Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Диктатура на пролетариата

Публикувано от ivo_1 
Диктатура на пролетариата
15-09-2009 - 15:35:24
Запитвали ли сте се как са се зародили социалистическите идеи. Повече от сто години по-късно, голяма част от населението на планетата не живее при по-добри условия. Някои хора, които живеят доста по-удобно, настояват, че трябва да се направи нещо по въпроса. Част от тях заемат алтруистичната позиция: не бива да оставяме братята си в беда. Друга част са водени от прагматичен егоизъм и убеждението, че всички земни жители са свързани и ако някъде някой страда, това рано или късно ще причини страдания на всички останали.
Вместо да стоя на един крак, заемам едновременно и двете позиции и смятам, че нещо трябва да се промени, за да няма експлоатирани и живеещи при невъзможни условия. Въпросът е КАК.

Тъй като в нашата страна повечето хора не са доволни от доходите си, идеята, че малцина силни ограбват мнозинството слаби е доста популярна. В тази връзка, популярност набират и идеи, че е справедливо мнозинството на слабите да се пребори с шепата силни и да сложи ръка на незаконно отнеманото му богатство.

Колко от мечатещите за подобна развръзка, обаче, се замислят как точно би изглеждала страната ни след като народът завземе властта?

Един от теоретично разработените варианти е “диктатура на пролетариата”. В бившите социалистически страни тази теоретична постановка е била приложена поне в известна степен.

Сред важните аспекти на тази идеология е липсата на частна собственост върху средствата за производство. На много от работилите по време на социализма, по една или друга причина тази идея се харесва и се свързва с липсата на експлоатация от страна на работодателите, сигурност и пр.

Мен, обаче, тази идея откровено ме смущава. Ако частното предприемачество не е позволено, човек е принуден винаги да бъде служител и винаги да се съгласява с утвърдения начин на работа. В противен случай рискува да бъде уволнен, а след това къде би могъл да си намери работа, ако работодателят е един и същ в цялата страна?

Диктатурата на пролетариата е обвързана и с планова икономика (неизбежно при наличието на единствен работодател – нали всеки бизнес в крайна сметка си прави планове). Във вече разиграния в бившия социалистически лагер сценарий, плановата икономика правеше невъзможна конкуренцията, а оттам и творчеството и разнообразието.

Еднородността в икономическите модели, обаче, води и до еднородност във всичко. Така плурализмът става невъзможен, а там където плурализмът е невъзможен, е невъзможно да бъдеш себе си. В един момент това се оказва преследвано от закона.

* Пролетариат:

1.В буржоазното общество — класата на наемните работници, лишени от собственост върху средства за производство.
2.В СССР и в страните с народна демокрация пролетатът се превърща в съвсем нова класа, която унищожава капиталистическата система на стопанство, затвърдява социалистическата собственост върху оръдията и средствата на производство и води към комунизъм.
3.В античното общество — безимотните, лишени от средствата на производството свободни граждани (плебеи).

лат. “принадлежащ към най-бедната класа, беден”

А в България народа е казал "Беден човек , жив дявол".Да се чудиш на това двуличие.

Пускам тази темичка, тъй като според мен призрака на това явление отново надвисна над България, незнам заради криза или все заради по-ясно очертаващото се класово разделение.Но идеите на комунизма отново са тук.






Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-09-15 15:41 от ivo_1.
Re: Диктатура на пролетариата
15-09-2009 - 15:51:28
Да за съжаление се усещат пролетарски мисли..Дано да няма и пролетарски влияния...Но мисля,че кризата си отива ..е дано да съм прав! Иначе е не ми се мисли за нова диктатура на пролетариата..... *sos*
Re: Диктатура на пролетариата
15-09-2009 - 16:01:17
Социалистически идеи могат да си позволят единствено тези, които са извървяли пътя.
Когато минем през капитализъм и натрупаме капитал, тогава може да се позволим да мислим и за бедните, и за социално слабите здрави и прави мъже и жени.

Но преди това тези мъже и жени са просто една работна ръка, която трябва да даде своя принос за натрупване на кинти.

Материал. Какъвто е, такъв. Трябва да се ползва.
Никакви помощи за здрави хора в трудоспособна възраст.

Като няма по-голяма заплата и няма какво да ядеш - работиш каквото намериш и за колкото ти дават.
Това е.
Re: Диктатура на пролетариата
16-09-2009 - 18:10:18
Quote

Като няма по-голяма заплата и няма какво да ядеш - работиш каквото намериш и за колкото ти дават.
Това е.

Мдам, но се създава привилегировано положение за работодателите, изкривено през призмата на пазарна икономика ( която пък нещо не се разгръща толкова години у нас) и законодателно изкривени реверанси. Все още се чудя как успяха да прокарат онази санкция от 15х. за незаконосъобразно престиране на работна сила и в този ред на мисли- някой да е чул да има санкционирани? smiling smiley Е, няма и да чуете, но не защото се прекрати тази порочна практика, а защото се отвори ниша за нова, доходоносна за определени служители.

А обикновения гражданин на тази тъжна страна няма парици за такива гъдели на цивилизацията...

Но сте прави- като няма хляб, яжте пасти. Ала глада мотивира...
Позволих си такава парафраза на репликата- като няма по-голяма заплата ще работиш и за колкото ти дават. В конкретния случай ако е възможно и без заплащане ще е най- гот за съсловието на работодателите. Нали?!
Re: Диктатура на пролетариата
16-09-2009 - 18:28:25
В отношение на това, че липсата на плурализъм , липсата на възможност за частна инициатива водят д олоши неща си прав.
Само се замисли над въпроса, дали проблемът е в идеологията или проблемът е в това, че се стига до силна концетрация на капитала и властта. Т.е. дали без диктатура н а пролетариата сме защитени от това малък на брой субекти да определят кой да се развива икономически (този който слуша) и каква информация да получаваме (т.е. да стига нашето мнение до много хора). А дали не е така в момента?
И се замисли на въпроса дали може човек в съвременното общество да просперира като тръгне от нула и не слуша когото трябва. Аз от личен опит виждам, еч става все по-трудно - примката се затяга и ако не слушаш не можеш да си намериш работа - независимо дали си служител или си собственик на бизнес.
Замисли се и над въпроса колко си собственик на средствата за производство при положение , че имаш заеми и задължения. Частната собственост де упрвлява различно докато е малка и се уплавлява пряко от собственика - когато е голяма разлика в това дали е корпоративна или държавна няма.
И т.н. и т.н.
Re: Диктатура на пролетариата
16-09-2009 - 19:59:22
Поли, както съществува конкуренция при работодателите в частния сектор, сиреч, която фирма е по-кадърна остава на пазара, така трябва да има и конкуренция при работниците.

Когато му дават помощи за да не работи, коя е причината да ходи да се хаби.

А тези помощи се взимат от джоба на този, който работи.


Тук държавата години наред изплюваше образовани с виШу, при положение, че работа в тази държава за тях няма достатъчно.

Да, ама те не мислят така.

Във Виена мой познат завърши архитектура.
Но там той не може да започне да практикува сега, веднага, трябва да почиракува.

Та и за чираците ми е приказката.
Вместо да пъшкат и да охкат, че са млади и образовани, да се цанят да учат занаят.
Не само че ще ги учат без пари, ами и заплата ще получават, нищо че ще е по-малка.

Re: Диктатура на пролетариата
16-09-2009 - 22:50:38
Диктатурааа, диктатурааа, диктатураааа ... хлъц eye popping smiley ураааа, урааа ... хлъц! eye popping smiley
Акооо ни ееее! - Нъц!

спамер: Елисааа .... хлъц eye popping smiley :] :] :]

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-09-16 22:51 от elissa.
Re: Диктатура на пролетариата
16-09-2009 - 22:54:43
Re: Диктатура на пролетариата
16-09-2009 - 23:23:24
eye popping smiley хлъц!

:] :] :]

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.
Re: Диктатура на пролетариата
17-09-2009 - 09:01:41
Само дето чистата конкуренцията, равния старт, чистите пазрани отношения за абсолютно същата утопия като светлото бъдеще на комунизма.
Оптимистко - нали някой субект оценява офертите на фирмите, някой човек преценява кой да назначи на даден пост във фирмата - субективно е. Има някакви изисквания, но навсякъде по света богатия се старае да запзи богатството си от по-талантливите , но по-бедни от него. Дали Джордж Буш беше най-подходящия за поста президент от всички Американци?
Всъщност , когато няма правила оцеляват най-приспособимите. Това обикновено не са най-умните, най-полезните за обществото. Да вземем например сегашната криза - дали всички , които губят са били неблагоразумни при разходите през последните години? Дали случайно в такива моменти не се вижда ясно, че ВСИЧКИ плащат за грешките на малцина, които са се облагодетелствали. Обедне ли били всички - ама най-богатите преди кризата са ис най-богати и сега. Никой клошар не е заменил Бил Гейтс.
Та тези ала-бализми за конкуренции, най-добрите печелят са приказки за лека нощ.
Ние с теб ще блъскаме, докато някой само защот опознава и слуша правилните хора ще ни издуха. И това не е само у нас - важи навсякъде по света. Да се сещаш случайно за някой преуспял българин, който може да се нарече магнат и е емигрирал през 1990г. на Запад? Все се хвалят, че българите преуспявали, защото на Запад имало правила и шанс за развитие, ама премълчават, че има един праг, който е забранен за преминаване...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход