Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

как се оправят хората във вилните зони

Публикувано от blue_g 
как се оправят хората във вилните зони
02-07-2007 - 21:11:40
по конкретно за хората които черпят вода от кладенци, как се захранва къщата с вода и какъв разход им излиза на месец....постоянното ползване на водните помпи оскъпява ли, или пълнят някакъв резервоар ..има ли хора в подобно положение...предстои ми покупка на имот със собствен водоизточник (кладенец) но не знам как ще захранвам къщата...
Re: как се оправят хората във вилните зони
02-07-2007 - 23:41:25
Ами класическото решение е хидрофор или резервоар някъде над къщата. Разхода на ток е нищожен съотнесен към водата - за потопяема помпа бях смятал че ми излиза 4-5 стотинки кубика. Въпроса е да е достатъчно чиста водата, да има достатъчно дебит и да не е много варовита.
Abu
Re: как се оправят хората във вилните зони
03-07-2007 - 00:05:16
Не е за хора с две леви ръце, но иначе е огромно облекчение да имаш собствен водоизточник. Дотолкова, че се размечтах и за собствена енергосистема на прав ток (за черната техника и осветление). Системата ми е отчайващо опростена, но и дълбочината и дебитът на кладенеца ми са отлични (около 100 л на час от 8 м). В подпокривното има съд 200 л (повече не носи сградата поради различни недомислици при строежа), който се пълни от помпа за около 10 мин. Оттам гравитацията отвежда водата до трети етаж - бойлерът е електрически, душът се ползва само при включена помпа. Тоалетното казанче и чешмата работят прилично и без налягане. На втория етаж положението е сходно, само налягането е по-добро, но все още недостатъчно за бойлер. На първия (7 м под съда) вече има достатъчно налягане, за да работи газов бойлер (само съм му разтеглил пружината на клапата, да отваря по-рано горелките). При включена помпа няма разлика с водопроводна вода, след десетата минута водата започва да прелива от съда - една част към резервоар за поливане на двора, останалото - обратно в кладенеца. Отделно има авариен клапан към мръсния канал. Всъщност, при липсата на канализация, основният проблем е къде да се оттича толкова много вода. Опитваме се да разделим водата с ползвани препарати от не толкова замърсената, която ползваме за поливане. Самото поливане е по принуда - отглеждаме много зеленина, за да поема излишната вода, жалко че рядко се сещам за плодовете из градината. За последния месец сме източили много над 50 м3 и разходът на ел. енергия е към 5 лв.
Нямам топлоизолация на покрива (целият покрив е за ремонт, но още не му е дошло времето) и при минус 10 замръзват меките връзки от резервоара в подпокривното. Тогава се затваря входящият му кран и водата се ползва само при включена помпа на циркулация. Могат да се отцепват и отделните етажи. Като спра помпата, системата се изпразва към кладенеца и за металните соцтръби няма опасност.
Ако сега строях къщата, бих направил подобна система, като разположа резервоара възможно по-високо в подпокривното на подготвен фундамент в близост до комин в добре топлоизолирана камера. За размера - не повече от 1/2 тон, да не престоява. Щях да забравя, помпата се включва от общо 4 девиаторни ключа - 3 етажа и една външна мивка. Не дай Боже да се прецака нещо, представа нямам кое откъде минава! В момента обмислям да ги сменя със стълбищни релета - като ги цъкнеш, да не работят повече от 5-10 минути, че да не се тревожим като я забравяме включена.
Re: как се оправят хората във вилните зони
03-07-2007 - 10:30:01
"Дотолкова, че се размечтах и за собствена енергосистема на прав ток."
В момента в който разбереш как може да се реализира достатъчно евтино и споделиш - ще пуснат ракетите по насsmiling smiley
Re: как се оправят хората във вилните зони
03-07-2007 - 11:31:16
Тъкмо таква подобна тема бях пуснала.
На моят съсед му излезе прилична сума въпросната пречиствателна инсталация и, ако правилно смятам, си спести доста пари, а да не говорим и колко нерви.
Оставям ви сайта
www.smsystems.hit.bg
Поне си вършат работата хората.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход