Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Анкета: Гласувахте ли?

Публикувано от Ronia 
Анкета: Гласувахте ли?
21-05-2007 - 11:17:21
Не знам дали другаде има подобна анкета, но много бих искала да проверя дали хората на нивото да ползват интернет и да са в имоти нет са гласували.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-05-21 11:33 от Ronia.
Abu
Re: време е да спечелим избори
23-05-2007 - 08:30:42
Още в началото искам да оставя настрана политическите си пристрастия и да се концентрирам върху въпроса, който е общ за по-голяма част от сънародниците ни.

Ние, негласувалите на изборите, убедително превъзхождаме по брой страстните привърженици на една или друга политика. Това е безспорно, въпреки неловките опити на статистиката да отчете въодушевление и активност - тенденцията е трайна в тази посока. Политическите сили, участващи в избори, не ни отговарят коректно на въпроса защо искат да дадем гласа си за тях, но ние знаем отговора: искат гласовете ни, за да направят живота си по-добър.
Как да направим така, че когато ТЕ правят живота си по-добър, нашият да не става по-лош? То е ясно - с представителство на нашето мнозинство във властта. Обаче...
Съществуващите политически формации не могат да спечелят нашите гласове - това, което се представя за "привлечени негласуващи", си е всъщност кражба от друга политическа сила и най-вече неприемливо противопоставяне на принципа "гласувам за Тоя, защото иначе ще е Оня". Нас, негласуващите, ни разделят хиляди неща и няма политика, която да може да ни обедини (е, веднъж-два пъти сме се подлъгвали, но няма трайно решение). Това, което ни обединява, е единствено негласуването. Решението, което предлагам, макар и да звучи несериозно, има за цел единствено дупката, оставяна от негласуващите, да се запълва не на квотен партиен принцип (д'Онт или каквото е там), а на принципа на реално подадени гласове. Лошото е, че ще се наложи да гласуваме. Хубавото - че ще гласуваме за обединяващ ни кандидат/и.
Може би трябва да изтрия всичко написано по-горе и да оставя само характеристиката на кандидата???
1. Публична личност (лесно разпознаваем), без някакви фрапантни успехи или неуспехи в живота си, без драстични прояви на амбиция и кариеризъм. За предпочитане умен и мързелив (лош вариант - глупав и работлив).
2. Да е готов да прекара 4 години в дремане на работното си място, като единственото му задължение е да присъства, но да НЕ ГЛАСУВА - никога и по никакъв повод. Да не взема страна в дебати, да не подкрепя или отхвърля предложения, да не инициира НИЩО. Да се ограничи в една депутатска (или на общински съветник) заплата, пък ако си има бизнес - да го преустанови по време на мандата си.
3. Ако има качества и занимания, несвързани с политиката, да си ги практикува, тъй както ние си имаме и пороци, и хобита, стига да не са във вреда на околните:
гей - може; педофил - не
алкохол - може; кока - не
фолк - може; чалга - не
и т.н., щото да не излезе, че отрепките са си избрали отрепка (ама що пък не?)

Ако сте схванали логиката на предложението ми, моля, допълвайте изискванията. Нека качествата да са различни от тези на досегашните народни избраници. Няма да се разсърдя и на коментари от гласувалите.

ПП Нищо да не се прави си е сериозно предизвикателство (вж Ганди), от друга страна всякакви идиотски проекти имат почва в България, ако си спомняте кандидат-президентската двойка Бойчев/Кулеков...

Re: време е да спечелим избори
26-05-2007 - 18:39:27
Абу,
Край всички избори съм помислял в тази посока.
Но това което предлагаш е неосъществимо по сегашния закон - за да не се преразпределят нашите НЕ ГЛАСОВЕ трябва примерно да се намали представителството, пропорционално на гласувалите, което става със закон.
Един вариант е от "Партията (сдружението) на негласувалите" да вкараме съответното болшинство депутати, които да имат единствената задача да променят избир. закон (евентуално още 1-2) и да се разпуснат. Малко налудничаво и трудно осъществимо, защото пак трябват някакви формални организации и "водачи", каквито вероятно вече всички мразим.
Мислех си, ако регистрират сестрите да ида да гласувам за тях и допусках, че много хора ще направят така и ще се провери основната идея, която поставяш. Даже допускам, че затова и не ги регистрираха. Струва ми се можеха (ако искаха) да направят една малка поправка по т.н. "отседналост" - да не важи, когато лицата са извън страната противно на тяхната воля. Друг е въпросът, че "предводителят" Яни Янев не ми вдъхваше доверие.
С две думи - трябва някак да се "прегази" сегашния удобничък за цялата пасмина закон.
Атака нещо говореха такова, но явно "Приказката за стълбата" си е актуална х 10.
Дано докато се почесваме не дойде някой "неформален" The Best. winking smiley, въпреки че безхаберието май по- ги устройва.
Re: Анкета: Гласувахте ли?
26-05-2007 - 21:53:13
да, гласувах, защото знаех че за партията печелеща редовно в определени области отново ще получи огромно количество гласове. огромно защото от 2 000 000 гласували те си имат гарантирани 500 000 с тенденция за нарастване. интересно на какво се дължи този ентусиазъм за гласуване при тях. не са различни от нас. и живеят по бедно и по трудно. стогодишни старци и баби отиват/ да им даде аллах още толкова/ а млади и прави от нашия етнос се правят че не се отнася за тях.
всички се оплакват от сегашните управляващи а реално ги подкрепиха. това не го разбирам. като си недоволен протестираш, някои с гласуване някой с краката си.
това което можах направих. де да можеше и другите да разсъждават.
Abu
Re: Анкета: Гласувахте ли?
27-05-2007 - 08:38:03
dikobraz,
Толкова ми е ясно всичко, чак рано сутринта в неделя и натрезво не мога да го обясня...
Не е възможно мнозинството да е по-тъпо от 5%, гласуващи за една и съща политическа сила, които понякога "печелят изборите", както не е възможно един човек да е по-силен, по-умен, по-продуктивен от десетима (не забравяй, че всички сме равни, поне според Конституцията - ако твърдиш противното, значи не й е тук мястото на дискусията). Има още 3-4 пъти по 5% към други партии и останалото са негласуващи. На пръв поглед негласуващите са безхаберници и индеферентна "маса", които не си знаят интереса и не умеят да го защитят. Негласуващите наистина са маса, но не са хомогенни; когато някой или нещо ги обедини, ще стане лошо - лошо като при единомислието на нацизма, на комунизма и т.н. Очевидно подценяваш силата на "колективното съзнание" - нещо, от което направо ме е страх. Затова ролята, която "отреждам" на тази потенциална сила е възможно най-пасивната. Разбирам, че веднъж обединени на някакъв принцип, нашите гласове могат да бъдат пренасочени за чужда кауза - има как да се избегне. Но ако това стане, пак ще сме подчинени. Принципът е, че можем да сме обединени само в бездействието и недопускането на (вредни) действия от страна на политическото малцинство.

ПП Хубаво е, че разсъждаваш! Кажи, моля, какво ще стане, ако мнозинството разсъждаваха като теб и гласуват против една политика, подкрепяйки друга, също толкова компрометирана. Втората получава 3/4 подкрепа - на какво ти прилича това! Не сме ли го преживявали вече?
Re: Анкета: Гласувахте ли?
28-05-2007 - 15:30:52
Хъм.
Представете си, че имате задължението да бъдете посетен от данъчен агент. Познавате местните данъчни и имате възможност да си изберете кой да бъде. Не харесвате кой знае колко никого от тях, нито харесвате факта, че трябва да го допуснете в своя дом. Но въпреки това ще изберете най-внимателно конкретния служител, ако ви е дадено правото за избор, вместо да поемете риска да ви изпратят най-голямото говедо.
Но защо много от хората не се отнасят към изборите по същия начин?
Вероятно защото не виждат и не възприемат своето място и пространство в обществото - своето "свое", което си струва да защитават.
Re: Анкета: Гласувахте ли?
28-05-2007 - 16:12:11
Zhimi,
А не ти ли се струва, че сам напипваш отговора - избор между Говеда. Само дето тия хапват и мръвки. А освен това са и на стада, та никога не знаеш за кое конкрено говедо гласуваш. А дори да се случи симпатично животно, пак като влезе в стадото и заприличва на последното или служи за "баласт" по завоите. За новите стада важи същото говеждо правило.
То не бяха червени и применувани боклуци, брадати ченгета, политикономисти, нафталинени реабилитирани, холивудски бизнесмени, професионални смешници и застаряващи щурци, дървосекачи с потекло, почитатели на Вагнер и световния заговор и т.н. Сега май и мутрите се канят да излязат на "политическо светло".
Все ми се струва, че болшинството от населението предпочита да седи по-далеч от скотовъдството и да не ги пуска в дома си до последна възможност. А иначе мирно и кротко си им плаща "кифтетата", реформите, заводите, гаражите и т.н.
И това последното си е една добра гражданска позиция само дето няма файда и от нея, а говедата ги устройва.
Хайде открехни ме моля, къде видя "своето свое" на тези и предишни избори, ако не се окаже тайна. winking smiley
Re: Анкета: Гласувахте ли?
28-05-2007 - 16:33:19
Няма да съобщавам, за каго и защо, но имаше градация от по-лошо към по-поносимо. Ако не бях се закотвила на никой от основните играчи ми оставаше резервния вариант със зелената партия, не заради лидера й естествено, а за идеята.
А относно "моето мое", както казах, това е принадлежащото ми пространство в обществената система на държава с демократично устройство, за което имам права и нося отговорности и което, колкото и да е малко, ще бъде винаги съобразно моя избор, а не съобразно избора на други хора.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-05-28 16:51 от Zhimi.
Re: Анкета: Гласувахте ли?
28-05-2007 - 20:40:22
Теб кой те излъга, че политиците в България имат реална власт да променят обществените отношения и начин на живот?
Искаш 90 % активност - ами опитай наистина да накараш населението да си промени начина на живот и ако оцелееш след бунтовете ще видиш такава активностsmiling smiley НЕ подценявай негласуващите - не гласуваме не защото не се интересуваме, а защото за момента не виждаме заплаха, както не виждаме и някой да иска да ни предствалява такива каквито смеsmiling smiley
В карйна сметка от твоя пример за данъчните негласувалите избират да не пуснат вкъщи говедото. Ако не знаеш и такава опция съществува.
Re: Анкета: Гласувахте ли?
28-05-2007 - 20:44:37
От 362 посещения имаш 19 гласа - изводът е ясен и тези дето ползват интернет и се интересуват от имоти не гласуватsmiling smiley Даже и в анкета не гласуватsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход