Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Проблем с парцел

Публикувано от sheetrock 
Re: Проблем с парцел
13-02-2008 - 19:12:06
Аз не мога да ти дам акъл, но бих ти препоръчал да се посъветваш с юрист.Разгледайте случая от правна гледна точка - "за" и "против" и вземи решение.В България много от нормативните актове и бюрокрацията спъват нормалния ход на живота вместо да го правят по-лесен.В такива случаи човек прибягва до крайности, особено , когато това засяга пряко или косвено живота му.
Re: Проблем с парцел
13-02-2008 - 19:20:12
Това, че децата ми трябва да живеят на тясно една година повече отколкото се налага заради неграмотно написан закон или заради някакъв очилат гл. архитект със скъсани чорапи наистина ме вбесява.
Re: Проблем с парцел
13-02-2008 - 19:44:37
Отсега щом почна да се вбесяваш по-добре се откажи. А главните архитекти освен със скъсани чорапи са и със ес-класа и със контактни лещи за 1500 марки.
Re: Проблем с парцел
13-02-2008 - 20:05:37
Напротив, това ме амбицира още повече.Погледнато, това е една дреболия на фона на човешката мечта.
Нямате ли мнение за започването на строежа паралелно с чакането на ДАГ?
Re: Проблем с парцел
13-02-2008 - 23:34:29
Мерси Камелия, явно ще трябва да обработя третия собственик за да купя целия парцел. До колкото знам дори да направят "братска дялба" и да купя земята от двамата, парцел с по-малко от 12м. лице не може да съществува. Този има 14 което не е достатъчно за 2 парцела.
Sheetrock, на собствен риск можеш да започнеш да строиш, после най-много да се наложи да напълниш нечий джоб. Лошото е че няма нито гаранция, нито се знае колко е дълбок този джоб!!!Аз затова и обмислям вариянт със закупуване на дврно место с някоя съборетина вътре.
Re: Проблем с парцел
14-02-2008 - 09:44:52
Aко площта достига, а лицето не достига може да се проектира тупик. Това обаче става с ПУП (или както му викаха преди "вкарване в регулация"winking smiley. За конкретния случай се обърни към местна фирма извършваща тази услуга да ти кажат какво може и неможе.

Ако ставаше с напълване на нечий джоб пак добре. По сега действащите закони няма вече узаконяване и търпимост. Незаконните строежи подлежат само и единствено на премахване. Рискът и залогът са големи. Говори със съседите, които са построили.
Re: Проблем с парцел
14-02-2008 - 09:49:04
И аз да драсна няколко реда по темата.

Процедурата която sheetrock описа е процедурата по проектирането, съгласуването и одобряването на ПУП. След като ПУП'а е одобрен се одобрява план за застрояване след което се издава виза за проектиране. ПУП'а не може да се одобри без транспортен достъп до мота (път). Ето защо трябва преди да задвижите нещата да решите въпроса с пътя и да имате достъп до имота
По принцип не е лошо да се направи и улична регулация за да не се окаже, че след като си построиш къщата кмета ти очужди част от двора за изграждане на път. След улична регулация на достъпа до парцела регулацията на самия имот става лесно... Това накратко за процедурите по урегулиране. Пропуснахме само процедурите по изваждането на земеделската земя от поземления фонд (около 2-3 месеца) след която се заплаща държавна такса за промяна на преназначението на земеделска земя по специална тарифа - в зависимост от категорията на земята таксата може да бъде мисля от 500 до 4000-5000 на декар...

Сега за проблема на Don Balon. Когато имота е съсобствен (имах такъв случай) е добре още при покупката на идеалнта част да се направи Нотариално заверено споразумение между съсобствениците с графично приложение (скица) на бъещото разделяне на имота. Не е лошо тази скица да се изготви от архитект при спазване на разпоредбите на ЗУТ за минимално лице, достъп (ако е необходим ТУПИК), минимална квадратура и т.н. на имотите след разделянето. Тази скица в последствие е основа за проектирането на ПУП'а и ако вие сте най-заинтересовани да строите можете да придвижите процедурата описана по горе от мен и по-подробно в частта за плана за застрояване от sheetrock...

Успех
Re: Проблем с парцел
14-02-2008 - 10:28:55
още при покупката на идеалнта част да се направи Нотариално заверено споразумение между съсобствениците с графично приложение (скица) на бъдещото разделяне на имота.

Това споразумение каква юридическа стойсност има? В смисъл, ако го подпише съсобственикът, а после откаже да подписва процедурите по ПУП как можеш да го принудиш? Или трябва да го съдиш и след двайсетина години да доживееш правосъдие?
Re: Проблем с парцел
14-02-2008 - 15:49:19
По принцип си прав, че ако тръгнеш да се съдиш ще стане мътна и кървава, но се предполага, че след като веднъж сте се споразумели със съсобствениците сте изчистили всички претенции около бъдещото разделяне. Самото споразумение е само едно воляизявление на съсобствениците, че са съгласни с приложения проект за разделяне и обособяване на отделни УПИ в последствие. Но за да се стигне до него трбва да се изчистят редица нещта - какви квадратури ще отстъпят всеки от съсобствениците за път, обезщетения за сервитути и т.н. Предполага се, че когато всичко това е изчистено няма да настъят същестени промени, защото интересите на всички са договорени още преди покупката.

Но иначе си прав, че ако Пешо реши, че Гошо го е излъгал и иска нещо допълнително да се направи юридически нещата стават сложни...

При съсобственост обаче винаги трябва да се правят известни компромиси иначе всички духат супата и имота си остава нива за картофи, което едва ли е най-печелившото за съсобствениците smoking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-14 15:52 от dedo Mrazzz.
Re: Проблем с парцел
14-02-2008 - 16:08:27
dedo Mrazzz , е прав. В ДАГ ще ти пишат на разрешението за градоустройствена процедура стандартната фраза -"да се осигури транспортен достъп" и си пак в началото. Нямаш вариант без да осигуриш тупик.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход