Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Лихвоточките - Практики и заблуди

Публикувано от OwnerBG 
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
02-12-2009 - 17:06:50
Тъкмо навреме повдигна темата, Оунър! И ние обикаляме по този лабиринт ... още малко остана, обаче.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
06-12-2009 - 14:12:21
avatar
Парите за плащане на лихвоточки свършиха
Липсват 19 млн. лв., хората не могат 6 месеца да си получат компенсациите
Цветелина Соколова


Гаврил Митов



Парите за лихвоточки свършиха, научи "Сега". За пръв път от 10 години насам се налага стотици българи да чакат с месеци, за да си получат паричните компенсации и за момента няма никаква яснота кога ще стане това. "Неудовлетворените искания към нас по последни данни са за 19 млн. лв.", заяви пред "Сега" изпълнителният директор на Националния компенсационен жилищен фонд Гаврил Митов.

Има случаи на граждани, които са одобрени за компенсация още през май, но до момента не са получили нито лев. "За тези 17-18 години, откакто съм във фонда, никога не е имало толкова сериозен проблем. Последно забавяния имаше през 2000 г., но тогава те бяха за по 2-3 месеца, а не за по 6 месеца и повече, както е сега", призна Митов. Той довери, че всеки ден във фонда се обаждат гневни граждани, които изливат куп обиди към администрацията заради забавянето. А целият проблем е, че в държавната хазна няма пари и Министерството на финансите не отпуска финансиране.

През последните години фондът винаги се вместваше в бюджета си и дори връщаше в хазната по 2-4 млн. лв. годишно. Тази година обаче не е така. Бюджетът му за 2009 г. е 16 млн. лв., но след всички орязвания на разходите е намален до 13.5 млн. лв. На всичкото отгоре дори тази сума не е преведена изцяло, като до момента във фонда са постъпили само 12.1 млн. лв.

По-големият проблем обаче идва от промените в закона от края на 2008 г., които разшириха кръга на лицата, имащи право на компенсация. Например, даде се възможност за парите да кандидатстват хората с имущество до 60 000 лв., а не до 40 000 лв., както преди. Освен това депутатите разрешиха влоговете да се прехвърлят между роднини.

"В резултат от промените исканията към нас се увеличиха и от май досега съм написал 3 писма до Министерския съвет за увеличаване на бюджета", обясни Митов. През май той е поискал допълнителни 5 млн. лв., през август сумата е набъбнала до 12 млн., а към 20 ноември вече са нужни 19 млн. лв. Ведомството на Симеон Дянков обаче е отговорило, че на този етап хазната не разполага с възможност да преведе подобни суми и дори е отрязало от планирания бюджет на фонда. За момента няма никаква яснота кога хората ще си получат парите, но по всяка вероятност това няма да стане до края на декември.

Проблеми със средствата за лихвоточки ще има поне още десетина години. На 31 декември т.г. изтича крайният срок хората, които имат право на компенсация, да подадат заявление в общините, за да влязат в т. нар. окончателни списъци. За момента в тях са около 60 000 души, за чиито компенсации са необходими към 280-300 млн. лв., а сумата ще набъбне още. По закон се предвиждаше изплащането на тези стотици милиони да приключи през ноември 2013 г., но тъй като дотогава хазната няма как да намери тези пари, със закона за бюджета срокът за изплащането на сумите бе удължен до ноември 2019 г. Това значи, че ако гражданин подаде заявление за компенсация днес, може да се наложи да чака точно 10 години, за да си получи парите, които са средно около 5000 - 6000 лв. Причината е, че ако бъде одобрен, той трябва да купи или да започне да строи жилище най-късно до ноември 2013 г., а държавата се задължава да му изплати парите чак до ноември 2019 г.


ПЕРИПЕТИИ

Онзи ден към сагата с лихвоточките се добави и решение на Конституционния съд. За голяма изненада се оказа, че през август т.г. главният прокурор Борис Велчев е внесъл искане за радикална промяна на цялостната система за изплащане на лихвоточките у нас. Той е поискал редица разпоредби от съществуващия закон за уреждане на жилищните въпроси на притежателите на многогодишни жилищно-спестовни влогове да бъдат обявени за противоконституционни. Това означава да се премахнат всички изисквания към спестителите и на практика всеки, който през социализма е имал влог, днес да получи компенсация. В този случай по груби сметки хазната би трябвало да плати още 800-900 млн. лв. КС обаче не е уважил повечето искания на Велчев. Все пак за противоконституционни са обявени няколко текста. Единствената промяна, до която това ще доведе, е, че за обезщетение вече ще могат да кандидатстват спестители, които имат жилище или вила под 60 000 лв., независимо от стойността на банковите им сметки, на притежаваните от тях автомобили или земеделски земи. Досега изискването беше цялото имущество на кандидата, т.е. недвижимости, влогове и МПС-та да са общо под 60 000 лв.
eye popping smiley




eye popping smiley
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
05-01-2010 - 19:53:11
Благодаря на Оунера за безценната помощ!
В резултат, успяхме да извършим всичко в срок! smiling smiley
Получихме ги (на книга), сега да видим ... "на яве" как ще стане.

Дължа почерпка, Оунер и ти благодаря още веднъж! *bow*



--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
12-03-2010 - 15:43:25
Преди месец излезе 8-ия предварителен списък за подалите до 21.05.2009. Някой знае ли дали вече е одобрен от кмета да ходя да врънкам общината smiling smiley.
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
20-03-2010 - 15:48:59
avatar
Quote
BobbyD
Преди месец излезе 8-ия предварителен списък за подалите до 21.05.2009. Някой знае ли дали вече е одобрен от кмета да ходя да врънкам общината smiling smiley.

В кой град си подал документите.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
26-03-2010 - 11:32:56
Аз съм одобрен отдавна = моите са малко 143к лихвоточки. По ме притеснява, че ще чакам от умрял писмо (ака държавата наречена България). Има ме и в списъците за малоимотен (под 60к лева имущество, добре че е данъчната оценка).
Owner - ако може малко повече инфо. Дали могат да се ползват за парцел или виличка? както и за идеална част от имот и т.н. линк към закона също ще е добре.
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
30-03-2010 - 13:07:23
avatar
Ето нещо ново.
Парцел може да купиш но трябва да има някакво старо строителство.
На много места не изплащат само за парцел.



Сагата с лихвоточките

Йордан Съев
18 Януари 2010,

Притежателите на многогодишни жилищно-спестовни влогове пак нямат шанс да осребрят доверието си в държавата


Бой за лихвоточки


Спестяванията на населението през 1989 г. бяха в размер на 6,5 млрд. лв. Отделно имаше още 2,4 млрд. лв. под формата на вноски за жилища и леки коли. Държавата, респективно ДСК, дължи на вносителите 1,4 млрд. лв. като лихвоточки и се търсят начини те да бъдат осребрени. Последните поправки в закона, касаещ притежателите на многогодишни жилищно-спестовни влогове, предвиждат плащане да има само при покупка или строеж на жилище, при условие че не се притежава имот на стойност над 60 хил. лв. по данъчна оценка.
Всъщност жилищно-спестовният влог е вид банков депозит и с него вложителят би трябвало да се разпорежда по свое усмотрение. Ако ДСК не беше приватизирана, ако не беше предизвикана изкуствено инфлация и девалвация на лева, дори и при 1% лихва влог ог 1200 лв., каквато беше ставката през 1975 г., сега размерът на този вид депозит би трябвало да е най-малко 4600 лв. Но понеже вноските са се правели в различно време, общата задлъжнялост на държавата към вложителите е около 270 млн. лв.
Няколко правителства отказваха да решат този проблем, в който потърпевши са към 230 хил. български граждани (от общо направили вноски 320 хил. души, на около 90 хил. лихвоточките са осребрени). При добра воля и прилагането на разумни решения сметките отдавна щяха да са разчистени. Вместо това и сега се създават закони, с които се цели по завоалиран начин собствениците на парите да бъдат лишени от тях. Основното в случая е, че тези пари, превърнати в лихвоточки, непременно трябва да се използват за закупуване или строеж на жилище и само тогава те могат да се осребрят. Такъв постулат е

пълен абсурд

защото в световната практика не съществува положение, при което се прави целеви депозит, т.е. той да може да се използва само за определено предназначение - в случая за закупуване на жилище. Когато вложителят по друг начин е успял да се снабди с недвижим имот или е решил, че такъв вече не му е необходим, следва да има правото да си възвърне парите. Това трябваше да стане още през 1990 г., когато стана ясно, че ситемата за жилищни вноски вече не работи. При положение че те са безлихвени, на всеки вложител трябваше да се върнат по 1200 лв. Вместо това правителствата през 90-те години решиха да задържат този ресурс като перо в приходната част на бюджета. По този начин те последваха примера на социалистическото бюджетарство, когато всяка пара се включва в общия кюп и се използва по висше усмотрение. Но докато до 1990 г. скъпите тогава пари се използваха за инвестиции в промишлеността, селското стопанство, туризма, социалната област, то след това вече следите на вече значително по-евтините пари окончателно се губят.
Понеже сега се смята, че няма пари за осребряване на дългогодишните жилищно-спестовни влогове, би трбвало да се създаде

някаква алтернатива

Една от тях е на притежателите им да се дават ДЦК, по които те да получават дължимите лихви и главницата при настъпване на падежа. Другата алтернатива е да им се даде възможност да закупуват юбилейни монети по номинал, които да заплащат с лихвоточки. Трети вариант е да им се издават държавни полици, с които да могат да плащат сметките си за парно, ток, вода, газ, телефон, както и данък сгради и такса смет, за ясли и детски градини, за университети на деца и внуци. А също така да се издават чекове, с които да заплащат здравни услуги и лекарства. Така държавният дълг към дългогодишните спестители за жилища ще се стопи плавно и накрая ще се ликвидира.
За целта е необходимо да се създаде прост, ясен и недвусмислен закон. Чрез него трябва да се изчисти един вид вътрешен държавен дълг. Отделен въпрос е, че това можеше да стане още през 1990 г., когато бяха върнати вноските за леки коли в "Мототехника". Има основание да се смята, че това е направено напълно съзнателно, защото вече се е предвиждало предизвикването на висока и дори на хиперинфлация в близките години, както това наистина стана впоследствие. Така вноската от 1200 лв., неподлежаща на олихвяване, при деноминцията се приравни на 1,20 лв. Като реално парично изражение на преобразувана в лихвоточки обаче сумата е към 2800 лв., ако се приеме, че подлежи на безусловно осребряване.
Поне 20% от правоимащите (към 46 хил. души) във времето след 1990 г. са се снабдили с жилища, които са платили с набрани собствени средства или чрез банкови заеми. Но и при това положение те нямат право на осребряване на лихвоточките си, защото не са оформили покупката си съгласно закона за притежателите на дългогодишни жилищно-спестовни влогове. А съществуваше и условие, че това може да стане само ако не притежават недвижим имот, а после допълнено с ограничение - наличието на тъкъв, когато е на стойност до 40 хил. лв. по данъчна оценка. Вследствие на повишаването на данъчната оценка с 50% се внесе поправка в закона, че условието е имотът да бъде на стойност до 60 хил. лв.
Следва да се отбележи и едно друго обстоятелство. През март 2009 г. се обяви, че до 20 май всеки притежател на дългогодишен жилищно-спестовен влог може да го запази, ако го прехвърли по съребрена линия или да отложи това прехвърляне до септември. Поради това към 180 хил. души подадоха заявление за отлагане, което им струваше такса от 13,50 лв. Къде отидоха тези пари (2,430 млн. лв.), така и не се разбра. На подалите заявление се обяви, че през декември с.г. ще се изготвят списъци, в които за незнайно кой пореден път да се каже кой и как ще получи пари срещу лихвоточки. Отмина обаче и декември, а списъци няма.
В същото време се говори, че се обсъждат

нови промени в закона

Каквито и да бъдат те, едва ли ще се стигне до радикално решение на въпроса, така че и вълкът да бъде сит, и агнето - цяло. Това може да стане само ако се създаде специализиран фонд, в който да се възстановят изразходваните пари на вложителите. Тъй като те са били де юре изцяло в ДСК, сега всеки вложител би трябвало да бъде компенсиран като притежател на акции от трезора и като такъв да получава дивиденти, а ценнитте книжа да ги търгува на фондовата борса. По този начин държавата ще престане да бъде длъжник. Печалбата на Банка ДСК за 2009 г. се очертава да бъде от порядъка на 60 млн. лв. Бълха я хапе, ако си разчисти сметките с вложителите. Само новостроящата се сграда струва 55 млн. лв., а заплатите на чуждестранните й шефове са по 35 хил. лв. месечно.
Най-вероятно обаче нищо няма да се промени. И чрез новите поправки в закона целта ще бъде хората да продължават да са фиктивни притежатели на нещо, наречено лихвоточки, но да не получат пари срещу тях. Това ще продължава дотогава, докато един ден не се обяви, че и лихвоточките се премахват. Май така, поне според властимащите, въпросът най-сетне ще бъде кардинално решен веднъж завинаги.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
05-04-2010 - 23:09:31
Quote
OwnerBG
Quote
BobbyD
Преди месец излезе 8-ия предварителен списък за подалите до 21.05.2009. Някой знае ли дали вече е одобрен от кмета да ходя да врънкам общината smiling smiley.

В кой град си подал документите.

За София става въпрос. Вече ходих до там и ми казаха, че след 10-ти април най-вероятно ще започне приемането на документи на лица от 8-мия списък.
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
17-04-2010 - 13:51:47
Това е, сагата приключи smiling smiley. Минах във вторник 13 Април, вече приемат за 8-мия списък. Голям кошмар, уникална блъсканица.
Re: Лихвоточките - Практики и заблуди
04-06-2010 - 17:27:55
Привет и от мен! Без да искам повторих поста си. Успех на всички!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-06-04 17:35 от desiD.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход