Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
24-07-2008 - 09:22:12
Re: Моля за съвет за газови котли
Изпратено от: ESPACE (IP съхранено)
Дата: July 23, 2008 04:31PM

"Стандартните бойлери" със серпентина от рода на Tesy и Дипломат са с над 10kW мощност на серпентината при температура на загряващия флуид от 80 градуса.

Как го сметнахте за 80литров бойлер-Площ на топлообменника [m2] 0.42
Диаметър на топлообменника [mm] 21.3 /дипломат/ производител елдом инвест.

между другото всички производители препоръчват t изход 60 при газовите стенни котлиsmiling smiley))

2-ро битовите газовите котлите за производство на битова гореща вода нямат нищо общо с котли + горелки и серпентинови бойлери ; котли на твърдо гориво + серпентинови бойлери
Re: Моля за съвет за газови котли
24-07-2008 - 12:03:58
Няма нужда да го смятам, хората са го сметнали колко е и не е 3 kW, та не виждам проблем едноконтурен газов котел да захранва и бойлер със серпентина.
Re: Моля за съвет за газови котли
26-07-2008 - 09:15:34
dival Написал:
-------------------------------------------------------
> от 3-4 години съм на газ ..отначало сложих боилер
> както казваш...установихме обаче , че когато падне
> температурата на водата в боилера -котела се
> включва за да подържа температурата по този
> начин се качи консумацията на газ , след това
> промених системата като боилера го оставих само на
> ток -като резервен , а диретно смених котела и
> топлата вода сега идва само когато пусна топлия
> кран-по този начин котела не се включва когато
> нямам мужда от топла вода , така спестих доста
> сметка и сега съм си доволен
> всеки сам си решава


Аз точно затова писах по-горе, че всеки случай е индивидуален! Затова при избор на схема трябва да се обмислят различните варианти, защото в един случай е добре едно, в друг случай - друго. Например схемата с двуконтурен котел, която при dival носи икономии (по негови наблюдения), в много домакинства води до преразход. Ако домакинята си е постоянно в къщи и постоянно ползва топла вода в кухнята, то при всяко развиване на крана котела трябва да запали, да произведе топла вода и ако струята е слаба - той изключва, и после пак пали! При това положение на гасене-палене много газ отива на вятъра и една схема с бойлер със серпентина е много, ама много по-кономична! Разбира се, че много зависи какъв е бойлера и начина му на връзване към котела. Най-простата схема (която се ползва и при отопление с твърдо гориво) е бойлерът да се върже като още един радиатор в системата и да няма датчик. При това положение няма никакви допълнителни стартирания на котела за подгряване на бойлера и топлата вода е почти безплатна, няма и особени изисквания към бойлера и серпентината - може би тази схема има предвид ESPACE . Тук проблемът е, че БГВ няма приоритет и я има само, ако котелът е работил доста време в режим на отопление (и пак зависи от мощността на серпентината).
"По-истинската" схема на връзване е тази за която говори profesora - с трипътен вентил и приоритет на БГВ пред отоплението. Тук обаче има доста по-сериозни изисквания към бойлера и серпентината и малко от предлаганите по магазините бойлери стават за това. Трябва да се знае, че мощността на серпентината (за разлика от мощността на радиаторите) е много разтегливо понятие и се променя в много големи граници по време на работа и написаната на табелката мощност на серпентината е една моментна стойност от една стръмна крива! Както всеки знае (или предполага winking smiley ) мощността на серпентината ( или топлообмена който се осъществява в бойлера) зависи от площта на топлообмен (който е постоянна величина за даден бойлер) и температурната разлика между двата флуида. Ако бойлера го напълним с вода от водопровода (напр. зимъска Т=5°С winking smiley ), а от котела излиза вода с Т=80°С, то при дТ=75°С мощността на серпентината е една, а когато в бойлера има вода с Т=35°С и трябва да се дозагрее, а водата за отоплението е настроена на Т=50°С, то при дТ=15°С, мощността на серпентината ( или топлообмена в бойлера) е много по-малка(ък) - в пъти. Та следва логичния въпрос - коя мощност е изписана на табелката или в рекламната брошура winking smiley и колко реално ще е при ползване в нашия случай? За това подкрепям мнението на profesora, че за да има гаранция за инвестициите е най-добре да се ползват оригинални бойлери на съответните фирми - производители на котли - това дава 100% гаранция за топла вода, а и куплирането става много лесно и елегантно. На пръв поглед оригиналните фирмени бойлери са много скъпи - над 1000лв, но пък става дума за неръждавейка. Аналозите на Елдом, Теси и др. (ако могат да се нарекат "аналози"winking smiley са не по-малко от 700-800лв - едни спестени 200-300лв могат да донесат по-късно по-големи загуби и разочарования. Друг е въпроса, ако имаме заварена наличност на "някакъв" бойлер.
Много се отплеснах, благодаря за вниманието! smiling smileyРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-07-26 09:37 от LazarG.
Re: Моля за съвет за газови котли
01-08-2008 - 11:35:04
WOW човек доста полезна информация си постнал благодаря и на другите уцелих коя тема да прочета clap:

_

Недвижими имоти Добрич
ВиК услуги Варна
_
Re: Моля за съвет за газови котли
01-08-2008 - 19:43:43
Постоянно го правим (не само аз). Всеки знае, че в Бг няма традиции в газификацията и всички се учим в движение - едно голямо взаимно училище. Газта е едно голямо благо, хората в чужбината са го разбрали и отдавна и се наслаждават, а ние просто сме били будали! За да се случи това нещо е у нас и то по най-бързия начин, просто трябва повече информация. Хубавото е, че не се налага да откриваме топлата вода, просто да я ползваме и да се наслаждаваме smiling smiley !
Re: Моля за съвет за газови котли
05-08-2008 - 17:08:29
Здравейте форумци. И аз дойодх на въпроса - какъв котел да си избера за новото жилище. Изчетох половината постове, други форуми ходих по фирми и главата ми се запали, а почти нище не ми се изясни. Ще съм благодарен на всеки ако ми даде някакъв съвет за избор на система. Параметрите на жилището са 65 кв.м. като помещенията са 26кв. (за 2 радиатора), 12кв. (1 радиатор) и баня 3 кв. Има и коридор/антре около 10 кв. Останалото е тераси. Ново жилище, с добра изолация. Варинатите на които съм се спрял за момента са следните:

1) Двуконтурен Турботек Плюс 20kw на Vaillant - около 2600 лв. (вариант с едноконтурен и серпентинен бойлер ми хареса ама цената отива на около 3500, което си е бая)

[www.gaskomfort.com]|18|22|23&ID=49

2)Стандартен котел с обемен бойлер на Имергаз - ZEUS SUPERIOR 24 kw за около 2 400лв) Преполагам това е същата концепция като едно-контурен котел и отделен серп. бойлер. (може и да греша) -

[www.bgtherm.com]

Целта разбира се е топло жилище и топла вода без да се притеснявам, че ако пусна водата в кухнята жената ще ме погне с хавлия от банята winking smiley.

Благодаря на всички за съветите!
Re: Моля за съвет за газови котли
05-08-2008 - 18:54:20
Уф, изобщо не искам да се намесвам, защото ще бъда обвинен в пристрастност, но нещо бъркаш в цената на Victrix Zeus Superior 24 kW - цената е 3160 лв без ДДС, отделно са комините, монтажа и пуска в експлоатация - значи общо над 4000 лв - това си е кондензен котел с водосъдържател. Докато обявените цени на Vaillant са крайни - с комини, монтаж и пуск! Vaillant също имат такива модели (Акваплюс), ама и те са същата цифра. До 30.09.2008г купуваш Вайлант с 5г. гаранция! Успех в избора!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-08-05 18:56 от LazarG.
Re: Моля за съвет за газови котли
05-08-2008 - 19:45:26
Мерси Lazar, ама аз говорих за този, който не е кондензен и е малко по-надолу в листа. Отделно се замислям и за варинат за ZEUS kw който е на цена от 2000 лв. без ДДС. Ще съм ти благодарен ако все пак препоръчаш някаква конфигурация, която мислиш че ще е подходяща за такова жилище. Аз се спрях на горните по приказките на консултантите в съответните фирми. Може и наличен ако мислиш, че ще е по-добре. Мерси още веднъж.
Re: Моля за съвет за газови котли
05-08-2008 - 20:20:36
Разбрах, недоглеждане от моя страна. Жилището ти е малко и едва ще докараш 7 кВт инсталация. При това положение 24 кВт котел идва голям, защото модулира до 9 кВт - повече не може да свали. Така котела ще прегрява и ще гасне, което ще води до преразход. Изходът е или двуконтурен с не повече от 20кВт, или по-малък едноконтурен + бойлер, тъй като няма двуконтурни, по-малки от 20 кВт.
Re: Моля за съвет за газови котли
05-08-2008 - 23:11:23
Мерси! Ако трябва да съм честен и аз ги разбирам така нещата, ама пазара на подобни уреди е доста ограничен, да не кажа никакъв. В газкомфорт нямат едноконтурен под 24kw. При стандартните едноконтурни газови котли мин. е пак на около 20 kw. проблемът е, че са малко фирмите, който се отнасят с разбиране и наистина гледат да ти предложат оптималното решение. В повечето случай гедат да си пробутат стоката и ние като потребители сме като в небрано лозе. Аз подобна конфигурация с еднокутурен котел (под 24kw и бойлер като решение на приемлива цена не намерих). Ако ти имаш някакъв вариант ще съм благодарен за съвета.

То май се превърна в чат ама дано и за останалите хора е полезно.

Мерси.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход