Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Всички сме нарушители "на този свят"...

Публикувано от Poli_2 
Всички сме нарушители "на този свят"...
21-07-2009 - 12:42:14
Quote

Може и да не забележиш, че делата ти вървят добре, но данъчната служба ще ти го напомни.“ - Пиер Данинос :lol:

Да пишеш блог се оказва скъпо занимание. Така излиза от публикуваното писмо Изх. № 24-34-35/06.04.2009 год. Относно: дължимите осигурителни вноски и данъчното третиране на доходи, придобити от физически лица за реклама в Интернет сайтове, осъществявана от трети лица в системата за въпроси и отговори към Националната агенция за приходите. Това писмо, въпреки че не се отнася пряко за блогърите, оставя много въпроси за размисъл. И докато с данъчното облагане нещата са сравнително ясни, то по-големият непредвиден разход на модерните автори са осигуровките.

Днес напълно безплатно всеки може да си направи блог, в който да пише за неща, които го вълнуват. Но излиза, че това удоволствие не е съвсем безплатно. Към известната мисъл на Бенджамин Франклин „На този свят неизбежни са само смъртта и данъците.”, сега прибавяме и осигуровките.

Да разгледаме накратко ситуацията – първо от данъчна гледна точка, а след това от осигурителна. Въпросното писмо Изх. № 24-34-35/06.04.2009 год е продължение към по-рано публикуваното Изх.Nо 24-32-12/16.03.2009г., което общо взето го преповтаря. Разгледани са следните варианти:

- Физическо лице, притежаващо интернет сайт, е едноличен търговец – в този случай доходите от реклама се разглеждат като част от търговската дейност. Въпреки че може да се поспори един личен блог, от който идват приходи от реклама доколко е търговска дейност, от гледна точка облагането с данъците няма кой знае какво утежнение, особено като си приспадаш разходите по създаването и поддържането на сайт.

- Физическо лице , упражняващо свободна професия – в случая данъчните наблягат конкретно – сайтът трябва да е свързан с упражняваната професия – например адвокат – за адвокатски съвети, лекар за лекарски консултации, счетоводител – за счетоводни и данъчно-осигурителни въпроси, програмист – за софтуер, програмни езици и т.н. Данъчните не се интересуват от източника на парите – дали е от трето лице, примерно чрез рекламна агенция, или от Google, или EasyTrader . Те казват – тези пари идват от професионална дейност. В този случай облагането става върху доходите, които са получени, след приспадането на необходимо присъщите разходи.

- Физическо лице, придобило (купило или създало) интернет сайт, без повече да го поддържа, поместило е рекламни позиции и получаващо доходи от тях. В този случай получените доходи се облагат върху цялата сума, без приспадане на никакви разходи.

Това са вариантите, които са разгледани от Националната агенция за приходите и по този начин биха действали данъчните инспектори при евентуална проверка или ревизия. Тук следва да се уточни, че ако на интернет страницата (или блога) няма поместени рекламни позиции, няма постъпили приходи, не се печели, съответно няма и данъци. Това е принципът на облагането на доходите на физическите лица – доходите се облагат, когато постъпят (с условието, че не са еднолични търговци).

Какво казват данъчните за осигуровките: „В случай, че няма сключени договори, за целите на осигуряването работата по интернет сайт представлява трудова дейност, която лицата извършват за свой риск и за своя сметка. Такива лица по смисъла на КСО са самоосигуряващите се лица. В това си качество са лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични тьрговци,собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители. Осигуряването им се провежда по реда на чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от КСО. Съгласно чл. 6, ал. 7 от КСО осигурителните вноски са за тяхна сметка и се дължат авансово между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Самоосигуряващите се лица формират и окончателен месечен размер на осигурителния доход, въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ /по аргумент на чл. 6, ал. 8 от КСО/.”

Преведено на популярен език, какво означават тези думи – всеки блогър трябва да се регистрира като упражняващ свободна професия – например „писател” в Регистър БУЛСТАТ, след това да подаде декларация образец Окд-5 в НАП – за започване на упражняване на свободна професия – писателска, журналистическа и т.н., без значение дали получава доходи от нея. В случая – осигурителните отношения – нямат значение по отношение наличието или липсата на доходи. Достатъчното основание е, че се полага труд – пишат се статии в свой блог. А щом пишат, значи се влагат трудови ресурси, губи се времето, хабят усилия, дори има и разход на време да популяризира своя сайт.

И докато за самоосигуряващите се лица – упражняващи свободна професия, работещи съдружници в търговски дружества, които не получават доходи като управители, еднолични търговци и т.н., където задължението за авансово осигуряване е уредено от основната им дейност, не е проблем, защото се осигуряват, то работещите на трудов договор, управителите на търговски дружества, както и безработните, учениците и студентите трябва да започнат да се осигуряват авансово върху доход (дори и неполучен) 260 лв. Като месечна сума разходът за тези осигуровки е в най-минимален размер – 67.60 лв месечно (годишно – 811.20 лв). Като това са задължителните разходи, които трябва да се прибавят към разходите по поддръжка на сайта, доколкото ги има – хостинг, домейн.
Какъв е резултатът от всичко това – ако данъчната администрация започне да обръща внимание на тази разрастваща се група нови писатели, най-много да стимулира писането под псевдоним – за тези, които не разчитат на приходи от сайта си, а популярните блогъри, които не искат да прекратят споделянето на своето мнение – да започнат да гледат на своята интернет дейност като на нормален бизнес, като на дейност, която трябва да е рентабилна, като едно удоволствие, от което трябва да се печели.

*book* Знам, че е лято и е време за други размисли, но от НАП на това разчитат- да се отпуснете и да приспите бдителността си и хоп- айде, нарушители такива. :] :]




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-07-21 12:42 от Poli_2.
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
21-07-2009 - 15:25:43
Аз тръгнах да обмислям риболовен излЕт и ти НАП та НАП...Без цинизми във форума моля ..Може да го четат и малолетни... *pardon*
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
21-07-2009 - 15:58:31
А,ха- прочетох за намеренията ти.
Ами, пази се от проверяващи... *ok* и добър улов!

п.п. цинизми?!? :]
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
21-07-2009 - 16:13:18
А благодаря ...те тия "проверяващите"да ги .........А.Ме изгърбиха с 500лв за ДДС..Абе при мене актове да търсиш...Правя си колекция ..и от КАТ и от НАП..МИСКИНИ НИЕДНИ ... *black eye*
Abu
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
21-07-2009 - 16:56:06
Поли,
А дали това не е опит за контрол без политически нюанс на пишещите в Интернет?
Естествено, ако не си "неудобен", никой и няма да ти прилага въпросните закони, така че пак си остава политическо средство за въздействие... Нали разбираш, може да си изряден, но имат право да те тарашат сякаш си нередовен. Като едно време - имаш лицензиран софтуер, но не им пречи да проверят лицензите ти, а за това е нужно да ти вземат за малко (3 месеца) хардуера...
И въобще... и приятели имам в НАП, и роднини, и съседът ми е шеф (голям), та връзки много, но все пак:;d;ud r; i;fjdkd!!!
А за качулатите педераси (в добрия смисъл на думата!), дето са в комплект с проверяващите от НАП, въобще да не коментираме, че с тез ръце, дето пиша, хляб давам на детето...
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
21-07-2009 - 23:52:21
Абу, някак не ми се вярва да има заложено в контекста такова предположение, каквото си изразил.
По скоро е поредното недомислено и извадено от логичното тълкуване на правните норми писъмце. Лошавото е, че тези писма са като пътеводна светлина за служителите на НАП. Което предполага и обуславя едно сериозно отношение при евентуална данъчна проверка.


Quote

II. Относно дължимите осигурителни вноски:

Съгласно разпоредбата на чл. 10 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/ осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 и продължава до прекратяването й.

В случай, че няма сключени договори, за целите на осигуряването работата по интернет сайт представлява трудова дейност, която лицата извършват за свой риск и за своя сметка. Такива лица по смисъла на КСО са самоосигуряващите се лица. В това си качество са лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични тьрговци,собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители.

Осигуряването им се провежда по реда на чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от КСО. Съгласно чл. 6, ал. 7 от КСО осигурителните вноски са за тяхна сметка и се дължат авансово между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Самоосигуряващите се лица формират и окончателен месечен размер на осигурителния доход, въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ /по аргумент на чл. 6, ал. 8 от КСО/.

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА
НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ:
/КРАСИМИР СТЕФАНОВ/

Подчертаното ме изуми. Какво значи "работата по интернет сайт " за мен остава неясно. То, не е ясно и автора, какво е вложил в това понятие...
Нормативните актове регулират обществените отношения, и въпреки редицата приети закони, понякога/ напоследък и често/ и развитието на технологиите и самите обществени отношения са далеч напред в надпреварата с регламентацията им.

п.п. Пуснах темата по-скоро да се посмеем/ ала явно само на мен е било смешно, защото и в лекс ми отговориха твърде сериозно :-[ /.
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
22-07-2009 - 00:34:15
avatar
Поли,

доколкото си спомням, за да се регистрираш като свободна професия се изискваше доказване на квалификация - напр. диплома за съответно висше. Ако все още има такова изискване става още по-заплетено. Каква квалификация ми трябва, за да "работя по интернет сайт". А ако нямам никаква квалификация, тогава какво - ще ми забранят да "работя по сайта ли"?


Блондинка по душа
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
22-07-2009 - 01:53:32
smiling smiley Евгения,

е то и тук има портал - в регистър Булстат се вписват ф.л. упражняващи свободно професия или занаятчийска дейност. По спомени става с едно заявление, но какви точно доказателства съм представяла- не помня и не е важно, защото никъде в законодателството ни не са дефинитивно изброени всички професии, определени като свободни такива.

Направи се опит в това отношение/ опитват да догонят обществените отношения, ама не им се получават нещата/, поради различното тълкувание през годините на прехода, който до някъде сложи рамки- параграф 1 от ДР на ЗДДФЛ

т. 29. "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.


Abu
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
22-07-2009 - 16:09:03
Не знам, Поли. Досега не са ме опровергавали по отношение на "безсмислените" закони... Винаги си има причина, макар често да е толкова несъразмерна с ефекта от прилагането на закона, че на хората чак не им се вярва...
Ти можеш ли да ни изброиш още няколко подобни случая - ще бъде интересно, но и показателно, защото за някои вече знаем каква е била целта (след като е постигната де).
Re: Всички сме нарушители "на този свят"...
23-07-2009 - 13:03:26
Пфу... олекна ми! Било недоразумение/ що ли винаги така се извиняват?!?/

Ако собственикът на сайта не се получават приходи, трябва да внесе само здравни осигуровки, при условие, че не е здравноосигурен от друго място

След като в началото на седмицата блогърската общност бе разтърсена от съобщението, че, според НАП, физическите лица, развиващи собствени Интернет сайтове, извършват трудова дейност за свой риск и за своя сметка и подлежат на осигуряване, три дни по-късно от агенцията коментираха недоразумението.
Писмото на НАП "е отговор на постъпило писмено запитване от данъчно задължено лице, в съответствие с утвърдените процедури на НАП. В писмото е изразено становището на изпълнителния директор по описана от лицето фактическа ситуация и не може да се квалифицира като "съобщение", адресирано към неограничен кръг субекти – получателят на отговора е конкретно лице. Твърдението, че според текста на писмото "всички собственици на лични блогове трябва да се регистрират като еднолични търговци" не е коректно, тъй като такъв текст няма", обясняват от НАП, цитирани от електронното издание NewBusiness.bg. Посочено е че лицата, които извършват трудова дейност за свой риск и за своя сметка по смисъла на КСО могат да се третират като самоосигуряващи се лица. Възникването на осигуряването за тези лица се удостоверява с декларация, която самоосигуряващото се лице подава в компетентната териториална дирекция на НАП.
Експерт от данъчната служба, пожелал анонимност е пояснил, че ако някой има приход от блогърски сайт, то той трябва да се декларира и обложи с данък. Осигуровките се плащат само ако собственикът не се осигурява никъде другаде. При положение, че от въпросния сайт не се получават приходи, трябва да се внесат само здравни осигуровки, но само ако лицето не е здравноосигурено от друго място. (Всеки гражданин е длъжен да има здравни осигуровки, без значение дали работи на няколко места, или е безработен.)


[lex.bg]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход