Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

пасивните къщи

Публикувано от lala_boom 
Re: пасивните къщи
19-08-2008 - 10:52:23
EE TO VSEKI ISKA DA E EVTINO NISKOENERGIINO HUBAVO I ZDRAVO ...SAMO 4E
Re: пасивните къщи
19-08-2008 - 14:16:25
Да, хората там си имат и институти и технологии, има и кой да ти ги проектира, че и да ги изпълни. Какво има у нас... пак само гол ентусиазъм. Е, управляващите още не са измислили как да си разпределят евентулни фондове, както с REECL. С най-голямо удоволствие бих се включил с всички което знам и имам като технологии.
Re: пасивните къщи
19-08-2008 - 14:23:27
Хм, пак у комшията по-убаво :}
Re: пасивните къщи
21-08-2008 - 10:32:16
Какви материали са най-подходящи за изпълнение на пасивна къща?
Re: пасивните къщи
21-08-2008 - 18:53:55
Здравейте!Темата за пасивните къщи живо ме интересува,защото съм възложил проектиране на такава.Моите изисквания към архитектурната част са елементарни,семпли и стегнати в едно изречение-да няма прозорци от север,балкони и еркери да служат за термомост,скелетно-гредовата конструкция/колони и трегери да са зад зида,отвътре или най-общо казано зидарията се изпълнява трислойна!С други думи външните стени се зидат с два успоредни реда тухли с въздушен слой по средата.Точно тука е целия номер!Във въздушното пространство между тухлите,разстоянието е 10 см. минават въздуховодите за пресен и изходящ въздух/90м3/час/водопроводната инсталация, електрическата инсталация и целия останал кабелаж/тел.ТВ,/Всичко е дискретно в стените и излиза там където трябва.Тухлите се изработват от полистиролбетон с размери 400Х150Х200мм. с плътност от 600 до 900 кг./м3.В един квадратен метър трислойна зидария влизат 25 бр. или близо 50 лв./м2Като се има предвид,че вътре и отвън се измазват с циментова замаска от около 2мм,че не се слагат никакви изолации,гипс картони,че широчината на зида е малко над 40 см и коефициента на термосъпротивление е приблизително U=0,09(W /м0С)това е най-високото качество и най-ниската цена за материал,подходящ за пасивна къща.Втория много важен елемент в моя проект е въздушната система за отопление и охлаждане.Тя се изработва от водосточни тръби и топлообменници от гофрирана алуминиева тръба.Все още обаче нямам практическите резултати,за разлика от тухлите!
Re: пасивните къщи
21-08-2008 - 20:17:40
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте!Темата за пасивните къщи живо ме
> интересува,защото съм възложил проектиране на
> такава.Моите изисквания към архитектурната част са
> елементарни,семпли и стегнати в едно изречение-да
> няма прозорци от север,балкони и еркери да служат
> за термомост,скелетно-гредовата конструкция/колони
> и трегери да са зад зида,отвътре или най-общо
> казано зидарията се изпълнява трислойна!С други
> думи външните стени се зидат с два успоредни реда
> тухли с въздушен слой по средата.Точно тука е
> целия номер!Във въздушното пространство между
> тухлите,разстоянието е 10 см. минават
> въздуховодите за пресен и изходящ
> въздух/90м3/час/водопроводната инсталация,
> електрическата инсталация и целия останал
> кабелаж/тел.ТВ,/Всичко е дискретно в стените и
> излиза там където трябва.Тухлите се изработват от
> полистиролбетон с размери 400Х150Х200мм. с
> плътност от 600 до 900 кг./м3.В един квадратен
> метър трислойна зидария влизат 25 бр. или близо 50
> лв./м2Като се има предвид,че вътре и отвън се
> измазват с циментова замаска от около 2мм,че не се
> слагат никакви изолации,гипс картони,че широчината
> на зида е малко над 40 см и коефициента на
> термосъпротивление е приблизително U=0,09(W
> /м0С)това е най-високото качество и най-ниската
> цена за материал,подходящ за пасивна къща.Втория
> много важен елемент в моя проект е въздушната
> система за отопление и охлаждане.Тя се изработва
> от водосточни тръби и топлообменници от гофрирана
> алуминиева тръба.Все още обаче нямам практическите
> резултати,за разлика от тухлите!

Е, аз почти нищо (положително) не разбрах. Не, че съм се задълбочил особено.
Въпреки това съм в недоумение поне по това:
15см тухли, 10 см въздух (не се посочва вентилиран или не), 15 см тухли = 40см.
Слагам каса бира, че в този въздушен слой температурата ще е равна на 1/2 от разликата вътре вън. С една дума вътре 20оС, вън -20оС, въпросната междина 0оС. Защо там е най-"дискретното" место за комуникациите - не се сещам.
Още една каса, че този кеоф. 0,09 може да се получи, ако тухлите се заменят с вата, примерно (но не и с тухли), а във възд. междина е предотвратена конвекцията (например пак с вата). Или с прости думи - 40см вата - U=0,093!!!
Предлагам да го четем - 0,2 и да говорим за нормална тухлена (евентуално Поротерм) стена 25см, с изолация 10см -порядъкът е същия, а на една нормална стая, с две външни стени сме спечилили ~0,8м2 РЗП (или ~500Е).
Подозирам идея за вентилация с рекуперация. По метода тръба в тръба не съм сигурен дали ще се получи желанияj ефект.
Не споря, давам тон за дискусия. smiling smiley
Re: пасивните къщи
22-08-2008 - 11:34:07
И външните тухли по нашите норми трябва да имат хоризонтални и вертикални стоманобетонови пояси. НЕ може да е само зидария заради земетръса. Което означава, че или правиш двойна конструкция - т.е. строиш две къщи една в друга или включваш и бетона в изчисленията. освен това не ми е ясен детайли при прозорци - с какво се запълва , касата на прозореца на вътрешната или външна зидария е и още много други.
Има вариант ад направиш конструкцитята вътре, но плочата да стъпва на външната зидария - пак имаш бетон, който трябва да се изолира.
Без изолация отвън няма да минеш.
както си тръгнал - вземи си направи една къща следто това я обиколи на около метър с друга къща и си изолирай и двете. така ще имаш възможност за достъп и до двете конструкции, до инсталациите и т.н. Може и да стане по-лесно и по-евтино, като се има предвид, че ще правиш стандартно сторителство. Сложи си и дограма на двете къщи и щори за през лятото на въшните.
А най-добре е да си посториш една стандартна къща с 10см. изолация с по-малка квадратура за да може да отопляваш по-малко през зимата , а през лятото и без това си на двора, под навеса и големи стаи не ти трябват. Ще е по-пасивна , проста защото вманиачени от ватове на кв.м. не разбирате , че не е важно колко точно квадратура отопляваш, а колко сметка месечно плащаш.
Re: пасивните къщи
22-08-2008 - 18:29:40
Здравейте на всички,
благодаря ви ,че се вклучихте в темата.
От разговора с проектанта разбрах,че архитекта не я предупредил за нашите изисквания.И сега какво?Кой ще седне да прави всички изчисления наново?
ФЛО ,много добре тръгваш,само не ги изпускай от поглед и не давай пари напред.
Аз платих половината в началото и сега не знам какво да правя.
Аз не съм нито строител нито архитект.Просто имах амбицията и желанието да направя нещо хубаво.Както казва icopop това е бъдещето.
В крайна сметка мисля да направя така:за външни стени поротерм 38 N+F,вътрешни стени поротерм 12 N+F,топлинни мостове,външни врати и прозорци-алуминий с дърво, К-стъкло,покрив - титанцинков"Лозендор",бетон B25.Само не знам как ще стане с вентилацията.Мисля да сложа и фотоволтаици на покрива.
:g: направо ми разбиха мечтата на пух и прах :g:
Оказва се ,че за да ми преработят проекта трябва да платя допълнително! eye popping smiley
Изливам си яда тука в чата,защото ако говоря за това с мъжа ми ,той ще полудее и ще отиде да се разправя с архитекта,а аз не искам проблеми.
Направо ще ми се пръсне главата да мисля какво да правя. confused smiley confused smiley
А пък за asdf123 в германия строят ама не като нащи тука ,а както казва ФЛО,два реда тухли и по средата стъклена вата ,не въздух!за външни стени.
Хайде чао за сега ,отивам на плажа да се поразходя и да ми мине.
Re: пасивните къщи
23-08-2008 - 01:10:28
Моето скромно мнение е, че в БГ има смисъл да правиш пасивна къща само ако ти е хоби и имаш много пари и време за експерименти. Не знам да има фирми, специализирани в това, които да имат изградена технология, начин на работа и резултати. А изискванията и тънкостите са твърде много.
Аз лично просто се стремя да си направя нискоенергийна къща - 10 см изолация на стените, 25-30 см вата на тавана, термопомпа и водно подово отопление. Както обикновено 4ovek е прав, само дето квадратурата ми съвсем не е малка, ама... sad smiley
Re: пасивните къщи
23-08-2008 - 06:26:53
Боби, повярвай ми не само в България е хоби.

Добре де Лала, казваш било ти мечта, но все пак би ли казала защо го правиш moody smiley:
Дейвид Сузуки иска да спаси планетата, Ал Гор кръстосва света със същите идеи, но май повече с политически цели! Хора като теб обаче от каква идея или мечта са задвижени? Ако си ентусиаст който вижда близката гибел на Синята планета и иска да остави надежда за децата си добре, иначе не го разбирам това :ami:
Питам съвсем добронамерено, защото съм труженик на екологията, и ми е интересно smiling smiley

С поздрав,
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход