Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

София - расте, но селенее

Публикувано от naughty 
ss7
Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 14:59:16
Бе кво значи силните на деня от провинцията. Силните на деня са софиянци - т.е. тия дето живеят в София. Кво като Пъванов бил роден някъде из Пернишките селца - тоя живее в Сф от години - всичко му е там и жената и децата и къщата и приятелите и имотите - за мен е софиянец. И на него му е било изгодно институциите с които работи да са в София. Същото се отнася и за Овчаров, Доган, Станишев, Костов, Симеон абе всички тия дето са по вестниците от години. Сори ама софиянци са си го направили!

Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 15:53:39
ss7 Написал:
-------------------------------------------------------
> Бе кво значи силните на деня от провинцията.
> Силните на деня са софиянци - т.е. тия дето живеят
> в София. Кво като Пъванов бил роден някъде из
> Пернишките селца - тоя живее в Сф от години -
> всичко му е там и жената и децата и къщата и
> приятелите и имотите - за мен е софиянец. И на
> него му е било изгодно институциите с които работи
> да са в София. Същото се отнася и за Овчаров,
> Доган, Станишев, Костов, Симеон абе всички тия
> дето са по вестниците от години. Сори ама софиянци
> са си го направили!


С най-приятелски чувства! Какво като се е преместил в София? Ти имаш ли представа как си личат по манталитет хората от провинцията от истинските софиянци? Също като цивилно ченге на площада! Поколения трябва да минат и пак не е сигурно, че ще заприличат на софиянец, защото те не се стремят нещо да научат, а основния стремеж е да си запазят провинциалния манталитет.

Погледни първия пост:

Като си избягал от село, не значи, че и селото е избягало от теб.
Графит на Централна гара София



Или по тази логика ако се пренеса в Париж вече съм бял човек? Ами то тогава нашите цигани дето заляха Европата са най-европейците и ние можем само да им дишаме прахта.

Моите уважения към всички читави хора от провинцията и към тези, които се спасиха от новите софиянци! Но да се самозалъгваме, че някой друг, а не силните на деня провинциалисти провалят и живота на всички нас и на цялата ни държава е грешка.


Ако на теб така ти харесва, ок, но ще мине време и ще си промениш мирогледа, надявам се smiling smiley Нищо лично, не ми се сърди.
ss7
Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 16:17:37
Не се сърдя. Просто обичам да споря smiling smiley . А и не ми харесва че поради факта че всички централни офиси и чужди комании са в София а на мен не ми се живее там трябваше да се изнеса от страната (за сега уж за кратко ама един приятел казваше че няма нищо по-трайно от временните неща).
Та по темата
За колко време се изкоренява "селото" от сърцето. Щото управляващите живеят вече мнооого години в София. Повечето там са завършили университет. А циганите заляха европа миналата година като ги изтърваха от ЕС-то.
София винаги е олицитворявала социалната върхушка - още от преди 89-та когато се даваха столични пари на столичани. Един вид мнението за София е било че е центъра на вселената. И не ми казвай че това е било мнението само на "провинциалистите". Та и затова институциите са в центъра на вселената.
Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 16:20:58
ss7,

Я ми кажи моля те, ако цяла София се изсипе в някое провинциално градче и го задуши с всичко което се случва тук в София, трафик, мръсотия, шум и т.н. как ще се чувстват жителите на това градче? И дали ще ни приемат като едни от тях или репликата ще е: "тези мръсни софиянци се довлякоха тука и ни съсипаха града!" За тях ние винаги ще бъдем "Ония, от София", че и децата ни и правнуците ни. Не подценявай добрия българин, той е много злопаметен!

Желая ти весел и безоблачен уикенд!
Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 16:31:21
ss7 Написал:
-------------------------------------------------------
> Не се сърдя. Просто обичам да споря . А и не ми
> харесва че поради факта че всички централни офиси
> и чужди комании са в София а на мен не ми се живее
> там трябваше да се изнеса от страната (за сега уж
> за кратко ама един приятел казваше че няма нищо
> по-трайно от временните неща).

Радвам се, че не се сърдиш! И на мен никак не ми харесва, че всичко е струпано тук, но знаеш ли в последно време до какъв извод стигам? Имаме прекрасни места в провинцията и слава богу, че не сме ги съсипали и тях! Това стълпотворение в София ги спаси. Верно, по-бедно се живее там, но пък го няма и всичкия боклук, който е в София. Отдавна се старая да не споменавам, че съм от София, с това не бива НИКОЙ, АМА НИКОЙ ДА ПАРАДИРА, ЩОТО Е ГОЛЯМ СРАМ! Та надявам се в скоро време по-добро слънце да изгрее за българската провинция и някои от нас да избягат там без да споменават откъде идват. smiling smiley Мисля си доста често за Велико Търново или околията, ако знаеш и други местенца - дай идея. Трябва да си направя маркетинг, къде ще се развива (ама не много) пазара в скоро време в България и хващам пътя за там smiling smiley

А София е центъра на вселената на кукуво лято. Само за хорицата, които не знаят.
Още веднъж, весел уикенд!


Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 19:59:00
Имаше вече една подобна тема.
И в нея писах и пак ще го напиша.
Няма нито един велик българин, който да е от София, отпреди тя да е станала столица.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 20:07:55
А регистрациите КН, РК и СО са от районите със шопско население, което е и коренното население на София.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 21:07:43
шопското население е по Драгалевци, Бояна и Владая и няма нищо общо с перничани, кюстендилци и т.н.
то да бяха само тези, ама са от цяла България, а на мен лично ми трябват цивилизовани българи, а не велики, защото великия като ти смарди на чесън и си хвърля боклука през брозореца е все същата селяния
Re: София - расте, но селенее
20-06-2008 - 22:45:24
Тц, КН и РК са си граовци, само СО може да се причислят отчасти към кореняк шопи - справка Димитър Стоянов /Елин Пелин/ родом от село Байлово.
проблема със приходящите е съвсем друг. всички тези коли с друга регистрация от софииската, които се движат в СофиятА плащат на друга община по ЗМДТ а тук нищо не влиза. така че е нормално да се друсаме по дупки и немаркирани улици.
от друга страна повечето са наематели което от своя страна води до неплащане
на никакви данъци към общината /София/ оттук повече хора повече мръсно.
ще кажете ама наемодателите нали плащат данък - да ама на какво, не на наема а само на имота. за наема никой не иска да ги подкара.
както казах в друг форум е редно данъка за имота да е обвързан освен с оценка и с определена комунална услуга- повече потребяваш повече плащаш
Re: София - расте, но селенее
21-06-2008 - 01:38:12
Шопи
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Шопите са българска етнографска група в днешна Западна България, Източна Сърбия (Поморавието и Западните покрайнини) и в Северозападна Република Македония (Кумановско и Паланечко). В Сърбия и Република Македония някои от шопите имат сръбско и македонско национално съзнание. Областта, която населяват шопите се нарича Шоплук или Шоплък, понякога Шопско. Шоплукът няма ясно определени по географски път граници и се дефинира според наличието или отсъствието на съзнание за принадлежност към общността на шопите.

Съдържание [скриване]
1 Етнографски граници
1.1 Голям Шоплук
1.2 Малък Шоплук
2 Названия и самоназвания
3 Говор
4 Опити за обособяване
5 Фолклор
6 Външни препратки



Етнографски граници [редактиране]
Етнографите делят общността Голям и Малък Шоплук, според други общността се разделя на Бял и Черен Шоплук.


Голям Шоплук [редактиране]
Големият Шоплук обхваща земите на запад от долното течение на Искър, продължава на юг през Ботевградско, обхваща от югоизток Софийското поле, Ихтиманско, Самоковско, Дупнишко, Кюстендилско, след което преминава в Република Македония и обхваща Паланечко и Кумановско, после се отправя на север по река Южна Морава към Сърбия и обхваща Вранско, Лесковско, Пиротско, Нишко (Поморавието), Гургусовско, Зайчарско (Тимошко) и свършва при Видин на река Дунав.

В този район етнографите очертават по-малък Шоплук, често наричан и "Същински Шоплук".


Малък Шоплук [редактиране]
Малкият Шоплук обхваща Софийското поле, Елинпелинско, Самоковско, Свогенско, Годечко, Сливнишко, Царибродско,
Трънско, Брезнишко, Пернишко и Радомирско.
Малкият Шоплук се характеризира със всички черти, които в по-голяма или в по-малка степен са налице и в големия.


Названия и самоназвания [редактиране]
В различните райони на Шоплука шопите са наричат по различен начин. В Стара София и в Софийското поле — полянци, в Трън и околията — знеполци, в Пернишко и Брезнишко — граовци, в Радомирско — мрачани, в Поморавието — нишавци, от двете страни на Стара планина — торлаци, в Северозападна Република Македония — шаренодрешковци.

Българите, живеещи извън София, често наричат софиянците шопи, въпреки че поради засилената урбанизация и вътрешна миграция, днес шопите са малка част от жителите на столицата и обикновено населяват нейната периферия - Елин Пелин и района, Костинброд и района, Владая, Мусачево, Бусманци и кварталите Симеоново, Драгалевци и Бояна.



КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2008-06-21 01:47 от dragula.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход