Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms

Публикувано от Muza 
Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
14-12-2010 - 13:11:58
Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms


Автор Екип на сайта
13 декември 2010
Всички познаваме до болка феномена благотворителна кампания за животоспасяващо лечение. Изстрадваме го всеки ден, година след година.
От години деца и възрастни организират сами акции за набиране на средства за живота си. И в момента, по данни на Български дарителски форум, сто двайсет и пет човешки съдби зависят от състрадателността ни.

До тези нуждаещи се хора застават хиляди, които отделят от заплатите и пенсиите си постоянно, за да помагат. Благодарение на тяхната отзивчивост и щедрост, много болни получиха своя шанс и днес са живи и здрави. Въпреки незаинтересоваността на собствената си държава.

Държавата не просто не успява да изпълни задълженията си и да поеме отговорност за лечението на стотици тежко болни хора - непростимо е, че едновременно с бездействието си, тя облага даряващите с данък, ощетявайки по този начин и дарителите, и болните. Да се взима от човек в беда може да се окачестви дори като мародерство.

Дори да приемем, че държавата няма достатъчен финансов ресурс, това никак не оправдава ДДС върху sms с благотворителна цел. Битката за здраве не е игра, томбола или риалити шоу!

Не е морално милосърдието да бъде облагано с данък Надежда.

Присъединяваме се към писмото на „Български дарителски форум” с искане за законодателно решение на проблема с начисляването на ДДС върху смс-и за благотворителни кампании и неговото премахване.


Писмо на Български дарителски форум


Правителството създаде прецедент в дарителството
Става ли реален дебатът за отмяна на ДДС върху дарителските смс-и?
Поводът Български дарителски форум (БДФ) отново да говори за това, е решението на МС, взето на 8- ми декември 2010 г. и свързано със средствата, набрани от благотворителната кампания на bTV “Великолепната шесторка”. Фактът, че правителството ще дари 159 553 лева (еквивалентни на дължимото ДДС върху сумата, набрана от изпратените смс-и в рамките на кампанията)
е прецедент както в средата за дарителство у нас, така и като политическо решение.

По данни на БДФ в момента в публичното пространство са актуални над 125 дарителски смс кампании и досега те са набрали средства, чието ДДС възлиза на стойност между 250 и 300 хл. лв.
БДФ заедно с фондация “Помощ за благотворителността в България” администрира вече трета година проект “Единен дарителски номер в България - DMS” (www.dmsbg.com), в който в момента има 118 кампании и те набират средства именно чрез дарителски смс-и. По-голяма част от тях са кампании на деца и възрастни, които разчитат на дарителска подкрепа за лечение на тежки заболявания и дори за животоспасяващи операции.

Вярваме, че взетото от МС решение за дарение на сумата, в размер на
събраното от смс- ите ДДС в рамките на благотворителното предаване, “Великолепната шесторка” ще стане повод Министерството на финансите и Правителството да обмислят възможността за даряване и на сумата, равностойна на ДДС, набрана от останалите благотворителни смс кампании.
Надяваме се, че това може да е и крачка към вземане на законодателно решение за създаване на механизъм, който да не начислява или да възстановява ДДС събрано от смс-и за благотворителни кампании.

Позицията, че ДДС върху благотворителните sms-и трябва да отпадне
БДФ защитава от близо пет години и води преговори с различни институции (Министерство на финансите и Парламента) в опит да промени ситуацията.
БДФ настоява за регламент, който да гарантира, че равнопоставеността на дарителските кампании няма да зависи от добрата воля на едно или друго правителство и че е нужно равно третиране на всички благотворителни кампании, които набират средства чрез смс - механизъм.
Това би било и знак на уважение към дарителите, които ще бъдат третирани по еднакъв начин. За подкрепилите дадена кауза, еднакво важни и ценни са както “малките” индивидуални кампаниите, които набират средства, за да спасят човешки живот, така и по-мащабните, актуални публични кампании, организирани от медии и институции.

http://www.dfbulgaria.org/news_and_events/view/539

http://www.save-darina.org/content/view/645/1/
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
15-12-2010 - 02:20:54
Извинявай Muza,но това е много странен призив да освободиш тел.компании от данък върху добавената стойност. Ще си добавят стойност без данък и по-големи печалби!Пък данъка иначе се ползва от цялото общество. ДДС-то е главния приход в бюджета!Що не приемете един такъв благороден мотив,че дарителския смс дарява едновремено конкретния надарен и нуждаещите се от обществена подкрепа през бюджета? Така,че моето мнение е твърдо против да се маха ДДС от където и да е,най-малкото пък от смс-те,защото манипулациите там са страхотни!*rose*Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-15 02:21 от фло.
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
15-12-2010 - 11:40:17
Фло,
Не съм от групата, която приема мотиви. Моят мотив, в тази тема и не само, е съвсем персонален.

Категорично съм против ДДС при дарителски смс-и. Нещо повече, не разбирам, защо някой трябва да печели от благотворителност. Визирам и реалити шоу, с което ни заливат непрекъснато. На гърба, използвайки болката, мъката на хората.

Ако ти си сигурен, че стават измами с смс-те, то Държавата е още по-наясно, че стават. Какъв е проблемът да се спрат? Излиза, че и тя е съучастник в измамите.

Не би следвало, да не се прави нещо, защото ще така има почва да се краде. Ами, то има навсякъде такава почва. Който иска, сее. Има и закони, има и наказателна отговорност...

В предложението ти, ДДС да отива за нуждаещите се, има много резон. И то много, според мен. Само че... да се пита човек, как ще се разпределят, как ще се използват...

Понякога, имам чувството, че живеем в един паралелен свят, паралелна държава. И затъваме, все повече затъваме. Не материално...

Все пак, нарекли са го дебат. Всеки има право на мнение. Моето, съм го изразявала не веднъж, както и сега.

smiling smiley
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
17-12-2010 - 14:17:18
Аз пък ще се съглася и опонирам май на двамата.
Според мен, Фло е прав, че е сложно и рисковано да се освободят SMS-те целево от ДДС. Възможни са и злоупотреби във всякакви такива "изключвания". Вероятно, най-лесно и чисто е Държавата от своя страна да дарява събраното по конкретна кампания ДДС - хората за това конкретно са дарили, осъзнавайки, че ще им струва + ДДС, което, както излиза, Държавата неясно за какво ползва.
Гледах ги тези "държавни шоумени" - смешното е, че Борисов по-добре се ориентира в числата. Та, ако се гони трайна законова форма, трябва да се настоява - Държавата да дарява дарителското ДДС. (тя вече веднъж го е взела в/у средствата за заплати.
Не се ориентирам много в различните организации, но ще спомена, че не е лошо фирмените дарения да се освободят също от данъци (ок. 30%), което май сега е в някакъв лимит. Сигурно и там могат да изникнат проблеми, но те по-скоро са в това дали Дарителските организации са авторитетен гарант, че са получили въпросните средства.
С една дума, докато държавата неефективно решава проблемите, поне да не се "облажва" от дарените средства.
И трето, за което може да греша - самото лечение също се облага с данъци, което на фона на горното, не е редно и прави недостъпното лечение още по-недостъпно.
А най-добре е, както пише в Конституцията, достъпното лечение да е право на гражданите и реално задължение на всеки управляващ. Иначе до втръсване ще ми обясняват по ТВ "колко назадничава е носталгията по Бай Тошо на фона на европейските ценности и цивилизационния избор".
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
17-12-2010 - 16:33:37
Любо,

Това, също е начин. Не веднъж съм го казвала, много ме дразни това ДДС. Дразни ме, че се вземат, че се печели от благотворителност. Нали е да се помогне?!? Толкова ли, ако не с пари, то поне с участие, не може да се помогне?!???

Отворих тази тема, защото ми се стори, че е важно. Освен това, за този дебат беше публикувано в save-darina. Всъщност, аз от там научих. Те са ми спечелили доверието и досега, не е имало повод да се усъмня в нещо. Те си са организирали, действат си, не само за набиране на пари... Съвсем отговорно.

Имаше един момент, когато се почувствах, доста неудобно, конфузно... Бях качила информация за едно детенце, пак от там. Имотко написа, че ще даде нещо и от него, за това дете.

По-късно, излезе съобщение в сайта, че се спира набирането на средства за това дете, защото бащата обещал, но не представил заверена рецепта. Представената рецепта била, по мнение на лекари, с много завишена доза. А, не са чакали за нея, защото детето, наистина било болно, нямало време и е трябвало бързо да се действа.
Качих я и тази информация. И... ми стана кофти. Защото, без да искам, съм подвела Имотко... Макар че, все пак наистина са били необходими тези пари, събрани до момента...

Понякога и близките...

Но... не би трябвало да оставаме бездушни, равнодушни... Въпреки всичко.

Разбира се, това са мои мисли, които споделям, и не искам да натрапвам никому... smiling smiley
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
17-12-2010 - 23:51:11
Muza,има много начини на финансиране на благотворителни инициативи.Като сте избирали търговска услуга за удобен начин за вас кой е виновен ,че тя е облагаема сделка? Да речем,че технологично компаниите могат да разделят смс-ите на облагаеми и необлагаеми сделки,т.е. с дължим и недължим ДДС.Какво се получава според вас при освободените сделки чисто счетоводно?Ще ти кажа! Тия 360 000 дето са трън в очите на организаторите на 125-те благотворителни кампании няма да влязат в държавата ,а ще излязат от нея и ще са дължими на фирмите за внесеното от тях ДДС за автомобили ,представителни обяди,надути рекламни разходи и други компоненти изграждащи стойността на услугата СМС.Механизма е като при износа с тази разлика,че в държавата не са влезли пари от вън. Няма да е трудно с малко ровене да се открие кой има интерес да не се плаща ДДС за благотворителните СМС-и! За мене тази инициатива има съмнително нездрав характер. Извинявай за откровението,ама нали е дебат няма да се сърдиш!*rose*
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
18-12-2010 - 12:15:53
Фло,

Няма място за сърдене. Пък и аз не съм от сръдливите. Още повече, че дори и да звуча категорично, има голяма доза на съмнение, дали съм права.smiling smiley

Мога да ти се разсърдя, ако продължаваш да говориш във 2л. мн.ч ("като сте избрали..." ) :]

Представителни, тоалети, блясък... нямат никакво място, не би трябвало да ги има. Това, много повече ме дразни, дори и от ДДС то на СМС-те. Но... е факт , че ги има.
За мен, възможно най-изчистеното (до колкото може да бъде) са дарителските сметки.

Написаното от теб, обаче, ми фокусира вниманието върху нещо друго, което ми беше убягнало. СМС-те при Байландо. Те бяха евтини, 30/40ст с ДДС. Но, нито една стотинка не отива за някой от участниците, а за шоу -то. :g:
Макар че, хората си мислеха, че пращат смс за тях...

Нещата трябва да се казват, такива каквито са. Както и да се изказват всички съображения.
Още повече, че са го нарекли Дебат.

smiling smiley
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
20-12-2010 - 11:43:07
Муза,
И мен май не ме разбра - казвах го няколко пъти - добро/лошо, перфектно или почти, това засега е начинът да се помогне навреме и целево. Той и оня баща ги проигра на комар дарените пари - какво да се прави.
Опитах да подскажа насоки, в които да се върви към някакво по-нормално положение - все по-рядко да са "инзвънредните" случаи/кампании.
И аз май съм във 2л. мн число, само защото по тази тематика има някаква/и организации, които освен с конкретното дете, биха могли да "борят" статуквото. За още много др. неща - "делото е в ръцете на давещите се".
Против "кампаниите" съм по принцип, но докато са единственото решение - участвам, макар и рядко.
На драго сърце и с всичко по силите ми бих спомогнал действия с по-траен и масов ефект.
А държавата да връща/дарява ДДС (като първи стъпки) по дарителските СМС, мисля дори норматив не е нужен, но не е лошо да се уреди нормативно, за да не зависи от конкретния фин. министър. Обратното просто е нечовешко, за мен, но е вбесяващ факт.

П.П. Допускам, хората/организациите, ангажирани с това, завъртени в др. срочни грижи, дори да не подозират каква голяма част от даренията прибира държавата за тоя "дето духа".Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-20 11:45 от Любо.
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
23-12-2010 - 13:12:53
avatar
Държавата трябва да я е срам от дарителски кампании
Всяка една такава кампания означава че държавата не си е свършила работата!
Щом не я е срам от кампаниите, значи няма да я е срам да си прибира и ддс-то от смс-сите...
Трябва да забранят изцяло благотворителните смс-си!
А да се пращат безплатни смс-си към държавата за да се подсеща къде трябва да даде пари!

Аз не вярвам на хората... затова и не дарявам
Помня преди месец гледах едно предаване... на карбовски, едни цигани в едно село се набълбукали с кредити и реват че нямали пари и искали да умрат...
гълтала била циганката хапчета... то така се мре... като искаш да умреш има начини не да ревеш фалшиво пред камерата!
След като карбовски по най-тъпия начин им се върза и им събра 10 000 лева...
като ги попита те колко от тези пари паднали им от небето / абе тоя да не е бил имотко ? smiling smiley / ще дарят за нещо там за дете май беше

циганина какво каза? еми едно 100-200 лева ще дам smiling smiley

Хората не заслужават да им се помага! Това е!
Никога не съм пращал смс- няма и да пратя

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!
Re: Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
25-01-2011 - 15:22:12
ДДС-то трябва или да отпадне, или да го даряват и него, откъде накъде ще печелят от дарения?!?

Гуми
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход