Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Напукване на плоча

Публикувано от bogidar 
Напукване на плоча
02-11-2008 - 13:57:08
Къщата е на 2 етажа по 80кв.м. Три плочи. Наляха ми втора плоча("тавана на първия етаж"winking smiley. Като отидох след седмица да погледна нещата видях, че са се получили пукнатини на доста места по повърхноста на плочата. Приличат на повърхностни т.е пролуката не е широка. Не е декофрирано естествето и се надявам отдолу да не зейнат пукнатините. Притеснява ме факта че има пукнатини и по плочите на терасите и да не тече. Ще се прави изравнителна замазка, а на терасите и хидроизолация. Тези пукнатини повод за притеснение ли са или е нормално да се появят при съхненето на бетона.
Re: Напукване на плоча
02-11-2008 - 15:52:48
първо виж колко са ти дълбоки пукнатините
ако са само повърхностни нямаш грижи /стига да не се напълнят с вода зимата и да замръзнат/

терасите като ще имат хидро - къде е проблема ?

по принцип бетона му влияят климатичните условия - прекалено бързото съхнене води до такива пукнатини. За тва се полива с вода или се завива с найлон примерно.
Re: Напукване на плоча
02-11-2008 - 17:52:24
"Ще се прави изравнителна замазка, а на терасите и хидроизолация. Тези пукнатини повод за притеснение ли са или е нормално да се появят при съхненето на бетона."

Не е нормално да се появяват при съхненето на бетона.Изтървали са водата,вероятно нарочно ,за да го леят по -лесно.От тая гледна точка и поради повсеместната практика да му слагат излишна вода изглежда нормално,иначе не е!Пукнатините спомагат за ускорена корозия на стоманената арматура и намаляване на якостта на стоманобетона във времето!Нормално е бетона да се прави с малко вода,за да е ливък се слагат водонамаляващи добавки-суперпластификатори,да се вибрира с вибратори и накрая да се изпердаши с един хеликоптер за идеално заглаждане,последно след час ,два се пръска със силиконова емулсия за водоустойчивост!
Re: Напукване на плоча
02-11-2008 - 17:56:33
Както казах това е плочата на първия етаж - т.е. отгоре ще е втория етаж и притеснението ми основно е за откритите части - терасите. То останалото е стаи и предполагам че там няма чак такова значение при положение че и там ще се прави изравнителна замаска и т.н. За терасите задължително ще има хидро. Аз питам принципно при това положение проблем ли са пукнатините. Трябва ли да се притеснявам при положение че отгоре ще се замаже?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-02 17:58 от bogidar.
Re: Напукване на плоча
02-11-2008 - 18:24:29
Няма причина де не се мисли,че видимите пукнатини не преминават и в дълбочина.Тоест вероятно ти е намалена здравината на плочата.Терасите ,ако не са сериозно армирани следва да се натоварват предвидливо.Разбира се това е по принцип-нямаме инфо за дебелина и клас на бетона,армировка и начин на поставяне и т .н.
Re: Напукване на плоча
02-11-2008 - 18:42:38
avatar
Както винаги Фло е прав.....!
Но може и да е от малко цимент,а не точно от водата!
За какво бързо съсъхване говорим при тия температури - незнам.....!Другите ще кажат,но виж каква е хавата под кофража!?!
Ако има пукнатини - обади ми се имам решение на проблема - това лято правих подобно нещо на Калиакра....,но затова само ако има нужда....
Пожелавам приятни изненади при декофрирането и да се възползваш от услугите или съветите ми при избора на хидроизолацийка.... :} :]
За там ще ти помогна също... winking smiley

Чест и почитание
Re: Напукване на плоча
03-11-2008 - 15:53:40
gogol - бетона съхне и от вятър не само от високи температури
Re: Напукване на плоча
03-11-2008 - 16:30:19
Борбата е да няма съхнене/термина е съсъхване/на бетона ,а вкаменяване на циментения камък .Водата не трябва да се изпарява или изтича,а да се включи в процеса на образуване на циментения камък.Затова има измислени разни системи за завиване,включително и подгряване на бетона до получаване на първоначална якост-обикновено 7 дни.Масово е неразбирането ,че цимента поема само толкова вода,колкото му трябва за свързване на молекулите,останалата се отделя,оставайки микропукнатини,а често и видими такива и прави бетона крехък и с намалена якост.
Re: Напукване на плоча
03-11-2008 - 17:06:24
Сигурно са повърхностни пукнатини в следствие от съсъхването...не го шашкайте човека, няма да му падне къщата!
Re: Напукване на плоча
03-11-2008 - 17:39:14
Щото не се шашкат майсторите ,затуй има толкова случаи на паднали корнизи и тераси!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход