Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за изолация под настилка

Публикувано от kokoff 
Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 08:19:30
Здравейте колеги.Предстои ми строеж на къща и по проект под бетонната настилка на кота 0 имам трошен камък.Та въпроса ми е следния дали е по-добре под бетонната настилка да оставя трошен камък или вместо него да наслагам студопор под настилката?Строителят ми твърди, че ако оставя камъка под настилката ще държи топло зимата и хладно лятото.Дали е така?
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 08:35:41
Ами строителят ти е пълен малоумник и най-добре да го изгониш! Задължително ама задължително положи есктрудиран пенополистирол. Трошеният камък си го слагай отдолу, и върху него положи баластра с дребна зърнометрия или пясък и трамбовай. Сложи полиетилен(високоплътен HDPE)Отгоре топлоизолацията, след това полиетилен и наливай смело бетона!
Успех!
Abu
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 15:59:53
Не знам дали е малоумник строителят, но аз бих направил както той казва. Топлоизолацията вместо на пода бих я сложил околовръст на основите до 50-60 см дълбочина.
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 16:02:15
Това е някаква шега предполагам!
Abu
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 16:11:57
Направо си е шега! Я обясни тогава от какво се изолираш на кота нула, при положение, че имаш изолирани основи поне на 60 см под това ниво?
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 16:13:06
Abu, това с топлоизолация по периметъра на сградата, е стара строителна практика - отпреди 20 години. И се ползваше насипен керамзит. Какво против имаш да се сложи екструдиран пенополистирол под бет. настилка?!? Да е скъпо - не е. Че ще му избиеш парите от икономия при отопление - поне 10 пъти ще ги избиеш. Защо си против не ми е ясно. Сподели моля те.
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 16:25:09
Abu...за първи път чувам да се топлоизолират основи. При сграда със сутеренен етаж се топлоизолират сутеренните стени...ама основите...както и да е сигурно е някава много модерна практика. Относно топлозиолацията под бетоновата настилка на кота 0.00...поставя се за топлоизолиране на пода...да се прекъсне топлинният мост към земната основа...да не изтива пода отдавайки топлиона на земната основа отдолу...как по друг по-елементарен начин да го обясня?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-08-12 16:27 от hrabar.
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 16:47:57
Инак hrabar съвсем точно е казал как да се направи clap:
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 17:15:48
А, защо изолацията трябва да се сложи преди да се налее бетона? Не може ли първо бетона, след това изолацията, след което каквото и да слагате там...??? е ако плочата е наистина на кота 0.
Abu
Re: Въпрос за изолация под настилка
12-08-2008 - 17:23:07

Разпространение на топлината в почвата [Уикипедия]
Разпространението на топлина става при наличие на разлика в температурите на почвените слоеве. Колкото по-голяма е разликата между температурата на почвата на повърхността и тази на по-дълбоките слоеве, толкова по-голямо количество топлина постъпва или се отделя от нея.

С термина температурен градиент е възприето да се означава понижаването на температурата на почвата за единица дълбочина. Температурните колебания в почвата се основават на следните природни закони:

Ако дълбочината расте в аритметична прогресия — температурата намалява в геометрична прогресия.
Времето за настъпване на максимума и минимума на температурата закъснява пропорционално с дълбочината. Напр. На всеки 10 см максимумите и минимумите на температурата в денонощието закъсняват с 2–3 часа, а годишните максимуми и минимуми — с 20–30 дни.
Температурните колебания на повърхността проникват толкова по-дълбоко, колкото продължителността им е по-голяма. Напр. Ако настъпи рязко затопляне на повърхостта на почвата и 2–3 дни след това захлаждане, то ефектът от затоплянето ще се прояви на не повече от 10 см. Ако обаче затолянето продължи около седмица, ефектът му ще се прояви на 20 см дълбочина.


Един прост пример:
Без отопление/охлаждане стая с изолиран под би трябвало да се изравни с външната температура с течение на времето. Стая с топлопроводим под ще се изравни с температурата на почвата. С тоя изолиран под ще се постигне ефекта на вътрешната изолация - бързо затопляне, но и бързо изстиване на помещението. Ако искате постоянна температура, ще трябва и постоянно отопление/охлаждане. Нещо спорно дотук?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход