Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

пасивните къщи

Публикувано от lala_boom 
Abu
Re: пасивните къщи
17-08-2008 - 06:56:17
Любо, ето един пример за пасивна къща, точно каквато казваш!
Брад Пит - къща - Англия, добре че все нещо ми остава от четенето на клюки в нета...
Re: пасивните къщи
17-08-2008 - 11:35:06
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Любо, ето един пример за пасивна къща, точно
> каквато казваш!
> Брад Пит - къща - Англия, добре че все нещо ми
> остава от четенето на клюки в нета...

Абе не е точно това. Тези "шедьоври" за десетки млн. май това им е основното свойство - чия ще е най-скъпа. Еко-то и "пасивността" са за публиката. И какво Еко има, ако преди това са преразпределени и съсредоточени в единици огромни пари, а те се чудят как да удивят света. winking smiley
Аз се "нажулквам" и ставам "готин" с 150гр. мастика за 7лв. + тараторче за 1, а на него "хапченцата" сигурно са му за хиляда. Кой е по Еко?
Abu
Re: пасивните къщи
17-08-2008 - 12:19:22
Абе ако не са тези с парите, технологията никога няма да се развие и да поевтинее, че да става и за нас. Представям си колко недомислени решения има в тая къща за найсе милиона, само защото нямат достатъчно опит (архитектурната фирма е дадена в линка и не видях да предлагат друга пасивна къща). Нямам нищо против тука пътя да го прокарат я мутрите, я митничарите или някой от тия, дето ги смятаме за нечестно забогатели - за да станат достъпни за масовия купувач, такива нововъведения трябва да се финансират отнякъде. А и не всичко може да се предвиди на проект, в процеса на работа толкова неща могат да се подобрят! То пак ще е за сметка на някой с дълбоки джобове...
Re: пасивните къщи
18-08-2008 - 09:23:38
Пасивните къщи са тези, чиято годишна консумация на енергия за отопление, вентилация и топла вода слиза до под 15KW/м2. При обикновенните жилища това число се върти около 120KW/м2. Тези параметри се постигат със задълбочен анализ на всички елементи на сградата. Използват се специален софтуер за изчисление на термомостовете, въздушните потоци и т.н. Като инвестиция се счита, че цената скача с около 15-20% но това е много относително и си е строго индивидуално - изложение на парцела, роза на ветровете и т.н. Имайки предвид икономиите по време на експлоатацията, тази разлика в цената много бързо се изплаща.
В нашето проектантско бюро завършихме проект за комплекс от еднофамилни къщи - нискоенергиини и пасивни. Бидейки пионерен в тази област още не може да се каже каква ще е пазарната реакция, но ние сме оптимисти.
Сигурни сме, че това е бъдещето. Интересно е че в някои общини в Германия и Швейцария тези стандарти са станали задължителни за масовото строителство. Мога да се обзаложа , че тези стандарти ще се приемат във все повече страни.
Re: пасивните къщи
18-08-2008 - 11:03:18
lala_boom - архитекти и инженери има, но няма кой да направи заданието.
Пасивната къща не е нормативно определена какво означава. Освен това за пасивната къща трябва много параметри да са ти ясни.
Ти специално не ми приличаш на човек, който може да изготви задание за проектиране на пасивна къща. Няма кой друг освен представител на инвеститора да даде заданието.
Re: пасивните къщи
18-08-2008 - 11:31:43
lala_boom, аз не мога да разбера какво ненормално има в това пасивната къща да е с тухла+изолация. В германия, където има над 10000 пасивни къщи по-голямата част от тях са направени точно така.
Да, има специален софтуер за изчисляването, но само специализираните фирми в тази сфера го притежават.
Пасивността на една къща се постига като баланс от няколко мерки по енергийна ефективност, като крайния резултат зависи от техния баланс. От това зависи и инвестицията ви. Едно проектанско бюро малко трудно ще постигне оптималния баланс инвестиция-ефект, защото подобен проект изисква доста по-широка сфера на действие от конвенционалната.
Аз също съм много навит да се включа в подобно начинение и го замислям сериозно от скоро.
Abu
Re: пасивните къщи
18-08-2008 - 17:21:23
Ами чудесно! И за icopop, и за asdf123... Чудесно е, че имат концепция, аз имам само дребни идеи, но не мога да ги съчетая в цяла постройка.

Питането на lala_boom е отличен повод да се популяризира този, който се наема да свърши работа. Ако аз възлагах строежа, щях малко да се усъмня в цифрите 20% оскъпяване за 90% икономия на енергия, но, както казах, ясно е че не всичко ще протече според проекта и крайната цена няма да е първоначално обявената. И бих се пробвал, ако разполагах с парите.

ПП Моите скромни изчисления показват, че стандартната къща става малко по-спестяваща при 30-40% оскъпяване (почти толкова икономия на енергия). Като включа и рециклирането, и пълната енергийна независимост... не ми се смята, ама все пак горещо подкрепям идеята.
Re: пасивните къщи
18-08-2008 - 18:53:18
Това си е все още екзотика, също както с колите хибриди-само за ентусиасти winking smiley
Re: пасивните къщи
18-08-2008 - 20:52:24
Geto Написал:
-------------------------------------------------------
> Това си е все още екзотика, също както с колите
> хибриди-само за ентусиасти

E, тук не съм съвсем съгласен. За хибридите не знам, ама за тези на газ (особено метан), поне за БГ, не виждам какъв е проблема, освен "задкулисен" - все едно го правим самодейно !? Що да не е заводски със съотв. настройки на компа и датчиците.
Да не разводяваме темата - сори.

Там, по-горе някой спомена за пари. Еми, ако разумно се погледне, защо вместо от вредните емисии да се прави борсова стока, и да се продават на тези, които които генерират такива, да не се субсидират (поне от брокерските комисионни), КОНКРЕТНО тези, които ги спестяват. Пак нещо отиваме на известното "пари прим".
Поначало, идеята за пасивните къщи май е по-друга - не аз да изкяря, а да има къде да живеем. Ама кой днес живее за идеи - всеки гледа да "набара борсова стока" (ако няма свободна - да я измисли - само по себе си, в случая, удар в десятката) !?sad smiley
Апропо, на американските борси търгуват ли си вредни емисии - те се пишат извън проблема (Киото), доколкото знам.
Защо ли ми изглежда толкова просто - глобяваш някого за вредни емисии и спонсорираш lala_boom в случая - ех, мечти...
Re: пасивните къщи
19-08-2008 - 09:07:31
Да , за такъв тип къща се изискват изчисления , които са доста по-различни от обичайните - главно по част ОВ. Иначе стандартът, по които сме правили нашия проект е на Немския институт за пасивни къщи. Имаме и договор с техен представител за издаване на сертификат след завършване и провеждане на серия от тестове. Иначе няма начин да докажеш на евентуалния купувач, че къщата му наистина е пасивна.
Реално всяка държава си определя за нейната територия какво да покрива понятието пасивна къща. За това и крайния резултат варира като параметри. Когато няма такова определение в местното законодателство всеки може да твърди че къщата му е пасивна.
Като цена - относително е. Ако се сравнява с минималните цени за строитество - разни полуграмотни хорица работещи с допотопни методи с големи отклонения в крайния резултат, то наистина цената на пасивната къща може да скочи много. Но ако вземем цените на строителството в най-качествения му вид - прецизност, бързина, качествени материали - то разликата в цената вече не е толкова голяма.
Разбирасе проблемите тепърва започват - започваме реалното изпълнение. smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход