и да имаш бизнес да наливаш кинти в ямата... Дълбока е, вервай ми...
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 12:42:47
По въпроса дали ще ми трябва избата - споменях някъде преди, че дилемата е следната: дали да правя гараж на кота 0 от 30 км. метра или да го вкопая отдолу и после да имам още около 40-50 кв изба. Така или иначе за проекта на гаража ще плащам, ще плащам и за построяването му. В момента обмислям просто дали няма да ми оскъпи малко изпълнението ако колата стои под земята и да имам и някакво избено помещение.
A40
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
24-11-2008 - 22:18:51
на тази квадратура ми се струва че трудно ще намериш просторна площ под земята за гараж-но най-добре ще те консултира конструктора
Re: Въпрос относно изба на еднофамилна къща
25-11-2008 - 10:27:25
аКО ВЛИЗАш В ГАРАЖА откъм улицата, демек улицата и алеята към къщата са от страната на гаража мисля. че си струва - няма да губиш жил.площ на 0-та. Ако, обаче, алеята ти ще заобикаля къщата и ще влизаш откъм двора, мисли и за цената на тази алея - трябва да се армира, укрепи и изпълни качествено, да й се сложат нагреватели за зимата - има на ДЕВИ но искат поне няколко киловата... Ако е към улицата също зависи какво е отстоянието на къщата от оградата - ако е около 4 метра например можеш сам да сметнеш колко процента ще ти е наклона на рампата, щото от 0 слизаш на -2.70 поне (обикновено 2.95). Това като падне сняг ако няма подгряване кво праиш? Трябват подпорни стени, а и най-добре да се измисли така, че поне част ор рампата да е под навес - еркер на покрива ли, или нещо друго... Абе дай задание на архитекта да мисли, нали затова ще му платиш.
Мисълта ми още с горния пост беше - за да седне някой да го измисли вместо теб и освен това да го стойности, за да прецениш дали да го правиш ще трябва да му платиш, това е положението.
Иначе и той нищо няма да свърши и ти ще си изненадан.
Но дори да платиш и да го сметне, после пак ще си изненадан, ако не заложиш един резерв, просто в процеса на строителство трудно можеш да спазиш бюджета в днешно време. Поне засега.
Успех!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход