Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Анкета: Има ли днес нацията будители?

Публикувано от elissa 
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
01-11-2009 - 23:42:22
tihia Написал:
-------------------------------------------------------
> Извинете ме, но темата за будителите е
> преекспонирана и не ми е интересна.
По-скоро
> духовността е нещото което ме вълнува.

Темата е именно за будителите, като не ти е интересно - не се обаждай. За духовност, духовенство и духова музика си отвори друга тема - анадънмо smoking smiley
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
01-11-2009 - 23:43:17
И будителите, а и духовните водачи в лицето на църквата (чиято роля би трябвало да е водеща) са в дълбока нелегалност (първите), и в половинвековна летаргия (вторите). Самотни и забравени си отидоха и си отиват последните личности на които се крепеше малкото стойностно в науката, образованието и изкуството ни. Дълго ще препрочитаме оставеното от тях и ще се взираме в тъмното с надежда. Дълго ще се питаме какво се случи, дълго ще "прехвърляме топката" на вината между правителства, министерства и институции.
Най-простичкото, което можем да направим е, всеки да държи свещицата на знанието запалена у дома си, да чете приказки и книги на децата си, да отваряме и ние, възрастните по някоя корица. Признавам, че и аз не винаги разполагам с нужното време за това, но гарантирам, че "Труд", "Анти", "Гласове", "Духове" и др. преса със сигурност не са по-приятно четиво и от най-скучната книга. И за мен е било досадно, когато в дестството ми ме убеждаваха да прочета това или онова, но пък веднага след първата прочетена книжка, всеки разбира какво е удоволствието да изграждаш образи и обстановка в съзнанието си, развивайки собствената си фантазия и да се пренасяш духом в различни светове... Понякога трябва, дори с риск да звучим наставнически, да настояваме да се чете, както е казано (макар и в друг контекст) "Со кротце, со благо и со малко кьотек", ако се налага, докато стане навик и потребност ! :]
Когато няма кой друг да се погрижи за духовността, остава само домът и ние, всеки кой колкото може, да с грижим за нас самите и най-вече за децата си, да не затъват още в трапа на пошлото.
Поклон пред будителите от миналото ни! *bow*
И срам и жал и яд за кахърното ни дередже понастоящем!

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
02-11-2009 - 00:02:51
Будители има, но са маргинализирани. Не знам дали имате някаква представа какво е да си учител, учен, актьор или поет в днешна България. Много е трудно да се работи и малко са хората, които все още намират някакво упование да вдъхнат надежда на по младите. Много е трудно да убедиш млад човек да поеме по твоя път след като един общ работник на строеж взима повече от професор. Дори моралното удовлетворение го няма. Кои са днешните кумири, ББ, фолк певиците, Азис ... Медиите също са много мощен фактор за формиране на новите "ценности". А тези които все пак са по-различни от останалите бавно но сигурно напускат страната.
Не знам как се е получило по време на възраждането, но сега не работи. Както беше написала Poli_2 не може да събудиш човек, който спи дълбоко. Мисля, че нещо се е пречупило в българската душа след двете национални катастрофи, а и комунизма след това е доубил каквото е останало. След освобожденито сме били около 6 милиона. Сега сме 8 и продължаваме надолу. Жалко.
Abu
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
02-11-2009 - 02:44:54
Темата е именно за будителите, като не ти е интересно - не се обаждай. За духовност, духовенство и духова музика си отвори друга тема - анадънмо

Justy,
можеше и по-деликатно да се изразиш: Не желая да ми разясняват неща, за които имам невярна представа - по-добре да си умра прост!
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
02-11-2009 - 08:34:53
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Темата е именно за будителите, като не ти е
> интересно - не се обаждай. За духовност,
> духовенство и духова музика си отвори друга тема -
> анадънмо
>
> Justy,
> можеше и по-деликатно да се изразиш: Не желая да
> ми разясняват неща, за които имам невярна
> представа - по-добре да си умра прост!

Можеше и Тихия да не спами темата - като не му е интересно - да гледа другите теми. Моля по нататъшни разговори в този дух - на ЛС winking smiley
Abu
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
02-11-2009 - 16:07:39
Justy,
Не е спам, защото ако коректно ще се говори за съвременни будители, то това може да е само в една посока - духовност.
Не ти ли е странно, как от половин изречение се съгласявам с Тихия, а на теб трябва специално да ти го пиша? Е, нямам нищо против - не се сърди, не си само ти неразбрал:
Без Обща Идея няма Будители. Докато се определи Идеята и стане Обща за всички ни, е необходима Духовност, иначе няма да имаме Будители или хептен ще заспим и събуждането ще стане несравнимо по-трудно. Но понеже нямаме точна предства каква ще бъде тази Обща Идея, смисълът на Духовността е безкрайно широк.
Разбирай - Духовността е тази, който ни държи полубудни в очакване на истинските Будители.
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
02-11-2009 - 16:54:45
Абу, лично аз гласувах за пети отговор. Духовността днес се изразява в цинични риалита, руска рулетка по пътищата, масови убийства на младежи от младежи, турски сериали и чалга. Сигурно не е пълно, но в едно изречение - толкоз. Интелигенцията е навряна в кьошето и рови по кофите. И ти искаш времето да роди ХОРА КАТО ТЕЗИ ?
Няма как, братче - няма среда. Докато беемветата, ланците и мускулите са признаците на просперитета - каузата е загубена.
Abu
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
02-11-2009 - 19:23:17
Ех, Justy,
Духовността е връзка. Връзка на Всичко с Всичко. Така че не може да кажеш, че няма Духовност. Дори и да не я виждаш, тя винаги съществува. Само проявленията й са различни, ама са безчет и не е чудно, че често не ги познаваме.
Ако открием какво ни свързва като народ, сигурно ще намерим подходяща истина (или заблуда), която да укрепи тази връзка и да я направи ценна за всички нас. Ще се намерят и хора, които да свъшат тази работа - не е необходимо нито да са свръхинтелигентни, нито много учени и културни... просто трябва да виждат ясно какво ни е връзката и да ни я показват, обясняват, да я пазят и тласкат към полезно развитие. Ето на тях викат Будители.
Аз дадох отговор "има, но са малко", защото поне на мен не ми е много ясно какво толкова ни свързва. Имам три сламки - Традиции, Православие, Език - ама нещо са демоде и все по-малко хора ги тачат. То си е и нормално някои разбирания да се отхвърлят като остарели и неправилни, въпреки че добра работа са ни вършели... Лошото е, че до общи нови разбирания не сме дорасли, ама не е трагедия - ще им дойде времето, а колкото и да се тюхкат разни пуритани, патриоти и прочее номинирани за Будната Съвест на Обществото, непосредствена опасност от заличаване на народа ни няма...

Пропуснал съм да направя пояснение към предния пост:
Значи, за да стоим полубудни ни е нужна Духовност в смисъл не някаква Голяма Обща Идея, а разбиране за простичките ежедневни неща, които са ни общи и близки. Бит, Култура, Изкуство, Възпитание, Традиции, па ако щеш Спорт, Политика (ей това не е за вярване!), Опазване на природата или друга мода... няма значение къде ще намерим временно убежище от отчуждението. Важното е да останем единни, докато разберем защо сме единни - не е много прагматично, ама инак по-лошо...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-02 19:32 от Abu.
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
02-11-2009 - 20:12:14
Абу, не съществува връзка Всичко с Всичко - това е абсурд. Именно духовността ни диференцира. Още в Библията е казано "Блажени нищите духом..." - значи има и други - богатите духом. Но трябва всеки първо да се самоопредели и да застане с доблест зад кредото си. Тогава се ражда ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО !!! И след това всичко, за което говориш.
Re: Анкета: Има ли днес нацията будители?
02-11-2009 - 20:14:34
Abu Написал:
-------------------------------------------------------

> Духовността е връзка. Връзка на Всичко с Всичко.
> Така че не може да кажеш, че няма Духовност. Дори
> и да не я виждаш, тя винаги съществува. Само
> проявленията й са различни, ама са безчет и не е
> чудно, че често не ги познаваме.
> Ако открием какво ни свързва като народ, сигурно
> ще намерим подходяща истина (или заблуда), която
> да укрепи тази връзка и да я направи ценна за
> всички нас. Ще се намерят и хора, които да свъшат
> тази работа - не е необходимо нито да са
> свръхинтелигентни, нито много учени и културни...
> просто трябва да виждат ясно какво ни е връзката и
> да ни я показват, обясняват, да я пазят и тласкат
> към полезно развитие. Ето на тях викат Будители.
> Аз дадох отговор "има, но са малко", защото поне
> на мен не ми е много ясно какво толкова ни
> свързва. Имам три сламки - Традиции, Православие,
> Език - ама нещо са демоде и все по-малко хора ги
> тачат. То си е и нормално някои разбирания да се
> отхвърлят като остарели и неправилни, въпреки че
> добра работа са ни вършели... Лошото е, че до общи
> нови разбирания не сме дорасли, ама не е трагедия
> - ще им дойде времето, а колкото и да се тюхкат
> разни пуритани, патриоти и прочее номинирани за
> Будната Съвест на Обществото, непосредствена
> опасност от заличаване на народа ни няма...
>
> Пропуснал съм да направя пояснение към предния
> пост:
> Значи, за да стоим полубудни ни е нужна Духовност
> в смисъл не някаква Голяма Обща Идея, а разбиране
> за простичките ежедневни неща, които са ни общи и
> близки. Бит, Култура, Изкуство, Възпитание,
> Традиции, па ако щеш Спорт, Политика (ей това не е
> за вярване!), Опазване на природата или друга
> мода... няма значение къде ще намерим временно
> убежище от отчуждението. Важното е да останем
> единни, докато разберем защо сме единни - не е
> много прагматично, ама инак по-лошо...



*bow* Нямам думи,толкова готино е казано! *drink1*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход