Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Краят на банковата идилия

Публикувано от mobiman 
Краят на банковата идилия
23-05-2008 - 21:00:57
Re: Краят на банковата идилия
24-05-2008 - 10:23:05
И каква стана тя?! Когато говорим за пазарна икономика, мотото е всеки да се оправя, свободен пазар без излишни регулации, а когато ги има те са почти винаги в услуга на монополите и спекулантите.

Когато обаче някой финансов мастодонт изквичи на умряло защото някой някъде си написал и айдеееее - цензура. И кой го пише това? Журналистите от Труд, "стожерите на свободната журналистика" и на "свободата на словото". Значи когато банките си мамят клиентите с откровени рекламни лъжи, едностранно надуват лихви и прибират всякакви такси и таксички, всичко е ок...казват, ами клиентът си е виновен, да гледа какво подписва, да се консултира с този и онзи.

Когато е засегната обаче банка, на помощ й се притичват правителство барбар с всички секретни несекретни служби, журналисти "вият във полята", конкурентни банкови шефове вкарват лафове от сорта как си държели парите не в своята, а именно в тази банка. Смях! Излиза, че банките дето чупят рекорди по печалби в България нямат една свястна пресслужба, за да опровергае един "детски" слух.

И какво ако фалира една банка?! Нали банките са много стабилни?! Нали има достатъчно финансов ресурс?! Нали печелеха като луди толкова години?! Нали има банкови регулации и задължителни банкови резерви?! Нали влоговете на мнозинството граждани са гарантирани?!

Как така един слух ще тръгне да срива финансовата система?! Освен ако тази система не е картонена кула, а всички бодри и оптимистични приказки на политици, финансови министри и банкови шефове са били откровена лъжа и гавра с хората, много по-гадна от тази през 95-97 година.


За цялата тази гюрюлтия най-подходящият лаф е "А га ядохте кифтетата ни рифахте, нали?"


п.с. ПИБ е една от сравнително уважаваните от мен банки, представете си тогава какво ми е мнението за останалите....
Re: Краят на банковата идилия
24-05-2008 - 10:35:10
Когато е засегната обаче банка, на помощ й се притичват правителство барбар с всички секретни несекретни служби, журналисти "вият във полята", конкурентни банкови шефове вкарват лафове от сорта как си държели парите не в своята, а именно в тази банка. Смях!

:} Много съм съгласен :}
Re: Краят на банковата идилия
24-05-2008 - 21:43:29
Az imam edno prakti4esko predlogenie - teglite si parite, obrushtate gi v evro dolari, zlato i vuv seif!!! Tova e spasenieto!!! Ina4e shte vi ograbqt!!!!! Mrusni moshennici!!!!
Re: Краят на банковата идилия
25-05-2008 - 10:14:02
avatar
"Когато е засегната обаче банка, на помощ й се притичват правителство барбар с всички секретни несекретни служби, журналисти "вият във полята", конкурентни банкови шефове вкарват лафове от сорта как си държели парите не в своята, а именно в тази банка. Смях!"

Естествено, че правителството ще я подкрепи. Фалит на банка и подкопаване на доверито в банковата система е едно от най-лошите неща, които могат да се случат в една държава. Паниката, която ще последва, съвсем ще срине и без това немощната ни икономика. Правителството на всяка нормална държава би го направило.
Re: Краят на банковата идилия
25-05-2008 - 11:24:25
zlostyr Написал:
-------------------------------------------------------
> "Когато е засегната обаче банка, на помощ й се
> притичват правителство барбар с всички секретни
> несекретни служби, журналисти "вият във полята",
> конкурентни банкови шефове вкарват лафове от сорта
> как си държели парите не в своята, а именно в тази
> банка. Смях!"
>
> Естествено, че правителството ще я подкрепи. Фалит
> на банка и подкопаване на доверито в банковата
> система е едно от най-лошите неща, които могат да
> се случат в една държава. Паниката, която ще
> последва, съвсем ще срине и без това немощната ни
> икономика. Правителството на всяка нормална
> държава би го направило.


За чия сметка? На данъкоплатеца?

Защо ни пробутват измислени теории за пазарна икономика и за свободна конкуренция и в същото време ще помагат на закъсали ЧАСТНИ банки? По правилата на пазарната икономика и свободна конкуренция калпаво управляваните, от алчни банкери, банки трябва да фалират.
Re: Краят на банковата идилия
25-05-2008 - 11:57:24
От статията, която прочетох останах с впечатлението, че в България някои банкери си мислят, че вече предоставят услуги на ниво.

Ще направя едно сравнение набързо с банките в УСА:
1. Никакво ниво не е според мен да вземаш % от клиента си когато той си тегли парите. Не знам дали има банка в България, която не те наказва ако теглиш повече от 3-5хил на ден. Това е крайно обидно даже. Клиента ти дава пари да работиш с тях а ти го таксуваш.
2. В България още не са навлезли чековите плащания.
3. Почти всички служителки с които съм с контактувал си мислеха, че те са клиента, а аз служителя. И едва ли не ми правят услуга като говорят с мене.
4. Ако прехвърля пари от Америка в България по банков път пък ще трябва да им доказвам произхода. Трябва да попълвам декларации.
Разбирате ли с какви глупости обиждат клиента. Имам чувството, че с този закон се цели хората да не внасят пари в България.
5. Не може да прехвърлаш повече от 20хил на ден в чужбина освен ако нямаш разрешение от БНБ и за него май трябва да ходиш в София (Софиянци както и на много други места и тук искат да държат ножа и хляба, а пък се оплакват от наплива на хора).
Значи аз мога да внеса примерно 100хил. а после ще плащам такси при теглене, и няколко такива при прехвърляне защото няма да мога на веднъж да ги прехвърля.
Ами ако някой внесе милиони ще се радва ли на такова отношение?


- В УСА клиента има онлайн достъп до сметките си във всички банки без да обиждат клиента с глупавите такси от един или два долара за обслужване.
- В Америка ми е приятно да вляза в банка. Служителите там наистина се усеща, че натискат педала докрай да дадът отлично обслужване. И не излизам от банката с неприятни чувства. Напротив имам чувството, че ме третират като "шеф". smiling smiley
- В Америка мога да прехвърлям пари по интернета от една в друга банка безплатно.
- В УСА Издават безплатно дебитни карти мастър и виза, без такси за обслужване.
- Банките по правило имат безплатен телевон за връзка.
- Дават безплатни чекови книжки.
- Много от банките има 24 телефонна поддръжка.


На България за мое най-голямо съжаление се гледа от много чуждестранни инвеститори като на брашнен чувал, и почти всеки, който се е запътил към България е тръгнал с голяма сопа да го изтупа.
Правителството в Бг. според мен е длъжно да поставя изисквания към всички бизнеси наистина да повишават качеството на работата и нивото на услугите си.
Да премахнат пречките за внасяне на пари в България без да искат да доказват произхода на дохода.
България има около 2млн имигранти за последните 17г. Защо България ги подозира всички в пране на пари като им иска документи за доказване на дохода?
А то май тези кои наистина трябва да се разследват и да си доказват дохода тях никой не ги закача.

Не казвам, че навсякъде обслужването е такова и батака навсякъде голям. На много места обслужването е на ниво в ресторантите и хотелите например, които съм посещавал. Но има нужда още от много работа и най-вече от разумно и професионално управление.
Дай Боже по-скоро последното да стане.






.[www.beinsadouno.org]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-25 11:58 от Uraa.
ss7
Re: Краят на банковата идилия
25-05-2008 - 14:31:22
Доказването на произхода е мярка против пране на пари. Тя се налага щото БГ има проблем с прането на пари.
Re: Краят на банковата идилия
25-05-2008 - 15:13:00
avatar
mobiman Написал:
-------------------------------------------------------
>
> За чия сметка? На данъкоплатеца?
>
> Защо ни пробутват измислени теории за пазарна
> икономика и за свободна конкуренция и в същото
> време ще помагат на закъсали ЧАСТНИ банки? По
> правилата на пазарната икономика и свободна
> конкуренция калпаво управляваните, от алчни
> банкери, банки трябва да фалират.

Първо, помощта за банките обикновено не е безвъзмедна, а отпускане на по-дългосрочни и може би с по-леки условия заеми.
Второ, ако фалират една-две банки въпросният данъкоплатец ще понесе много по-сериозни последствия, отколкото подпомагането на банка в затруднение. Както вече писах по-горе, паниката, която ще последства (теглене на пари, обръщане на всичко в евро и тъпченето на дюшеци и буркани с тях) ще има катастрофални последствия за мижавта ни икономика. Така че е нормално да се избере по-малкото зло.
Трето, и в други дъжави с пазарна икономика имаше банки в затруднение и централната им банка ги подкрепи - Великобритания и Германия мисля.
Последно - това за ПИБ са само слухове. Досега на никого не е отказано да изтегли пари от банката. Уверенията на БНБ и правителството са предимно за предотвратяването на психозата.
Re: Краят на банковата идилия
25-05-2008 - 16:39:39
Това е най-големият проблем за БГ икономиката. Нама държава, която да е прехвърла 12% дефицит или 60% задлъжнялост и да не е минала през криза. Да се мисли, че България ще е първата върнала се безнаказано от 20% дефицит и 100% задлъжнялост е инфантилно наивно. За съжаление масовата паника ще доведе до обеценяване значително над очакваните 100%. Каже ли БТВ-то "хоп" и ела гледай какво става. Мама и тати нали са пенсии ще се нареждат от 1 през нощта за да запазят ред за теглене и обръщане на пари.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход