Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро

Публикувано от natchobg 
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
28-05-2008 - 17:33:09
Ivel Написал:
-------------------------------------------------------
> Да ама видя ли кога е писана тази статия, преди
> една година мой човек оттогава много вода изтече.


Естествено, но показателите си остават същите.
Не претендирам, че разбирам, затова си го изчетох ... smiling smiley
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 00:16:04
Селяк, наистина готовите замразени изделия не са от скоро. Тези на "Нанди" са от доста отдавна. Нанди пуснаха на пазара такива продукти доста преди Белла. Асортимента на Нанди е много по-голям -някъде около 15 артикула -баници със сирене,спанак,праз, ябълка, тиква със стафиди,фъстъци; бутерки с кашкавал, сирене пикантно, пиле бекон...... Освен това на Нанди пълнежа е истински. Например сиренето.
Нанди слагат сирене за печка, докато Белла -холандски микс+вода+аромати =вкус на сирене. Може би затова баниците им полепват по небцето. Нямам идея защо Белла имат само 2-3 артикула, а Нанди 15, нито съм наясно с оборудването на едните и другите.

Инвестициите, за които говориш са по грантовите схеми. По случайност, и аз се бях задълбала точно в тази област. Идеята е ясна -усвояване на европари и излизане на европейски пазар. Смяна на оборудване има смисъл само ако искаш да изнасяш, иначе никой не те задължава, разбира се трябва да покрива редица изисквания. Имам предвид, че различно е дали продукцията се реализира в Бг или в ЕС

Оказа се, че това, с инвестирането в производствени мощности, не е достатъчно. Например за да влезеш в търговски вериги в София, само за "вход" плащаш по 2-3хил. лв. на магазин, отделно блокирани пари, т.к. те работят на разсрочено плащане от 1 до 3 месеца; промоции -500-1500 за артикул, билбордове 5-10хил. за година и т.н.

Доколкото знам, българските колбасари не можаха да пробият в ЕС, защото там пък е още по-жестоко; входа е 1000евро/магазин, 100 магазина -100хил. евро.. Всичко останало се повтаря и е в пъти повече; блокираната сума е много по-голяма. Въобще, става въпрос за много пари.


Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 10:44:53
Муза, за всичко си права. Въпросът беше друг. Тук широко се прокламира едно твърдение, че в БГ се инвестира само и единствено в НИ. Да, но с просто око се вижда, че това не е вярно. Дали по грантови схеми, дали с кредити, собствени средства или чужд капитал - един цял сектор се преобрази. Същото се отнася отчасти и за транпорта (международния автомобилен) и за ред други сектори.

Абсолютно съм съгласен с теб, че само обновените произодствени мощности не са достатъчни за излизане на пазара. Трудностите са много , но в момента в БГ се извършва едно мащабно преструктуриране на собствеността. Чрез сливане, изкупуване, съвместна дейност и т.н., рано или късно всяка една мощност ще намери начин да се реализира.

Тук ставаше въпрос за търговския дефицит. Съжденията на КУКУ и компания са прости. Дефицитът расте, ЧИ също - извод ЧИ остават в БГ, значи са инвестирани в НИ. Елемантарно и просто, ясно за всички обяснение........и крайно едностранчиво.
КУКУ и компания нито са елементарни, нито са прости, а от цялата работа започна да намирисва на умишлена МАНИПУЛАЦИЯ.





Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-05-29 10:48 от Селяк.
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 12:02:40
Селяк,
Куку и компания ако манипулират, каква им е целта?

Аз, като пиша, манипулирам ли и каква ми е целта? Може би манипулирам, защото много ми се иска, реалностите в Бг да се променят. Желанието ми е с моя скромен опит и знания, ако мога да бъда полезна. Това което пиша, почти винаги е много добре осмислено и изживяно, т.е. съм сигурна на 99%. Разбира се, никой не е застрахован от грешки. Моите манипулации, ако могат така да се нарекат са насочени към промяна на Бг манталитета. Говори се за Гражданско общество, страшно много необходимо. То се гради, обаче, от хора с истинска гражданска позиция, неизкривена ценностна система и пак манталитет.

Другата причина, поради която пиша е ,че бих могла да споделя мой опит,мои съждения;
ако мога да предпазя някой от погрешна стъпка или решение.

За инвестициите -Джулиус вече написа. Парите са спрени.

Преди няколко месеца ходих на представяне на програмите по конкурентноспособност.
Оказа се, че те се отнасят не за малките, не за средните, а за много големите риби.

Освен това, тези, вече изградени производствени мощности на база усвояване на европари, какво с тях оттук нататък? Иска се много качествен и добре обучен и мотивиран персонал. Точно тук, вече е големият проблем. Как се намира, още по-малко подбира качествен персонал, особено в градове, като Ямбол, Свиленград....?
И започвам да се питам качествено оборудване - достатъчно ли е за да се наложи на европазара?

Сега, докато пиша ми идва наум следното:
"Нанди" са локирани в София. Може би, затова са по-гъвкави и с по-добро представяне
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 12:05:28
Julius Написал:
-------------------------------------------------------
> С добавката, че:
>
> Преки инвестиции в България / дефицит на текущата
> сметка (%)
>
> Януари 2008 - 31.9% покритие;
> Февруари 2008 - 36.1% покритие;
> Март 2008 - 44.3% покритие.
>

Данните не ме изненадват. Лично аз очаквам, през следващите месеци да видим свиване на дефицита. Просто няма друг начин. Не може целия свят да се тресе от криза (една от най-големите), а ние да сме някакъв спокоен остров и да продължим да харчим със същите темпове.
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 13:06:39
Muza Написал:
-------------------------------------------------------
> Селяк,
> Куку и компания ако манипулират, каква им е
> целта?


Не знам точно на КУКУ каква му е целта. Може да го прави несъзнателно. Знам само, че в БГ 50% от бизнеса не иска правила, ред и законност. Това е бизнес, който без партийна, мутренска или държавна подкрепа не може да продължи да съществува. Всички "наши" и "обръчови" фирми, които бяха създадени през последните 17-18 години, работеха и продължават да работят в "оранжерийна" обстановка, под удобния чадър на управляващите. Те нито са ефективни, нито конкурентно-способни в една отворена икономика, каквато стана нашата с влизането в ЕС. Срутването на борда и капсулирането на БГ ще облагодетелства само и единствено тях. Веднага давам пример - скандалите в МВР. Една от причините да се разгори скандала е натиска от световните гиганти в алкохолния бранш, да се накара алхохолния бизнес да излезе на светло. Ако ги няма мутренските похвати при изкупуването на грозде, контрабандата при внос на спирт и фалшивите бандероли, нито един БГ производител няма шанс при канкуренция, например с Перно. В същото време Перно никога няма да влезе по-сериозно в БГ, докато не се изчистят тези порочни практики.

Нашите мили управляващи искаха едновременно да прибират пари от ЕС и да продължават със старите икономически модели. Е, видя се, че не става. Сега икономическите субекти са разделени на два лагера. Едните искат ред, законност и правила, защото са сигурни в себе си и искат да се възползват от предимствата на ЕС. Другите решиха, че единствения начин да се спасят е да провалят борда и да хвърлят държавата в хаос. Съзнателно или не КУКУ обслужва именно интересите на втората група.




> За инвестициите -Джулиус вече написа. Парите са спрени.

Факт е. Остава да видим резултатите и последствията.


> Освен това, тези, вече изградени производствени
> мощности на база усвояване на европари, какво с
> тях оттук нататък? Иска се много качествен и добре
> обучен и мотивиран персонал. Точно тук, вече е
> големият проблем. Как се намира, още по-малко
> подбира качествен персонал, особено в градове,
> като Ямбол, Свиленград....?


За качествата на персонала май все още никой не мисли. Факт е, че за подобни производства се предпочита провинцията. Преди 2 години собствениците на Славяна Фиш (да не се бърка със Славянка Бургас), които произвеждат рибни консерви, затвориха фабриката си в София и преместиха цялото производство в чисто нова фабрика в Перник. Мотивът - в София заплатите били много високи. Дали е правилно това решение ще покаже времето. Преди да преместят фабриката си за тестени изделия в Ямбол, Белла вече имаха там завод за маргарин. Явно са доволни от условията за да построят и второ предприятие в този град.



> И започвам да се питам качествено оборудване -
> достатъчно ли е за да се наложи на европазара?
>

Категорично не. Качественото оборудване е само едно необходимо условие. От там нататък се искат много пари, познания и най-вече работа.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-29 13:33 от Селяк.
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 13:11:17
Ти обрисува доста ясно нещата, подобно усещане за процесите напоследък имам и аз. Изглежда змията хапе най-много като е притисната в ъгъла.
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 14:08:35
Muza Написал:
-------------------------------------------------------
> Аз, като пиша, манипулирам ли и каква ми е целта?
> Може би манипулирам, защото много ми се иска,
> реалностите в Бг да се променят. Желанието ми е с
> моя скромен опит и знания, ако мога да бъда
> полезна. Това което пиша, почти винаги е много
> добре осмислено и изживяно, т.е. съм сигурна на
> 99%. Разбира се, никой не е застрахован от грешки.
> Моите манипулации, ако могат така да се нарекат са
> насочени към промяна на Бг манталитета. Говори се
> за Гражданско общество, страшно много необходимо.
> То се гради, обаче, от хора с истинска гражданска
> позиция, неизкривена ценностна система и пак
> манталитет.
>
> Другата причина, поради която пиша е ,че бих могла
> да споделя мой опит,мои съждения;
> ако мога да предпазя някой от погрешна стъпка или
> решение.
>

Уф, това пропуснах да го коментирам, извинявай.

Отговорът ми е - категорично не. Не знам как ти хрумна, че точно теб мога да обвиня в манипулация. Пък и никой не те поставя в "компанията". Тук повечето водим един съвсем нормален диалог. Всики споделя свои мисли, опит, наблюдения - форум, като форум. Но когато някой непрекъснато ти повтаря: "борда пада", "реалния курс е 5 лв/евро" и почти половината от всички постове му се изразяват само в подкрепата на това твърдение, без солидни доказателства и със селективно тълкуване на числата, няма как да не помислиш, че има някаква задна мисъл.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-29 14:10 от Селяк.
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 14:47:10
Селяк,
Наистина много точно обрисува ситуацията.

Що се отнася до Куку и компания: работата е там, че и аз съм на същото мнение като тях, още преди да попадна на този форум. Аз съм от тези 50%, които искат да има правила и този двоен стандарт в Бг, през всичките тези години направо ме е изцедил психически. В този смисъл, нямам никакъв интерес от падане на борда, от дестабилизация и т.н. Работата е там, обаче, че не виждам предпоставки за всичко това, за което пишат, да не се случи. Още повече, по принцип съм оптимист, в някои моменти повече, отколкото е необходимо.

Все още борда не е паднал, няма фалирали банки/дано и да няма/, няма и помитаща криза. Едва ли те ще могат да предизвикат напр. падане на борда, пишейки във форумите.

Защо не погледнеш от друг ъгъл: предупреждение за по-внимателни действия в икономическия живот при една задаваща се криза.
Защото, ако има криза само в Бг -то с мед да я намажеш. Личите ми притеснения са, че този път кризата е в световен мащаб и е много дълбока, доближаваща се до размерите на Голямата депресия 1929-32, което вече е много страшно. Не виждам как нас ще ни подмине.

Куку казва "борда ще падне". Доста хора, четейки това ще се замислят и ще вземат някакви мерки в личен план, щото след падането на борда да имат, напр. по-малки загуби. В случая кого обслужва Куку?

Дано Куку и компания да не са прави, дано аз да гледам този път ненужно песимистично. Предпазливост, обаче, никому не е излишна, даже с цената на пропуснати ползи.

Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
29-05-2008 - 15:40:16
Муза,

Какво е борда? Един закон, писани правила. Закони в България се променят всеки ден. Този борд не е някаква манна небесна и не е създаден во веки веков, идеята му беше да стабилизира България след кризата 97. Ако България е толкова стабилна и просперираща, какво пречи тогава, да махаме борда и да плуваме смело в световната икономика. Нали влизат достатъчно евра, икономиката работи, за кво ни е този борд, да отчитаме излишъци и пенсионерите да живеят със 100 лева пенсия ли?

Гандалф,

прав си, само че наопаки :] Строителството, имотите и боклука са запазена марка на т.нар.мафия и това е световно известен факт. Точно те нямат интерес от ясни правила. И не че искат да свалят борда или да ни излагат пред ЕС, просто това е начинът, по който се легализират парите. Направи си една справка кои са големите играчи на имотния и строителен пазар и ще ти светне. Падне ли борда, пичовете си издърпват парите и да ги няма. Повечето вече са издърпани в чужди банки и офшорни сметки. После през други фирми, наречени с гръмкото название инвеститори, след като се успокои обстановката, ще влязат и пак ще изкупуват имоти, но на вече 3 пъти по-ниски цени. Ще си направят втора центрофуга на парите дет се вика. Точно тези играчи и обслужващият ги персонал нямат интерес да се осветли "сивата икономика", пък ако ще Европа и санкциии да ни наложи. От сега съм сигурен, че надуващите балона лека полека изтръскват каквото е останало в джоба на българина и се изтеглят на завет. Ще го издухат средните и дребни риби. Както е било винаги.


И накрая за манипулацията - "Па па па" как ти звучи? smoking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход