Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Югоизток или Югозапад - Как да ориентирам нова къща

Публикувано от BAT_GOIKO 
Югоизток или Югозапад - Как да ориентирам нова къща
09-02-2008 - 14:29:07
Здравейте,

предстой ми (надявам се) строеж на къща. В момента съм на етап проектиране. От този форум научих за програма която найстина е доста опростена и всеки може да си нахвърли идеите за нов дом. Вече съм доста напреднал но ме притеснява правилната ориентация на къщата от гледна точка на енергийната ефективност. Всички стай (всекидневна, трапезария, спални и детски стай) са ориентирани на Юг. Но бих желал да науча и вашето мнение дали не е по добре от гледна точка на употребата на слънчевата светлина да я ориентирам на Югоизток или Югозапад.
Опитах се да намеря в интернет инфомрация за слънцестоенето и евентуални подобни теми но без успех.

Благодаря ВИ предварително
Re: Югоизток или Югозапад - Как да ориентирам нова къща
09-02-2008 - 16:51:03
Защо трябва да търсиш в интернет? Елементарен житейски опит нямаш ли? Сутрин слънцето е от изток и те сгрява и е добре, независимо дали е лято или зима. През по-голямата част от деня е от юг. Следобед е от запад и напича гадно, особено през лятото. Нямаш нужда от западно изложение, защото къщата се е нагряла през деня и вечер вече трябва да започне да изстива. Според мен изтокът е по-добър дори от юга.

Това е принципно, а за конкретния двор трябва да помислиш не само за посоките, а и за подхода (пешеходен и с кола в гараж, паркомясто); гледката от тебе към каквото се вижда и повече към тебе дали си им на показ на комшиите; как ще ползваш двора; имаш ли тераса, басейн; преобладаващите ветрове; наклона на терена и много други работи.

Затова проектирането се прави от архитекти, въпреки че и измежду тях има мърлячи. Тия програмки мене ме съмняват дълбоко, защото картинките са хубави, а на практика какво ще излезе...?
Re: Югоизток или Югозапад - Как да ориентирам нова къща
09-02-2008 - 17:33:04
Аз предпочитам дори северното изложение пред запада,особено за спални.Лятно време по-хладничко, сенкЬя,даже може и без климатик.
Re: Югоизток или Югозапад - Как да ориентирам нова къща
09-02-2008 - 22:35:28
Само югоисток . От запад идват всички циклони и дъждове . Най гадно и студено е на североисток и северозапад . Ако не вярваш живей 50 години така после иначе smiling smiley
Re: Югоизток или Югозапад - Как да ориентирам нова къща
03-03-2008 - 17:59:10
Много ВИ благодаря за информацията, след консултация с архитект получих сходни съвети и решението е югоизток /доколкото позволява разположението на парцела 25 м. лице на север и юг и по 40 м. на изток и запад. Според архитектите Изтока е за предпочитане но парцела ми гледа с дългата страна на Юг и съм почти длъжен да ориентирам къщата на там. Много ми става жално за нови къщи които са построени скоро но след тях се появява съсед който вдигат 3+1 и настава вечна сянка защото си строял на 3 метра от оградата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход