Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Вентилация на подпокривното пространство!

Публикувано от Geto 
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
23-03-2008 - 20:59:08
Бай Гошо, бай Гошо :}
Abu
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
24-03-2008 - 08:55:40
"архитекта ще направи всичко както трябва, ще опише всичко най-подробно как и къде какво да се сложи, ама "бай Гошо" някой ще трябва да го контролира и за това си има специялни фирми до колкото съм чел тука из форума."

Звучи твърде идилистично да изпълниш всичко по проект и да се получи! Винаги има разминаване, винаги има нещо за доизмисляне. И това не е недостатък или упрек към архитекта - просто такава е практиката. Това и обяснявам на 4овек в друга тема - умните глави и работниците не трябва да са в конфликт, а да решават проблемите заедно. Аз (или бай Гошо) съм длъжен да си кажа съображенията, пък нека архитектът да решава.

ПП Един пример - досега не съм виждал проект, в който комин, капандура или друго на скатен покрив да е завъртяно така, че да не се получава успореден на билото праг за стичащата се вода. Всеки път го изтъквам като аргумент и всеки път се приема от "знаещите", ама що те не го предвиждат? А замислят ли се защо комини и отдушници не трябва да вървят заедно?

Re: Вентилация на подпокривното пространство!
24-03-2008 - 15:27:23
А замислят ли се защо комини и отдушници не трябва да вървят заедно?


clap: ABU strahoten vupros molq za mnenie
Abu
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
24-03-2008 - 17:27:24
Ооо, това ми е любим номер - да нахлузя едно U на два отдушника, кухненски и тоалетен и миризмата да циркулира от единия в другия... Майтапя се, това си става отсамосебе си, на покрива се вижда как парата (димът) се засмуква в близък отвор, без значение комин в отдушник или обратно. И да не ми разправят, че имали клапи - що тогава засмуква и къде отива?
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
24-03-2008 - 18:07:08
Тука говориме за отдушници на топлоизолацията по покрива, а не за отдушници на кухня или баня.
Abu
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
24-03-2008 - 20:55:34
Говорихме за това, може ли бай Гошо да се обажда или трябва да прави само каквото пише в проекта. Само дадох пример в подкрепа на бай Гошо...
А за вентилиране на топлоизолацията не знам от къде трябва да си изсмучеш, че да го наречеш "проект". Това са две-три картинки като за петокласник и малко съобразяване да не цвъкнеш отдушника като цирей на най-видното място. Друг въпрос е, че на някои колеги и пети клас им е сложно...
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
25-03-2008 - 11:43:54
Еднозначен отговор и готова рецепта няма. Аз бих казал, че бай Златко също има думата, но трябва да се аргументира с нещо повече от: "В Япония така го правят!" или "На село така съм си го направил и не е мръднало триесе годин!"

Според мен видът на покрива; слоевете изолация и техните размери, както и техните отдушници (ако се предвиждат такива) също са предмет на проекта. Да го наречеш две - три картинки е в стил лошия бай Златко.
Abu
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
25-03-2008 - 18:03:10
"Еднозначен отговор и готова рецепта няма", а буквалното изпълнение на проект какво е?
Хайде един по-прост въпрос - кога (на кой етап от покриването) се монтират отдушниците на топлоизолацията? А има ли значение? Да речем, че аз не знам...
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
25-03-2008 - 19:40:51
Имах предвид, че няма готова рецепта как да се разправяме с бай Златко.

За същността на проектирането и изпълняването на проекта няма да дискутирам.

Сега ще се изпитваме ли? Зависи какъв е видът на покрива. Ако става въпрос например за плосък покрив с рулонна битумна хидроизолация отдушниците се монтират след топлоизолацията за да може да бъдат обиколени и покрити основите им с хидроизолацията. Ако става въпрос за каналчета в дървен скатен покрив, заедно с челните дъски и билото съответно.
Abu
Re: Вентилация на подпокривното пространство!
25-03-2008 - 23:57:07
"...за плосък покрив с рулонна битумна хидроизолация отдушниците се монтират след топлоизолацията за да може да бъдат обиколени и покрити основите им с хидроизолацията. Ако става въпрос за каналчета в дървен скатен покрив, заедно с челните дъски и билото съответно."

Ами хубаво е човек да пита! Ей на - и аз научих нещо ново...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход