Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Искам балкон!

Публикувано от Ia 
Ia
Искам балкон!
07-02-2008 - 18:44:12
Здравейте! Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете.
Живея в панелен блок(строен преди около 30 год.) на първия етаж. Само ние - първите етажи - нямаме балкони. Имам идеята и желанието да си построя балкон към кухнята (на горните етажи имат такъв). Съседите ми са съгласни, с построяването на такъв балкон няма да се пречи на преминаването около блока (тротоара е около 4м., следва зелена площ и паркинг). Но когато отидох до общината да попитам какви документи ще са необходими, те ми отговориха, че по закон можело да се пристрои балкон, но на 2.30м. от земята?!? Това идва някъде до прозореца!
Искам да ви попитам има ли такъв закон? confused smiley
Re: Искам балкон!
08-02-2008 - 18:55:56
Съгласно чл.90 от Наредба №7 за правила и норми за устройство на територията, балкона трябва да е най-малко на 2,30м. над терена когато външната линия на застрояване не съвпада с регулационната линия, какъвто вероятно е твоя случай.
Има вариант да го направиш, като за да се спази чл.90 го кръстиш по друг начин /напр. разширение на кухня/.
Проблема и в двата случая е че попадаш в условията на чл.183 ал.2 от ЗУТ, където това твое намерение, ще се назове "пристройка", за което, ще ти трябва договор за учредяване право на строеж със собственика на земята /вероятно общината/ и /следва най лошото/ декларация съгласие с нотариална заверка на подписите от всички собственици в етажната собственост /не входа, а целия блок/. Звучи ужасно, но така го е решил нашия Мил Законодател. smiling smiley
Re: Искам балкон!
08-02-2008 - 20:54:46
И аз искам балкон на партер, та ако ще и зарешетен да е, искам да си излизам навън на въздух, а освен това и да си пускам котенцата на въздух.
Гледам една картинка на блокче в Лагера, не че ще сваря да го купя, аз още не съм се наканила, но разположението на тези балкони - съвсем закрити лоджии, ме наведе на мисълта.
Ако на долния партерен прозорец (на кухнята) си сложа една хубава ПВЦ дограма, а отвътре си направя преградна стена с врата - повтаряйки съвсем разположението на горните балкони, ще ми се смята ли за балкон тогава? Отвънка, изобщо няма да личи.
И валидно ли е това преустройство за всякакъв вид партерен прозорец, когато доброволно си намаляващ площта на помещението и си слагаш преградна стеничка с врата, като си отвориш прозореца, да си като на балкон?
Ето го и блокчето
Ia
Re: Искам балкон!
08-02-2008 - 22:35:33
ivobivo Написал:
-------------------------------------------------------
> .......когато външната
> линия на застрояване не съвпада с регулационната
> линия, какъвто вероятно е твоя случай.
>
Не, че това нещо ми говори, но не знам дали има значение, че балконите, които са от 2 етаж нагоре са издадени, а не т.нар. лоджии. В смисъл, че "моя" балкон няма да стърчи неестествено, просто ще продължи редицата с останалите балкони.
А това с подписите от целия блок......8 входа с по 8 етажа...балкончето ще си остане в мечтите ми....

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход