Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Американските акции се сриват, жилищната криза е факт, външнотърговският дефицит се увеличава.

Публикувано от милко вълков 
A доларът поскъпва.. ?!? Е кой ще обясни защо? След като общата маса на активите обезпечаващи долара намалява драстиччно. Значи ли това ,че в еврозоната положението е много по-зле? Или значи нещо друго?
Надявам се да прочета повече мнения по така поставените от мен въпроси.
Благодаря предварително .
Няма кеш!Повечето е в Китай и Русия.Търсенето вдига цената!Нефта затуй пада -да прибере кеша!Пък може и да не е така! :}
[www.financialsense.com]

Пък може и просто поради паниката освободените пари от продажба на акции на борсата да се насочват към купуване на долари-търсене на сейфти хевънс.
Или конспирационната теория-онези филмчета за Мъни мастерс от Гугъла-винаги при финансови и последвалите икономически кризи доларите в обращение намаляват,т.е . ФЕД си ги изтегля от обращение.Фракционното покритие на банкнотите и т.н.
Става като с курса на бананите в Замунда-една банана струва два банана.
Наскоро чветох,че е въпрос на броени дни тренда да се обърне към поефтиняване на долара-до 1,45-1,48 за 1 Е,беше подкрепено с графики и исторически данни,мога да се разровя да намеря статията ако държиш.Но едно е ясно-долара в момента е силно надценен и ще избие скоро,вий и линка горе за стагфлацията.
Дано съм бил полезен,не съм икономист.
О да,благодаря за мненията Ви- разбира се ,че различни гледни точки ,като Вашите (по-долу ще изразя и моето субективно мнение) биха разсеяли донякъде тази странна и по мое мнение ,нямаща нищо общо с икономическите закони, ситуация. И за да не изневеря на българската традиция,при която българинът в повечето случаи изразява "професионално" мнение и дава "акъл" за неща ,в които не е професионалист, аз с няколко реда, ще се опитам да изразя виждането си за тази (по мое лично мнение ) странна ситуация. Доларът поскъпва, защото се търсят долари. Защо се търсят долари? Защото тези 700 милиарда долара, които американското правителство изсипва ,не са от някакъв валутен резерв, а се имитират под формата на ДЦК, т.е. дълг. Някой трябва да го купи този дълг, и той най-добре някой, който не е част от американската икономика. Това довежда до търсене на долари и съответно спад на другите валути. Вчера лирата буквално се срина спрямо долара. Всичко това напук на това, че основната лихва в Европа е доста по-висока, а и тази на острова.
Другият фактор за търсене на долара - цената на петрола, в момента не играе влияние. Поради факта, че на борсите за петрол се търгува само в долари, който желае да си купи петрол трябва първо да си купи долари. Сега американците се наслаждават на евтин петрол, докато преди месеци бяха европейците. Намаляващата цена на петрола е хубаво нещо, ще омекоти рецесията, в която вече е света, но пък в Европа по-слабо се усеща, заради слабото евро.
Някъде преди два три месеца писах тук из форума още когато долара беше на нива над 1.50 към Еврото, че светът пак ще се обърне към долара поради отсъствие на друго убежище - горе долу така става и даже стана доста по-бързо отколкото някой от нас е предполагал. Причини няколко според мен : 1. Изглежда, че за сега наистина Америка се въздържа от печатене на долари (ще стане неминуемо на по-късен етап, като се разбере, че тези 700 +150 или още там колко няма да стигнат доникъде), затова кеша е кът и това му вдига цената на долара. 2.Проблеми в развиващите се страни (Русия, Аржентина. Турция и др., много са и защо не и Унгария, Прибалтика) с девалвацията на месните валути или усещане на нещо лошо което ще се случи скоро (тук добавям и България) което повишава търсенето на кеш долари за хеджиране на риска. 3. В Европа изведъж осъзнаха, че "Царят (европейската икономика) е гол"
4. Америка си запазва правото да владее мощен инструмент за регулиране на цените на петрола с цел контрол за темповете на икономиките на локомотивите от Азия и Русия. Повишавайки цените на петрола се притормозяват икономиките на страни като Китай, Индия, Корея давайки глътка въздух на Русия и обратното - сега целта е да бъде стопен този резерв който натрупа Русия (над $500 милиарда) по времето на нефтения балон. Част от този резерв вече се връща в УСА пряко или коственно. 5 Иената е по шик от долара за момента ама тия японци с техните нищожни лихви отблъскват потенциални диверсификатори в иена, силна обаче неработеща валута.
6. Илюзиорни надежди за смяна на фискалната и данъчна политика и някъкви положителни очаквания свързани с новото правителство в УСА.
Има и други неща, ама това като че ли са основните !
Ако петрола не се купуваше с Долари Америка нямаше да "таксува" света и да се обоготява за сметка на печатането на повече и повече долари, които вече имат не злато а петрол като покритие.

Красимир Петров добре е описал как Америка се облагодетелствува благодарение на това, че петрола се продава в долари.







.[www.beinsadouno.org]
Uraa Написал:
-------------------------------------------------------
> Ако петрола не се купуваше с Долари Америка нямаше
> да "таксува" света и да се обоготява за сметка на
> печатането на повече и повече долари, които вече
> имат не злато а петрол като покритие.
>
> Красимир Петров добре е описал как Америка се
> облагодетелствува благодарение на това, че петрола
> се продава в долари.
Krassimir Petrov, Ph.D.
Съгласен съм Uraa,, чета всички негови публикации [www.financialsense.com] & [www.dollardaze.org] , но той е един от десетките (а може би стотици )т.н. "economic fortune-tellers" , различните публикации на които (по-конкретно тези ,в които те "поставят експертни диагнози " на настоящата световна икономическа конюнктура и "predict the future"winking smiley... Личното ми становище относно хартиените пари напълно се покрива с мъдростта (по мое лично мнение :] ): "Банкнотите (без 100% покритие на номиналната им стойност в злато) винаги с течение на времето достигат реалната си стойност,която е равна на НУЛА." п.п. Днес попаднах на една статия (която коствено е свързана с темата ми ) GDP Probably Contracted as Spending Fell: U.S. Economy Preview [www.bloomberg.com] cool smiley eye popping smiley IVEL,благодаря за особено информативният коментар- ти просто и ясно изясни много неща ,които не можех да си обясня ,затова те поздравявам със следната песен

И още нещо "Gold Bullion -vs- Gold Coins" [onlygold.com]



Редактиран 5 път(и).Последна редакция на 2008-10-27 13:22 от милко вълков.
Kam vsichko tova, pribavete i zabavyaneto na ikonomikata v USA i v Evropa, respektivno namalyavane na tarseneto na petrolni produkti.
Ima i oshte neshto za vdigane stoynostta na $.
Ochakvane na novoto pravitelstvo v USA, kosto shte stabilizira ikonomikata.
Navlizane na alternativni iztochnizi na energiy v transporta, koyto harchi 30% ot vsichki petrolni proizvodstva i oshte 30% za proizvodstvo na elektro-energiy.
Tova kato malka pribavka na po-gore opisanoto.
Брей, не вярвах,че може да има смислена тема и диалог в този форум вече.Приятно ме изненадахте! clap:
Тук има още нещо от Краси
Krassimir Petrov "Investment Analysis of Gold" (part 1) 21 min - Apr 10, 2008

[video.google.co.uk] и още няколко негови лекции. clap: [video.google.co.uk]



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-10-27 07:10 от милко вълков.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход