Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Вътрешна изолация на каменни блокове

Публикувано от voykov 
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
23-08-2008 - 20:02:43
avatar
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> Уважаеми!Хубаво е човек да знае,че в къщата му не
> влиза студа,а излиза топлото!Тоест за зимата
> изолацията трябва да е отвътре, а ако ви пече
> директно лятото,то външната изолация ще свърши
> работа.Движението на температурата винаги е в една
> посока-от топло към студено!Така е поне според
> втория закон в термодинамиката.

Не разбирам нищо от физика, но всички дядовци и баби на село спят и зиме, и лете на първия етаж, където двете стени- на север и запад, са от камък- дебелината е поне 60см. Без изолация- само измазан. И го правят, защото през зимата там е топло, а през лятото- прохладно.
Т.е., температурата е постоянна. Та, се питам, какви ли изолационни качества има камък с такава дебелина? Някъде тук, във форума беше даден индекса. И ако не се лъжа, се равняваше с този на съвременната изолация.
Според теб, при такъв зид, дали топлото ще успее да пробие навън, или студеното навътре? При положение, че отвътре се отоплява?
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
23-08-2008 - 21:19:03
Уважаема Камелия! Мисля,че бабите и дядовците спят зад 60 см. каменни стени,защото навремето не са имали достатъчно пари да си направят къщите от кирпич/печена на слънце глина/ както съм чел да споделя една баба ! Просто са избрали достъпния материал.Аз не вярвам много на различните индекси,понеже се интерпретират съвсем произволно и тенденциозно и често съвсем грешно.Например ще срещнете U=W/м0С,както и U=W/м0Кслед наклонената черта едното означава метър по градуси по Целзий а другото метър по градуси по Келвин.Очевидна ще е и разликата в стойностите.Затова аз сравнявам различните материали-тяхното топлинно съпротивление,като ги слагам на котлона и отгоре един термометър.Това вече съм го обяснил подробно в темата за пасивните къщи.В сравнение с тежкия бетон варовиковия камък има по-малко относително тегло/плътност/ един кубичен метър варовик тежи 1400кг. а бетона 2200кг.Плътността има пряка връзка с изолацията.Ясно е,че камъните изолират по-добре от бетона!Това въобще не е успокояващо.Камъка"тегли"!Има една стара приказка:Уморен и изпотен пътник седнал на голям камък до пътя да си почине.Под камъка живеела змия.Тя помолила камъка да мръдне малко за да ухапе човека.Няма нужда,отвърнал камъка,аз вече му взех здравето!Конкретно на въпроса.Ако не ти пука колко плащаш да топлиш камъните не е проблем,щото те акумулират/гълтат енергия/ топлина,и ако пеца пращи дърва почти постоянно усещанет си е приятно!
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
23-08-2008 - 22:16:21
avatar
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> Уважаема Камелия! Мисля,че бабите и дядовците спят
> зад 60 см. каменни стени,защото навремето не са
> имали достатъчно пари да си направят къщите от
> кирпич/печена на слънце глина/ както съм чел да
> споделя една баба ! Просто са избрали достъпния
> материал.

Няма логика в това. Първо, имащите възможност са правили стабилни основи и оттам- къщи на по два етажа. Затова са използвали камъните. Добивали са ги от кариерите и са ги превозвали до строежа.Пекли са тухлите от червена глина, не са ги забърквали със слама, което всъщност е кирпича. Имам такава къща, строена през 1948г. Бабите и дядовците, които имат като моята, съвсем не са от паралиите, за които 1 кубик дърва, струващ 65лв. е нещо без значение. Къщите им са измазани, без изолация. Та, щом те са преценили, че на етажа с каменния зид им е по- топло и по- икономично, нямам причина да не им вярвам.
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
24-08-2008 - 08:07:39
До Камелия!Често истината остава скрита за някои хора,защото виждат това,което им се иска да видят, а не това което е в същност!
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
24-08-2008 - 13:09:50
Предлагам да не се задълбочаваме в оценки и самооценки, а да се постараем да останем в категория "Уважаеми". Най-лесният начин да това е като първо четем, а после говорим.

фло Написал:
-------------------------------------------------------
Аз не вярвам много на различните
> индекси,понеже се интерпретират съвсем произволно
> и тенденциозно и често съвсем грешно.
Например ще
> срещнете U=W/м0С,както и U=W/м0Кслед наклонената
> черта едното означава метър по градуси по Целзий а
> другото метър по градуси по Келвин.Очевидна ще е и
> разликата в стойностите.


Ето нещо за четене:
Темература
И за да не те затруднява много - цитат:
Във всекидневния живот най-удобна и най-често използвана е скалата на Целзий (наречена на името на шведския астроном Андерс Целзий (Anders Celsius), 1701–1744). При тази скала 0 °C отговаря на температурата, при която ледът се топи, а 100 °C отговаря на точката на кипене на водата (на морското равнище). Температурна разлика от 1 градус по тази скала е равна на температурна разлика от 1 К, така че скалата по същество е еднаква с келвиновата скала, но е изместена с температурата, при която водата замръзва (273,15 K).

фло Написал:
-------------------------------------------------------
.Ако наистина се
> налага да се слага външна изолация от
> полистирол/стиропор/или както и да е търговското
> му наименование,то той трябва да е черен т.е. да
> съдържа графит!Защо е дълго за обяснение,важното
> е че в България не се среща!


НЕОПОР

Опитай моля, да останеш в "Уважаеми" smiling smiley
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
24-08-2008 - 13:37:51
Любо ,

Не се коси , оти че ти мине.

Ако започнеш да се връзваш на всеки .....

clap: clap: clap:

Моето мнение напълно се припокрива с това на автоматчик и Abu
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
24-08-2008 - 13:49:56
avatar
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> До Камелия!Често истината остава скрита за някои
> хора,защото виждат това,което им се иска да видят,
> а не това което е в същност!

М, да! Цялата истина е достояние само на Господ. Дали пък той не е дошъл в темата, а аз не мога да го позная? winking smiley
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
24-08-2008 - 16:37:27
Фло, 1 градус по Целзий и 1 Келвин са напълно равни величини, но са с различни скали!
Черния стиропор т.е. Неопор има по-добра ламбда, НО има и един голям недостатък - поради това, че е черен през лятото особенно много се нагрява и дори плочите си променят размерите. Опитай да го шпакловаш когато се е нагрял до 65-70оС и тогава говори и препоръчвай. Много хора са го яли тоя ...!
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
24-08-2008 - 18:44:10
Поздравления!Стана раздвижване,даже има и хумор!Моята теза всъщност е,че не съм привърженик на външната изолация,а вътрешна бих си сложил в много краен случай ,като компромис.Съвсем достатъчно е зидовете да са от подходящия материал.Предстои ми строеж и събирам информация за строителни ситеми и опит.Мисля ,че това е и целта на този форум.На този етап организирах собствено производство на зидарски блокчета от олекотен бетон с високо температурно съпротивление.Производствения капацитет е по една къща на месец по европейски стандарт , сертификат и СЕ маркировка!В стандарта са описани методиките за определяне на качествените показатели ,а самото определяне се прави в сертифицирани лаборатории.Не желая да влизам в глупави спорове за цитати ,извадени от контекста на изречението и коментирани тенденциозно!Приемам спор,различни мнения и идеи!
Re: Вътрешна изолация на каменни блокове
25-08-2008 - 09:20:26
Спор няма как да има. Фло, ти отричаш евентуална алтернатива от самото начало, което за мен означава да не си губя времето да те убеждавам в нея. Всичко или почти всичко, което се ползва в един строеж е с някакъв сертификат и СЕ маркировка, но всички виждаме какво се получава накрая, нали?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход