Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Клауза за повишение на наема?

Публикувано от Grandfather 
Клауза за повишение на наема?
24-09-2008 - 12:45:02
Привет на всички!
Тука мисля върху нещо и искам да видя и Вашето мнение.
Може би скоро ще заживея под наем, като жилището вероятно ще бъде намерено от агенция.
Мисля да поискам клауза в договора за наема, която да не позволява годишно увеличение по-високо от годишната инфлация. Да, но така няма ли да подсетя наемодателя всяка година той задължително да ми увеличава наема с 25-40E. Мисълта ми е, че без такава клауза, може би пък няма да увеличава наема всяка година... Или се лъжа жестоко и абсолютно задължително трябва да искам такова нещо?
А ако тогава откаже да подпишем договор? Или след 6 месеца каже "ми не ме устройва такова малко увеличение, изнасай се" пак съм прекаран...

Споделете и Вашите размисли по темата. smiling smiley
Re: Клауза за повишение на наема?
24-09-2008 - 12:58:07
Във всяка агенция има договори за наем, които са проверени във времето и които обаче подлежат на разискване от двете страни, в крайна сметка това е договор, не ултиматум. Във всеки такъв типов договор съществува клауза за увеличение на наема , "съобразено с годишната инфлация", което означава "не повече".
Re: Клауза за повишение на наема?
24-09-2008 - 13:37:08
В моят договор ( за даване под наем),подготвен от агенция,пише,че дог.се сллючва за срок от 2 год (например ) и за този период наемодателят няма право да променя наема. Уговорете си този срок предварително.
Re: Клауза за повишение на наема?
24-09-2008 - 14:53:42
Зависи на какъв собственик ще попаднеш. Още има хора, които живеят на наеми непроменени от 5-6 години, а има и такива, на които наема им го вдигат редовно и доста. Сега в момента си е трудно да си намериш нещо под наем, защото е сезона, и ако почнеш и затова да държиш сметка ще стане още по-трудно.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Клауза за повишение на наема?
27-09-2008 - 10:28:14
Според мен е добре да има такава клауза и то ако е изписана с някакъв процент, напр. 10% . По този начин наемодателя не може да си позволи увеличение по-голямо от този процент. От друга страна, ако инфлацията надвишава записаните 10 % вие ще сте на далавера, както ще бъде на далавера и наемодателя, ако инфлацията е под 10%. Споделения риск е предпоставка за устойчиви отношения, защото наемателя няма да е изненадан и ще бъде готов за увеличението, а наемодателя няма да се лакоми, защото то вече е фиксирано!
Re: Клауза за повишение на наема?
01-10-2008 - 00:47:29
Това зависи по-скоро от това къде е жилището и какви са шансовете на собственика да намери наемател бързо,ако решиш да се откажеш.Защото ако му остане празен апартамента един месец...дори след това да намери наемател за повишения вече наем,към края на годината пак ще е на загуба,в сравнение с това,което би получил ако ти останеш.Повишенията при наемите са си нож с две остриета.Минал съм по тоя път просто.Възможност за корекции на всеки 2 години са си съвсем нормални.Ако не осигуриш на наемателя възможност да си планира разходите...като нищо може да се окажеш даже на загуба.
Re: Клауза за повишение на наема?
01-10-2008 - 03:18:28
Grandfather,
dogovorat se podpisva za opredelen period ot vreme ( naprimer 1 godina), prez koyto naemodatelyt nyama pravo da promeny naema. Napishete si klauza za udalgavane na dogovora sled opredelenoto vreme s kakavto % iskate. Pone az taka prozediram s moite naemateli.
Re: Клауза за повишение на наема?
01-10-2008 - 07:51:35
Ako v dogovora ima klauza za 1-2 meseca predizvestie za prekratiavane na dogovora ot dvete strani vsichki klauzi za % inflacia, nepromeniane i t. n. prakticheski se obezsmisliat.
Re: Клауза за повишение на наема?
04-10-2008 - 09:29:04
Тази клауза повечето наемодатели я пропускат и като дойде края на годината започват да изнудват наемателите

Браво, че ще я добавиш в договора. Така поне нещата ще са ясни
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход