Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
29-03-2016 - 19:25:47
Разликата е 60лв. между първия + бойлер 150л Бош и този, на който си се спрял, не че той не е подходящ
Re: Моля за съвет за газови котли
29-05-2016 - 16:53:28
Здравейте,
Предстои да ми газифицират апартамента и на дневен ред излезе въпроса, какъв котел да сложа?След изчитането на темата тук и по други форуми, стигнах до извода, че котела трябва да е с възможно с най-малка мин. мощност. Като обща мощност радиаторите ми са при dt 60-15352 кв. dt 50-12036 кв. dt 30-6088 кв. и dt 20-3543 кв. Спрял съм се на вариант на кондензен едноконтурен котел+ болер. Вариантите за котел са:
1. Имергаз VICTRIX X 12 2 I 1,9-12 kW
2. Бош Condens 2500W WBC 14-1 DE 23 2,2 - 15,0 kW
3. Висман Vitodens 100-W 4,7 - 19,0 kW
Моля да ме насочите към един от трите, като цената не е определяща.Интересува ме предимно качеството на котела, възможности за настройване на различни температурни режими и разход на газ (колкото е по-икономичен е с предимство*ok*).Предварително благодаря за отговорите.
Поздрави.
Re: Моля за съвет за газови котли
13-10-2016 - 10:21:12
Винаги съм се чудел на са ли опасни ?

врати цени метални врати цени монтаж врати
Re: Моля за съвет за газови котли
25-10-2016 - 00:05:11
Здравейте и благодаря на всички за мненията във форума.
Успях да изчета почти всички страници тук и намирам информацията за наистина много полезна.
Моля ви за препоръка за доказана фирма/специалист от София, която да ангажирам с точните изчисления на необходимите ребра радиатори, полагането на котел и отоплителна инсталация. Овергаз ми направиха оферта, но и бе да съм голям специалист ми се струва, че „отбиха номера“. Все пак те имат интерес ние потребителите да плащаме по-високи сметки.

До какви изводи съм стигнал до момента:
А)Установих, че ми трябва малък по мощност котел, едноконтурен, защото имам бойлер със серпентина. Спрял съм се на три:
Immergas Victrix X 12 2 I
Bosch Condens 2500W WBC 14-1 DE 23
Tesy KOMPACT SOLO HR 12

Мой фаворит след съветите на LazarG e Bosch Condens 2500W WBC 14-1 DE 23. Моля, ако имате коментари, съвети, препоръки за друг котел и защо трябва да избера един пред друг, бихте помогнали допълнително във вземането на най-правилното решение.
Апартамента е малък с чиста площ от 43кв състоящ се от:
Спалня: 12,72 кв м
Хол и кухня: 20 кв м
Антре/коридор: 5.45 кв м
Баня: 3.88 кв м
Изолиран, но не знам с колко сантиметра изолация. Тухлен е. На 2-ри етаж, като и от горе и долу съседите ми се топлят. Имам 3 външни стени. На тях има 2 външни двойни прозореца, 1 единичен и две врати за излизане към тераса.

Б) Програматор съм избрал отново на Бош CW100. Ако имате коментари и препоръки, пишете.

В) Относно броя на ребрата, установих от форума, че мощността на инсталацията при 45-50С трябва да е поне 2 пъти по-голяма от минималната мощност на котела. Коментари? Не разбрах какво трябва да взема предвид обаче, за да влезе котела в кондензационен режим? Моля за пояснение някои от по-опитните във форума.
Другият ми дерт е с изчислението на топлозагубите. Там общо взето нищо не разбрах, така че ако някои отговори на молбата ми за препоръка на добър специалист, това няма да се налага да го правя.
Г) Четох доста мнения относно какво ФИ трябва да са тръбите, но моите са вече монтирани, така че нека някои да погледни прикачените снимки и каже дали са ок и ако не, какво трябва да се направи, за да се неутрализира този недостатък.
Д) Свързването на котела със серпентинен бойлер. Доколкото разбрах, трябва да пусна тръба от котела до бойлера? Има ли друг вариант? Например от лирата към бойлера?
Е) Къде трябва да влиза тръбата в радиаторите – отгоре или отдолу? А откъде трябва да излиза?
Моля за всякаква информация, която да помогне за вземане на правилните решения. Целта е отопление с МИНИМАЛНИ месечни сметки за ток, дори и това да струва малко повече като първоначална инвестиция.
Предварително се извинявам, ако въпросите са нелепи, но имате предвид, че това ми е първият сблъсък с отоплителни инсталации и откровено казано, не ми е силна страна. winking smiley
Благодаря предварително за отговорите и за отделеното време.
Re: Моля за съвет за газови котли
25-10-2016 - 00:19:29
Ето и снимката

Re: Моля за съвет за газови котли
25-10-2016 - 02:09:42
Здравейте отново. От всичко изчетено тук и от съвета на LazarG се сдобих с кондензния котел на бош 2500в вбц 14-1де. Вече е поставен на мястото му и подвързан към инсталацията на къщата. Имам следните въпроси. В момента не разполагам с бойлер със серпентина и скоро няма да ми е нужно ползването на топла вода от котела, възможно ли е котела да работи така без да му навредя? Как точно се загрява водата в този бойлер чрез серпентината, след като в самия котел не виждам втора помпа за да върти водата във серпентината на бойлера? Ако използва една помпа това значи ли, че ако не съм направил байпас на изходите за бойлер, от там ще протече вода? Втория ми въпрос е при първоначалното пускане има ли някакви особености в настройките и към какви настройки трябва да се придържам, за да имам добри показатели на разходите?
Ще се радвам да ми отговорите, защото до няколко дни ще му "драскам клечката".
Поздрави.
Re: Моля за съвет за газови котли
30-10-2016 - 09:05:46
Не се притеснявай, пускът и настройките са грижа на сервиза, който ще ти поддържа котела.
Re: Моля за съвет за газови котли
30-10-2016 - 19:14:33
Да правя ли нещо на тръбите за бойлера или не. Всъщност котела съм го взел от представителя на Бош за Монтана. Няма сервизи няма нищо. Аз ще го пускам...
Re: Моля за съвет за газови котли
31-10-2016 - 06:19:05
Изводите за бойлера трябва да се затапят. Гледам с сайта на Бош, че има поне един сервиз в Монтана - Овергаз. Ако сами си го пуснеш ще останеш без гаранция. Има документи, които трябва да се попълнят и котелът да се вкара в системата за гаранционно обслужване, иначе няма как да му се изпитват части за гаранционно обслужване
Re: Моля за съвет за газови котли
31-10-2016 - 13:42:13
Трябва да се затапят или да се направи байпас между двата. Аз не съм от Монтана, само съм го закупил от там, а тук човека, който трябва да го пуска няма как да го пусна да влезе у нас, какво остава да ми прави нещо по настройването. По-добре да остана без гаранция отколкото да дам на някой некадърник да ми се прави на велик. Някога преди много години си закупих един бойлер на стиибел 21 киловата трифазен. За него също ме информираха, че ако не се монтира от тях отпада гаранцията. Нямаше как да ги чакам и да им плащам транспортни разходи до моя град и го поставих сам. Вече повече от 10-15 години бойлера работи всеки ден без никакво жалене, а гаранцията му беше само 2 или 3 години. Смятам, че гаранционните срокове така са направени, че през гаранционния срок едва ли нещо ще се развали. Поне аз не съм имал уред, който да се "предава" преди изтичането на гаранцията. Виж, веднага след това, ми се е случвало.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход