Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

пасивните къщи

Публикувано от lala_boom 
Re: пасивните къщи
24-08-2008 - 22:54:37
До Фло,

Ами както писах по-горе понятието "пасивна къща" е плаващо и е тясно свързано с конкретните правила и стандарти на различните страни. Тъй като у нас няма такива , то единствения начин да направим такава къща е да се придържаме към стандартите валидни за други държави с подобен на нашия климат. Другия вариант е да си направим къщата с нашите виждания за енергоефективност , но това е много относително , защото всеки собственик на панелен апартамент , дето е сложил нова топлоизолация на фасадата, може да твърди че жилището му е пасивно - защото му намаляли сметките за отопление. Ако в БГ се приемат някакви стандарти в тази насока то тогава всичко ще е ясно и точно.

Стандартите за пасивни къщи се създават в институти изследващи тази област, които на базата на състоянието на строителната индустрия, налични материали и техники, дават и приемливите параметри. За това и за всяка държава е различно.

В БГ сме още много далеч от това. Първо защото качеството на строителството все още е много ниско, второ, защото държавата работи неефективно и няма в скоро време да инициира създаването на такъв институт и трето - излиза скъпо поради липсата на първите две.
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 00:21:43
До icopop!
Напълно съм съгласен!Точно тези проблеми ме накараха да отделя много време за да си разработя технология и организирам производството на по-голямата част от материалите.Това обаче не може да бъде пример.Чуждите стандарти,разработени от специализирани институти не съвпадат с нашата нормативна уредба за проектиране в строителството,когато някои от тях ,от национални станат евростандарти стават валидни и за нас-там е спасението!Убеден съм,че строителството на пасивна къща или енергоспестяваща изобщо не е по-скъпо от конвенционалното строителство!Интересно е дали хората се вълнуват от тази тема,или тя и подранила с 20 години, а може би и повече.
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 04:53:47
Фло,
Човек като ви чете ще рече, че в "другите страни" или "на запад" всяка 3-та къща е пасивна :} :} :} А тъжното е, че и на "запад" никой не го боли ... за екология, за "пасивни" или както и да ги наричате къщи. Хората на всякъде, също както и в България са прагматични и се интересуват колко ще им струва сега, а не след колко години ще им се изплати нещото. Значи "пасивните" къщя не били по-скъпи от не-пасивните moody smiley :}
Но дерзайте,
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 07:41:26
уважаеми съфорумци, на вашето внимание, "нEкои сАображения при стоителството на активни, пасивни и прочие къщи"
[www.yourhome.gov.au]
принципите изложени тук са общовалидни, не са само за Австралия, приятно четене
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 10:14:21
Фло, ти виждал ли си на живо български строителен майстор или само на снимка? Те обикновена къща като строят бъркат, а ти си на мнение, че пасивната не излизала по-скъпоsmiling smiley




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-08-25 10:23 от 4ovek.
Don
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 12:38:43
Хубава тема. Бих искал малко да систематизирам нещата, така че
да е ясно на желаещите да строят подобна къща как да оформят
заданието към проектантите, така че накрая да няма неразбрали.

Първото нещо е много добрата изолация, така че да осигури годишен
разход за отопление под 15 kWh/m2; - тук архитекта трябва да си свърши
работата с изолацията, като за предпочитане са и компактните форми
на къщата, без излишни чупки, еркери и т.н.

Второто важно нещо е къщата да е въздухоплътна с показател n50 < 0,60/час.
За целта са нужни добре уплътнена и в болшинството си НЕОТВАРЯЕМА дограма.
Тества се практично, при вече готовия продукт, като се създава изкуствено налягане
от 50 Pa вътре в къщата и се мери промяната му за един час.


Третото и може би основното, което отличава една пасивна къща от една добре
изолирана къща е, че при пасивната къща отоплението се извършва в помощта
на подгрят чрез енергия от земята въздух, който циркулира из сградата (същото
и за климатизацията през лятото). Тук вече е необходим качествен ОВ инженер,
с който архитекта да се съобразява (а не обратното каквата е практиката).
Don
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 12:51:01
И като цяло пасивната къща си остава екзотика, дори и за страни като Австрия и Германия.
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 14:05:11
"Тук вече е необходим качествен ОВ инженер,
с който архитекта да се съобразява (а не обратното каквата е практиката)."
С това, което завършваш трябва да започнеш - основното при пасивната къща е инженерната част и не само ОиВ, а и електро инженера, тъй като има странни фасадни и други детайли - и конструктора, тъй като имаш и нестандартни захранвания и отвеждания на вода - и ВиК инженера.
В крайна сметка преди да се обвиняват проектантите , трябва да се знае, че това наистиан е екзотика и работата на всички проектанти, включително и на архитекта е в пъти повече - най-малкото защото не се прави рутинно.
Междудругото не съм много убеден, че с дебела изолация и щори по прозорците няма да се постигне същия ефект - все си мисля, че не е труднода се направят елекрически външни щори, които да имта датчици за това кога да се затваря и отварят с цел енергоспестяване, вместо да правите неотваряеми прозорци и принудително доставяне на тъй жизненоважния кислородsmiling smiley Обаче кой сма аз да оспорвам решенията на съветските учени. Таке де на немските и американскитеsmiling smiley
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 14:14:01
Човек, точен си clap: clap: clap:

Abu
Re: пасивните къщи
25-08-2008 - 15:07:22
Don,
и аз бих искал да се систематизират нещата, че тогава да се коментира, ама май тръгвам в друга посока...
Има съществена разлика между определенията за пасивна къща. В един случай говорим за 15 кWh/м2 за отопление, в друг - че общата консумация не трябва да превишава произведената от къщата енергия, независимо каква е изолацията и какъв е режимът на вентилиране. Може да има и трети, четвърти... Някъде може да наблягат на отоплението, другаде на разхода на вода.
В общи линии аз си представям пасивната къща като напълно независима от електро, газо и водоснабдяване, но без да се ползват горива за генератори или собствени водоизточници. В същото време, основно условие е къщата да е икономически ефективна (сравнено с нормална къща) и независимо в какъв срок, тя да може да изплати всички инсталации и съоръжения, които я правят пасивна. Това условие го поставям, за да има смисъл повече хора да правят такива къщи, а не само загрижените за Природата милионери.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход