Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

? за вентилатор в банята

Публикувано от анси 
Re: ? за вентилатор в банята
22-02-2008 - 15:25:13
Банята е 5,3 м2 и от климатичната фирма ни продадоха вентилатор 90м3/час и ни убедиха, че е достатъчно. Проблемът е, че плочките в цялата баня са изпотени и се страхувам, че ще мухляса. Имаме душ кабина. В предишния ни апартамент банята беше по-голяма и го нямахме този проблем. Затова не мога да си го обясня и не знам какво да правя.
Re: ? за вентилатор в банята
22-02-2008 - 15:42:49
А тази баня отоплява ли се по някакав начин или се разчита на само на топлата вода от душа.Или може би пък граничи с външна неизолирана термично стена..Водните пари кондензират САМО върху по студени повърхности и ако те са достатъчно студени могат да си останат там доста далго време.
Re: ? за вентилатор в банята
22-02-2008 - 15:46:45
Анси, а колко далече е отдушника, колко завоя трябва да направи отвеждащата тръба преди да излезе навън??Какъв е диаметъра на изпускателната част на тръбата? Казваш че се образува кондензат по плочките. Това вътрешна стена ли е или външна?Ако е външна стена която не е изолирана, няма начин да не се образуват капки.
Re: ? за вентилатор в банята
22-02-2008 - 16:46:02
Тръбата на отдушника не прави завои, вентилаторът директно е свързан с тръбата. Може би е проблем разстоянието от душ кабината. Отдушникът е в най-отдалечения ъгъл и то на същата стена, на която е душ кабината. Две от стените са външни - едната е асансьорна шахта, а другата е калканна стена, на която има външна изолация и калкана на другата кооперация. В банята има отопление и на стената на радиатора няма конденз. Тръбата за вентилатона е ф100. Ако монтираме вентилатор горе на покрива в тръбата( тя е само за нас ) дали според вас ще има по-добър ефект. Вентилаторът е 2,5 пъти по-мощен от този, но дали няма да ни създаде някакви други проблеми?
Благодаря на всички, които ми помагат да разбера и разреша проблема!
Re: ? за вентилатор в банята
22-02-2008 - 18:18:34
Анси, повечето от тези отдушници се препоръчват ако разстоянието на което трябва да изтласкват въздуха е не повече от 3-4м което зависи и от броя на чупките. До колкото разбирам тука става въпрос за блок и тръба отдушник? Ако в самия отдушник на блока няма тяга, само този вентилатор който сте монтирала едва ли ще може да изтласка всичката пара навън. На колко етажа е блока и на кой етаж сте вие? Другия проблем е че ако тези външни стени са студени независимо че са изолирани, кондензат ще се получава винаги. Верно е че засмукващия вентилатор трябва да е по-близко до източника на пара, но ако е достатъчно мощен и изчислен за обема на банята, то би трябвало да изсмуква.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-02-22 18:24 от Don Balon.
Re: ? за вентилатор в банята
23-02-2008 - 07:05:32
Външна стена няма, защото ако имаше щеше да има прозорче в нея и да не се занимаваме с тъпите вентилатори. Проблемът най-вероятно е, както коментирахме в началото, че няма откъде да дърпа въздух за да стане въздухообмен.
Re: ? за вентилатор в банята
23-02-2008 - 07:58:22
Имам аналогичен проблем - баня с алуминиева плъзгаща врата и с вана... Просто след ползване оставям вратата отворена 1-2 см. и с работещ вентилатор за около час. При добре уплътнено жилище и по-мощен вентилатор може да започне да връща от вентилацията на друга баня, VVС, кухня през абсорбатор и ... В България проблема с вентилацията нещо май не е представен от "разбиращите". Идват някакви фирми, слагат някаква дограма, появява се ня... мухъл, . Жилището ти става на аквариум. На кой му пука..., нали не духа.
Чувал съм за начини на вентилация, но по-добре специалистите да се изкажат. А да слагаш безкрайно мощни вентилатори не е решение.
Re: ? за вентилатор в банята
23-02-2008 - 10:37:43
Зада се махне влагата от банята има основно два начина-единият е да не се допуска неиното образуване чрез достатъчно топло помещение ,а другия е чрез прекарване през помещението на достатъчно количество топъл и сух въздух за неиното абсорбиране и извеждане навън чрез вентилатора което естествено ще бъде за сметка на топлината в жилището която трябва да излезе през вентилатора на банята увличаики със себеси и влагата. Можеби ще бъде полезно да опитате поне временно да сложите някакъв отоплителен уред на наи студената стена на банята -тази която граничи с асенсиорната шахта ,тъи като тя със сигурност не е изолирана а по правило в шахтата винаги има постояно въздушно течение което в този сезон е с много ниска температура и така радиатора които имате в банята се оказва недостатъчен да компенсира топлозагубите през останалите стени. Както Анси сама казва на стената върху която е монтиран радиатора не се задържа влага, та от там и което споменах по горе -да се отоплява наи студената стена за да могат останалите също да достигнат по висока температура , всичко това естествено би важало единствено ако помещението позволява да се ситуира правилно радиатора а не да се водим само от естетически критерии.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-23 10:39 от alexyeli.
Re: ? за вентилатор в банята
23-02-2008 - 11:35:27
"колкото въздух излиза през вентилатора, толкова трябва да влезе от накъде" .Това твърдение за мен е най логично. Имам същия птоблем с банята. до сега не можех да си обясня защо като пусна душа и се запотява и запушва до такава степен ,че по някога ме хваща страх да не се одавя от влажноста на въздуха smiling smiley . според мен няма смисъл от мощни вентилатури .като си превех банята сложихме много мощен промишлен вентилатор вградихме го в стената и пуснахме 2 трабинад окачения таван в банята една стига над душа другата над ваната . не помня колко беше дебита на кубик на час но беше мноооого над необходимото за това помещение и резултат никакъв. но забелязах ,че като изляза от банята и оставя вратата леко отворена и всичко изчезва за секунди :ami: . та мй ще режа вратата
Re: ? за вентилатор в банята
23-02-2008 - 11:54:52
avatar
Ако разчитате въздуха в банята да влиза през вратата - вентилатора трябва да е някъде отсреща, защото ако е в близост до вратата пътя на флуида ще е близо до вратата и в останалата част няма да се проветрява, най-малкото трудно ще се проветрява.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход