Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Визия, Ситуиране..." знаете ли някакви други нови чуждици навлезли в Българския общителен език?

Публикувано от Uraa 
Така се е случило, че сме се омесили с много националности и затова сега сме и умни, и красиви. Ама трябва ли още като видим чуждоземец, да се хващаме веднага за палците?
... аз за езика говорех...
и за езика, и за нацията - те са свързани smiling smiley

Е, не зная, аз лично за никъде не се хващам, като видя чужденец. Ама ако ми е по-удобно да използвам "он-лайн" примерно, или "даунлоуд", ами ще си ги използвам и това е.

А за имената съвсем не виждам логиката Иван и Петър да не са български. Ами те са толкова отдавна в нашия език, че вече са.
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Любо, ами да те доразбия тогава:
> х.й - руска
> к.р - българска
Изглеждаш ми доста запознат с богатството на руския език и едва ли ще те изненадам:

"Полюбила Ванку я,
а у Ванки нет х-я,
На х-я мне без х-я,
Когда с х-ями до х-я. smiling smiley
Ти започна winking smiley - дано Жоан не ни види.

Понеже намирам някаква връзка с темата:
Родословните ми занимания са като хоби и реално доста малко време мога да отделя за това. Личното ми мнение е, че доста е подценена тази тематика от всичките споменати от теб институции. Доста съм напред (назад) обаче, благодарение на един местен архив (регистър на гражданското състояние), който незаконно събираше праха в селото на дядо ми. По закон трябваше да е някъде другаде и нямаше така лесно да го преровя.
Краеведите и писанията им са доста ценно нещо, но се откриват случайно, а има и такива дето не можеш да се добереш, дори да знаеш къде са.
Служба ЕСГРАО високомерно даже не отговори на запитването ми - явно обслужва когото трябва, а за мен само е задължителен този регистър :g:
Интернет - законът за личните данни буквално "изчисти" Интернет от полезни данни. Ще спомена само телефонните указатели.
С две думи (заради което си позволих да пиша тук) - това ми хоби явно е анахронизъм.
Повелята е да се отива към "безродие". sad smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-11-06 17:44 от Любо.
Видях ви smiling smiley

Перла на руското стихоплетство smiling smiley - стил, език, поетични похвати, пък на всичкото отгоре и съдържа дълбока и проникновена истина smiling smiley

Любо, много ми е интересно хобито ти - ти и друг път си споменавал за него. Аз като че ли бих заложила на интервюта с все още живи съвременици и техни спомени, а не на архиви. Може би защото склонността ми е по-скоро към романизъм, отколкото към фактология на родословното дърво.

Така или иначе, събрала съм спомени за моето дърво, със съответния привкус на фолклор и селски легенди smiling smiley - излъгани годеници, голяма любов и съперничество, дори черна магия и прераждане - материалът става за роман. Не зная дали при теб такъв подход би бил ефективен, обаче.
Re: Chestit praznik ' Sveti Arhangel Mihail !
08-11-2007 - 10:03:12
Na imennitsite - chestito!
Joan Написал:
-------------------------------------------------------
> Видях ви
>
> Перла на руското стихоплетство - стил, език,
> поетични похвати, пък на всичкото отгоре и съдържа
> дълбока и проникновена истина
:cry: :cry: :cry:
>
> Любо, много ми е интересно хобито ти - ти и друг
> път си споменавал за него.

Да, ставало е дума. Много е приятно общуването с живите, особено когато има закачка и неясност във връзката, но до голяма степен този етап съм го минал - по едно направление съм към 1800г. (което е масовия случай), но по другото съм прескочил към 1760 и за съжаление нямаме вече "живи спомени" за панахидата на Паисий.smiling smiley
Не подценявам и "етнографските" похвати - малко им разбирам, но поне някои (които съм преценил за уникални или рядко срещани) неща отбелязвам и търся сходни.
Апропо, този по стария род се изясни от живи хора (пътем баща ми се сдоби с неизвестен втори братовчед, а няколко наши познати се оказаха по-далечни родственици) - по абсолютна случайност се срещнаха моето и две (писани) проучвания. За няколко месеца успяхме да докажем родствените връзки и аз по тази линия от 1900г. се оказах почти наготово в 1760.

За да оправдая спама в темата - считам, че както езиковите проблеми, също и слабият интерес към подобни проучвания, водят до вредно "безродие".
Още една думичка: "инвазия"

"Чешка индустриална инвазия в София"

[www.imoti.net]

.[www.beinsadouno.org]
Любо Написал:

>
> Да, ставало е дума. Много е приятно общуването с
> живите, особено когато има закачка и неясност във
> връзката, но до голяма степен този етап съм го
> минал - по едно направление съм към 1800г. (което
> е масовия случай), но по другото съм прескочил към
> 1760 и за съжаление нямаме вече "живи спомени" за
> панахидата на Паисий.
> Не подценявам и "етнографските" похвати - малко
> им разбирам, но поне някои (които съм преценил за
> уникални или рядко срещани) неща отбелязвам и
> търся сходни.
> Апропо, този по стария род се изясни от живи хора
> (пътем баща ми се сдоби с неизвестен втори
> братовчед, а няколко наши познати се оказаха
> по-далечни родственици) - по абсолютна случайност
> се срещнаха моето и две (писани) проучвания. За
> няколко месеца успяхме да докажем родствените
> връзки и аз по тази линия от 1900г. се оказах
> почти наготово в 1760.
>
> За да оправдая спама в темата - считам, че както
> езиковите проблеми, също и слабият интерес към
> подобни проучвания, водят до вредно "безродие".

С последното съм напълно съгласна. Освен всичко друго, е и страшно интересно да се докосваш до минали хора и съдби.

Всъщност много пъти съм се питала как до нас достигат исторически сведения за това и онова, и доколко са "исторически", в смисъл на наистина случили се и съществували събития и личности. И съм стигала до извода, че много малко от писмените източници са достоверни, като изключим тези, които са върху камък или върху керамика. Да не говорим за българските източници, на кожа, прегамент или хартия, разпилявани и опожарявани многократно през последните 200-300 години.

Та, да го свържа с хобито ти - мисля, че 1760 си е направо рекорд в стъпката назад smiling smiley и те поздравявам за него. Не бих си и мечтала да върна историята на рода си дотолкова назад в годините. На мен и 1880 ми се струва невъзможно далече назад в миналото.

Но ти какво смяташ да правиш с резултатите всъщност - ще го публикуваш в малък тираж само за членвоете на рода или си е за лично ползване само?
презентация = представяне
презентирам = представям (Сл.Трифонов по 10 пъти за 60 мин. повтаря:"Какво ще ни презентирате" eye popping smiley
презентативен = представителен
иновация = in novation = подновяване, обновяване, в по-широк смисъл: въвеждане на нови технологии, материали
реновиране = подновяване, обновяване
саниране = от лат. sanis - здраве = почистване с обновяване
SPA = sanis per aqua = здраве чрез вода (естествено, латински :] )
авария = повреда
аварирал = повредил се
колориране = оцветяване
ментален = духовен
контекст = връзка (в смислово отношение)
мениджър = ръководител
бизнес мениджмънт = управление на работни процеси
комуникирам = общувам

Ей, за половин час пред телевизора чувам стотици неуместни и ненужно използвани чуждици, а сега не се сещам.

Много ме дразни ползването на чуждици в случаите, когато има подходяща и не излезнала от употреба българска дума. Но истински се вбесявам, когато ясно личи, че този, който ги ползва изобщо не знае значението на думата.

Препоръчвам на всички, които не владеят чужди езици и не могат да си преведат това, което говорят: не ползвайте небългарски думи, защото е не само смешно, но и опасно за Вашата реч.

Не ме дразни ползването на чужди думи (английски за новите технологии и немски за традиционна техника) в случаи, при които няма български еквивалент, защото нещо се е появило и наложило в практиката, преди в България да се създаде подходяща дума за него: автомобил, компютър и пр.).
"Всъщност много пъти съм се питала как до нас достигат исторически сведения за това и онова, и доколко са "исторически", в смисъл на наистина случили се и съществували събития и личности. И съм стигала до извода, че много малко от писмените източници са достоверни, като изключим тези, които са върху камък или върху керамика. Да не говорим за българските източници, на кожа, прегамент или хартия, разпилявани и опожарявани многократно през последните 200-300 години."

Joan, по същество съставянето на родословно дърво си е също толкова субективно, колкото и писането на CV. Ако нещо не отговаря на целите на съставителя, не се включва. Когато няма конкретна цел е още по-зле - миш-маш от факти и измислици, изопачавания и недомлъвки, колкото да се запълни липсващото звено (просто не мога да се начудя, че много хора четат предимно "биографии на велики личности"winking smiley. Струва ми се, софистите не са изчезнали през Средновековието, а са минали на съставяне на родословия - в един момент си е било сериозен бизнес. Определено ми харесва такова занимание, но ми се струва много опасно някой да го взема насериозно и да вярва в истинността на продукта. За хоби е чудесно, а връзката с темата е в това, че знанието е полезно и приятно (без значение дали знаеш много думи, много факти или просто познаваш рода си). Но неправилно и неуместно показване на това знание е в най-мекия си вариант досадно.

ПП Понякога чувствам, че съм досаден, а не знам дали това е щото съм умен или тъп... В тази връзка - съствих си една логическа табличка с умен/тъп изказващ се, умен/тъп слушател и умно/тъпо изказване. Много интересни изводи си направих, ето: ако изказващият се е доказано тъп (като Сл.Триф.), а изказването му ми харесва, то значи аз съм по-тъп и от него. Или: ако някой доказано умен (напр. Гор Видал) се изказва тъпо, значи аз нещо не разбирам и явно съм по-тъп, отколкото допусках ... и т.н. - можеш да пробваш сама.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход