Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?

Публикувано от bogidar 
Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 09:40:21
Здравейте,
Строя малка еднофамилна къща за семейството ми - 170кв.м. Излезе ми разрешението за строеж и тука идва въпроса. Задължен ли съм да викам конструктора изготвил документацията да следи фазите на обекта или мога да наема друг конструктор с който да работя и той да поеме нещата в свои ръце. При въвеждане на обекта в експлоатация/незнам как точно се нарича, акт 14 или.../ единствено този конструктор който е изготвял документацията ли е лицето което приема обекта и се подписва? Просто не искам да работя с него и се чудя как стои въпроса. И така - МОЖЕ ли да си наема друг конструктор, който да е отговорен за обекта и да изкара нещата до край с всичката документация и подписи така, че да мога да получа акт 14, 16..... без участието на конструктора изготвил документацията минала през общината?
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 12:09:59
Ами моят конструктор почина на втора плоча... наложи се да прехвърля всичко при друг, естествено, защото на всяко наливане се подписва за приемане на армировката Аз имах и КЗК, който също се е подписал на проектите, но излезе, че хабер си няма и отказа да ми завери вече налятото - не го бил видял.... Как да е намерих конструктор.
Но на въпроса ти - прочети внимателно ЗУТ, там е казано всичко, описана е документацията. Фамилната къща е 5-та категория и за да я въведеш в експлоатация следва да имаш заверен груб строеж и акт 14, което се подписва от конструктора. Иначе общината ти приема построеното и тя по свое осмотрение идва или не за да замери, огледа, намери несъответствия и изиска екзекутиви за несъществените изменения или направо нови проекти за съществените, или съответно оцени жменето... Зависи от хората, населеното място, общината и социалния статус на чиновниците там...
Във всеки случай, приготви си поне по 3-5 евро на квадрат за новия конструктор, освен ако не е много твой човек...
Успех!
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 13:12:51
И ако го нямаш всичко това какво те бърка, даже данъци не плащаш - аз мойта къща няма да я залагам за кредити или продавам - живей си и си свиркай, на бумага няма къща няма данък - в Кипър хората специално си ги оставят къщите недовършени без даже да имат намерение да строят повече оставят по някоя греда или желязо да стърчи по покрива, като ги питах защо казаха, че така плащат по-ниски данъци един вид са още в строеж. И аз така съм направил и плащам данъг само за местото !
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 13:18:24
avatar
За добро ли или за лошо не можеш и застраховка да й направиш....
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 13:18:56
За да съм по точен:

Имам си конструктор с който искам да работя и парите не са проблема Питането ми е дали може той да поеме нещата в свои ръце следейки процеса на строежа и да ми извади акт 14 и 16 или ще трябва да идва и конструктора който е смятъл къщата?

Става въпрос за това прехвърляне на отговорноста от единия на другия при положение,че втория иска да поеме нещата в свои ръце и е мой човек - може или не може да стане без намесата на първия



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-10-15 13:29 от bogidar.
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 15:36:42
Не съм строител по занятие, а по неволя и ти казвам - не знам. Да ти кажат професионалистите. мен ме питай за наредбите във финансовата сфера... Но със сигурност инженерът ти трябва да е в час, ако това му е работата.
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 15:55:10
Прав си - той казва че няма проблем и че той полага подписи и движи нещата. Но аз срещам противоричиви мнения като питам тук и там и предпочитам да си упека работата за да няма после изненади. та някой компетентен да се изкаже. Може ли моя човек да движи нещата без да търсим първия конструктор или не? Чувам че има варианти за подписване на декларация м/у двамата за преотстъпване на отговорноста...
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 17:14:39
Сега като се замисля, се сещам, че надзорника ми тогава ми казваше, че оформял някаква бланка, именно за смяна на конструктора. Току - що го питах по тлефона, каза, че ти, като инвеститор трябва да пуснеш една заповед, че назначаваш еди кой-си за да изпълнява функции по авторски надзор и няма проблеми да ти заверява той конструкциите.
Но за да си сигурен, що не звъннеш в общината, искай да говориш с някой от техните инженери, не вярвам да не ти отговорят... ако тук някой компетентен строител не се изкаже.
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 17:23:44
Здравей ,

Сега закона разделя нещата и не е задължително т.н. авторски надзор , защото има отделен надзор по строителството . С други думи , ако строя хотел задължително си наемам надзорна фирма , която носи отговорност за строежа. Ако тази фирма прецени , че трябва да вика конструктора на отделните етапи , го вика. Ако не , тя си има на разположение специалисти.
В твоя случай не се изисква надзорна фирма , а технически ръководител на обекта , който играе ролята на надзорна фирма. Автора на проекта ще го търсиш да ти подпише само образец 14 , който констатира , че строежа е изпълнен без нарушения на проекта. За скритите работи отговорност носи техническия ръководител. Всичко това е при положение , че правиш изменение на проекта . Ако изменяш нещо , то конструктора може да се заяде при подписването.
По закон проектирането и после изпълнението са вече две отделни неща. Навремето нямаше надзор , за това имаше авторски контрол.
Контруктора не трябва да подписва никаква декларация за отказ.
Дано съм ти бил полоезен.
nx1
Re: Конструктор, въвеждане на обекта в експлоатация?
15-10-2008 - 18:30:26
Тъй като се подразних от некомпетентните отговри най вече на "argonavt " които явно въобще не е наясно със законите, както и с нещата от живота, реших да дам някой насоки на " bogidar", които си има проблеми, но иска да направи нещата както трябва за да си няма излишни грижи.

"Задължен ли съм да викам конструктора изготвил документацията да следи фазите на обекта...."[/i] :
ЗУТ: Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Проектант е физическо или юридическо лице, включващо в състава си физически лица, притежаващи необходимата проектантска правоспособност.
(2) Условията и редът за осъществяване на авторски надзор по време на строителството се определят чрез договор между възложителя и проектанта. Авторският надзор по част "Конструктивна" е задължителен за всички строежи от първа до пета категория включително.
(3) Предписанията на проектанта, свързани с авторското му право, за точното спазване на изработения от него инвестиционен проект се вписват в заповедната книга и са задължителни за останалите участници в строителството.[/i]

"... или мога да наема друг конструктор с който да работя и той да поеме нещата в свои ръце. При въвеждане на обекта в експлоатация?" :

тук не съм много категоричен, но на практика отговора е "ДА", условието е да получите писмено от проектанта отказ от авторско право и да сключите договор с друг проектант конструктор който ще приема всеки етап на бетонирането. Ако не плолучите отказ от авторско право вероятно може да извартите нещата, като направите някакво частично изменение в конструкцията (с новия проектант) и вече имате съвсем друг проект и нямате нужда от отказ от авторско право.

Успех!
winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход