Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ремонт на покрив

Публикувано от pierre19 
Ремонт на покрив
06-07-2016 - 22:51:34
Имате ли опит с ремонт на покрив. От 2-3 години има съседи, които увъртат, и положеннието вече става сериозно, а не искат да събират пари и саботират всички опити за ремонт. Аз мога да платя за ремонта, но как да си взема после парите, защото всички казват, че такива ремонти ставали само с решение на общото събрание, а такова не се събира - или ако се събере, всички се карат и нарочно не вземат решение.... Има ли фирми, които правят ремонта, но после по съдебен ред си вземат парите от всеки отделен собственик? Някой може ли да помогне.... Прочетох това:

"Собствениците са основните лица, задължени по закон, да плащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части на сградата. Те плащат и за подмяна на общите инсталации или оборудване. От вноските им се поддържа фондът “Ремонт и обновяване”на етажната собственост. Разпределението става съразмерно с притежаваните от тях идеални части (по реда на чл. 6, ал. 1, т. 9 от ЗУЕС). Ползвателите са длъжни да плащат тези разноски или част от тях само ако това е уговорено със собственика. Обитателите пък по закон не плащат изобщо такъв разход. Така ако протече покривът на блока, плащат всички собственици на апартаменти..."

Тоест, парите за ремонт са на имот - или на брой собственици - тоест - ако има 20 апартамента, като половината се притежават от двама собственици, а другата половина са само с по един собственик - ремонт се прави като се събере такса от 20 (10х2) собственика + 10 (10х1) собственика - тоест общо 30 "равни части" от сумата за ремонта - или от поравно разделени между имотите пари, тоест, 20 "равни части", колкото са имотите?... Като гледам текста по-горе, трябва да е на имот, разделено на квадратурата, нали? А не на брой хора обитаващи имота?

И ако собствениците не искат да спазват закона - към коя институция да се обърна за съдействие? Или да търся фирма, която индивидуално си събира таксите?

Намерих и този текст:

"Като собственик имам право да извърша със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общата част на сградата без решение на общото събрание на етажната собственост. Разходите за извършения ремонт за моя сметка, се възстановяват или се прихващат от дължимите от мен вноски, определени за фонд „Ремонт и обновяване” с решение на общото събрание. А в случаите на неотложен ремонт, с решение на управителния съвет се отпускат незабавно финансови средства от фонда “Ремонт и обновяване”. Ако такъв фонд липсва или средствата в него са недостатъчни за неотложния ремонт, се свиква общото събрание, на което се взема решение кой и по колко дължи за ремонта. Какво се случва, ако това не даде ефект или ако общо събрание не се свика, и към кого мога да се обърна за помощ?"

Бившият домоуправител е сред най-сериозните тарикати и нарушители. Отказа да е домоуправител, и сега никой не е - и не знам към кого да се обърна?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход