Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За кого да гласувам, като няма за кой?

Публикувано от mikele 
Re: За кого да гласувам, като няма за кой?
08-09-2011 - 14:44:35
Re: За кого да гласувам, като няма за кой?
08-09-2011 - 17:02:08
Quote
Justy
Казано другояче http://conteiner.dir.bg/_wm/gallery/item.php?did=3364320&df=17&dflid=3
На мен лично, тази картинка нещо не ми се връзва с много от ширещите се днес схващания. Не че претендирам моята да е "гениална" - просто ми хрумна такова онагледяване за разделението ни сутринта. Тук вероятно става дума за модели на обществата.

В цитираната картинка, от 7 понятия, едно ми е напълно неизвестно, а за три не съм сигурен, че са трайно и устойчиво дефинирани.
Остават ляво-център-дясно, които в БГ всеки втори счита за "модерна словесна еквилибристика" (аз - също).
Както и да е, по съществото:
Най-неочаквано за мен, картинката посочва, че развитият тоталитаризъм и дясното в апогея си предполагат ЕДНАКВА средно добра "Лична свобода" !!??. Това, ако го кажа на улицата - рискувам доста. От друга страна и за двата "модела", извън пропагандата, вероятно е удобно, "Личната свобода" да не се разраства особено - наблюдават се напоследък такива тенденции, особено след 11.09 в глобален мащаб.
Избраните координати ме навеждат на мисълта, че нарастването на двете свободи са някакъв идеал за автора. Идеалът би се развивал най-бързо около една права под 45о от началото (ъглополовяща) и би достигнал апогея си в условията на умерено Либертарианство. (не го знам що е туй), но вероятно картинката е от материал, в който точно това се пропагандира. В апогея си пък Либерт.... стига до развитото ляво, ограничавайки Иконом. свобода за сметка на Личната
Доколко двете "свободи" могат да съществуват/развиват заедно/по отделно, коя е по-важна - е доста философски въпрос и съм пас, с елементи на скептицизъм.
Другото интересно, ако приемем хипотезата за "идеала" (ъглополовящата) на автора е, че прекият път към него е ЕДНАКВО отдалечен от лявото и дясното, с което започнах сутринта.
НЕ критикувам картинката - просто асимилирам видяното. При време, бих погледнал и съпътстващия материал.
Re: За кого да гласувам, като няма за кой?
08-09-2011 - 17:17:40
.....Другото интересно, ако приемем хипотезата за "идеала" (ъглополовящата) на автора е, че прекият път към него е ЕДНАКВО отдалечен от лявото и дясното, с което започнах сутринта.....

Правилно тълкуваш, затова го публикувах. А материалът е много стар - ще го потърся. От чичо Гугъл
Re: За кого да гласувам, като няма за кой?
08-09-2011 - 21:05:46
avatar
Quote
Justy
Ще го напиша на руски - за по прегледно. Пък Фил може да го преведе - ако иска *huh*

На кого голосовать, когда не на кого.

Виж колко красивичко се получи winking smiley


Абе мани го руския. Дай на нашенски. КАК БИ трябвало да се напише по-правилно? За обща култура искам да знам, не за друго.
Re: За кого да гласувам, като няма за кой?
08-09-2011 - 22:57:14
Да ме прощава Авторът, но ми се струва, че не сме съвсем встрани от темата. Според мен сме си баш в нея. Без да му казваме "за кого" да гласува, се опитваме да поразнищим "защо няма за кого" или такова ни е интимното усещане.

Justy,
Благодаря за линка - ориентирах се, доколкото ми стига багажа.
Твое право си е да си впечатлен или привърженик на дискутираните идеи, но според мен това си е поредната демагогия.
Бегло (от втора ръка) съм запознат с идеите на доайените - Австрийската и Чикагска школи - ако си привърженик, можеш да спиш щастливо и спокойно, както и спокойно да гласуваш за когото ти кефне от основните конкуренти (може би без Сидеров и някои др., които не знам дали ще участват).
Всички те изповядват основните положения на споменатите школи, за което получават оценки (похвали и насоки) от Американски посланици и Европейски бюрократи, министри, комисари и пр.. В сайта са упоменати и някои от местните идеолози и съветници. Единственото хубаво на тези красавци е, че поне не са на наша издръжка. Нали знаеш - как беше за "кой поръчва музиката".
Та, целият наш т. нар. преход си е по тези учебници, от самото начало. Днес наблюдаваните резултати са прогнозирани (предначертани - 1990г.) още в секретната част на Плана Ран-Ът (лично не съм я чел, пак преразказвам от втора ръка).
Странното е, че оттогава до днес общественият ни консенсус се изчерпва с "Д-еба това мекере Луканов". Някак се пропуска, че в изработването на Плана участват ок.30 (по памет) "български специалисти" - повечето действащи и до момента политици, банкери, бизнесмени и преподаватели (различно оцветени). Самият План е приет с възторжени ръкопляскания от Великото народно събрание и отчетен частично в сегашната ни Конституция. Допускам, че заради това "частично" беше "гладната" стачка на част от Великите депутати - сама по себе си случка, чудесно илюстрираща панаирджийския подход към параметрите на прехода, засягащ целия народ и държава.
Резултатите са налице.
Личният ми извод е, че и тогава, пък и до днес всички ние (лично и като народ) "лапаме мухите" - тогава с възторг и ентусиазъм, днес - по-кротко.
От горното вероятно проличава моето отношение към т. нар. "Либертарианство" (мое право).

А иначе, вярвам, че ако искаш да вървиш нанякъде (или да смениш посоката), първо не е лошо да си изясниш къде си, откъде и с каква скорост си пристигнал, и защо - по възможност без много емоции и идеологии. После вече да се опиташ да си изясниш доколко е приемливо да продължиш или трябва сериозна маневра. Лично засега съм на първото изречение и не очаквам някой от поредните номинирани да ми каже честно и ясно накъде смята да ме води.*beer*
Re: За кого да гласувам, като няма за кой?
09-09-2011 - 08:50:41
Ще предложа един друг план, въпреки че е роман - дневник авторът и събитията са абсолютно достоверни. В началото на 90-те години бе публикуван на страниците на АНТИ в превод на Йосиф Перец. ПЛАНА ГОЛГОТА За съжаление това е оригинала - на руски.
Re: За кого да гласувам, като няма за кой?
18-09-2011 - 03:47:00
Quote
personall


Абе мани го руския. Дай на нашенски. КАК БИ трябвало да се напише по-правилно? За обща култура искам да знам, не за друго.

За кого да гласувам, като няма за кого.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход