Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро

Публикувано от natchobg 
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
22-05-2008 - 19:14:31
Въпросът е , може ли да се мине през такъв сценарий -евро-левче за къс период. Нещо като отръскване на брашнения чувал...

Аз не бих се занимавал, понеже риска да си останеш с левчетата не е хич малък smiling smiley
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
22-05-2008 - 20:31:15
Годишен отчет на БНБ за 2007 година

"Стабилността на националната парична единица е гарантирана от въведения със Закона за БНБ (ЗБНБ) на 1 юли 1997 г. паричен съвет. Позицията на БНБ (споделяна от правителството, парламента и широката общественост) е, че България следва да поддържа системата на паричен съвет до членството на страната в еврозоната при запазване на съществуващото съотношение от 1.95583 лева за евро и, както и досега, да провежда последователна политика за присъединяване към Валутен механизъм II (ERM II) независимо от промените в глобалната икономическа и политическа среда, резките колебания на международните финансови пазари от втората половина на 2007 г. и нарасналата в началото на 2008 г. неопределеност за перспективите пред световната икономика. БНБ ще продължи да провежда последователна и предвидима политика, създаваща условия за устойчиво изпълнение на Маастрихтските критерии и влизане на страната в еврозоната, като неотклонно отстоява правото на еднакво третиране при преговорите за присъединяване към Валутен механизъм II и след това при оценката за изпълнение на критериите за присъединяване към еврозоната."
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
23-05-2008 - 02:16:18
Та значи на БНБ са и свършили еврата, това ли да разбираме от цялата работа?
Хубаво, натрупали фискален резерв, ама в левове! Сега ако имаше начин да го обърнат само в евра и да финансират търговския дефицит, че няма от кой вече да взимат заеми?
Раздули са паричното предлагане до непознаваемост с тези кредити, а колкото евра са имали в началото да гарантират първоначалния курс на лева, са ги внесли в неликвидни инвестиции от които сега губят и ако решат да продадат ще трябва да се отчете загубата и да признаят че има дисбаланс.

Хм, представям си ги как са се събрали и са се чудили какво ли да направят за да удържат работата. Еврика - защо не финансираме вътрешно дефицита като се опитаме да изтеглим всички евра в наличност из страната? Ами много лесно, пускаме една "случайно изтекла" дезинформацийка че лева е подценен. Сега ако не се юрнат всички да купуват левове и да си продават конвертируемата валутка, кога? Нали ще направят после сигурна печалба обръщайки ги обратно като курса стане 1.1 лева за евро?
Същевременно ще си обърнем и фискалния резерв в евра - перфектна идея просто....




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-23 02:18 от quincunx.
neo
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
23-05-2008 - 02:32:37
acen1975 Написал:
-------------------------------------------------------
> ама,добре де,кажи ми защо този човек е там,вместо
> да е в затвора?
> управител на централна банка не може да е
> човек,виновен за най голямата финансова криза в бг
> до сега.
> кво става в тая българия?тия същите явно са на
> власт и пак старата песен на нов глас.
>


А Жан Виденов преподава в колеж по икономика.НА какво ли ще научи студентите?ВИЖ ТУК [dariknews.bg]][/url]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-23 02:35 от neo.
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
23-05-2008 - 06:34:36
neo Написал:
-------------------------------------------------------
> acen1975 Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > ама,добре де,кажи ми защо този човек е
> там,вместо
> > да е в затвора?
> > управител на централна банка не може да е
> > човек,виновен за най голямата финансова криза
> в бг
> > до сега.
> > кво става в тая българия?тия същите явно са
> на
> > власт и пак старата песен на нов глас.
> >
>
>
> А Жан Виденов преподава в колеж по икономика.НА
> какво ли ще научи студентите?ВИЖ ТУК ]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

майко мила,българия е станала една криворазбрана,болна отвсякъде държава.
виновника за най големия икономически срив за всички времена е станал управител на БНБ,а неговия съКАДРОВИК преподава икономика в университет........
а после що тва,що онова
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
23-05-2008 - 08:41:59
Малко е трагикомична ситуацията наистина moody smiley
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
23-05-2008 - 10:38:33
4-5 лева/евро е пълна глупост. Песимистите (или манипулаторите) имат два мотива за тази прогноза. Първият е дупката в търговския баланс. Да, но този дефицит се измерва спрямо БВП, а колко е реалния БВП (при огромния обем сива икономика), никой не може да каже. Някъде из форума КУКУ беше споменал, че дефицитът по текущата сметка бил по-голям, щото видите ли имало неотчетен внос (контрабанда). Така е, има кондрабанда, ама като приемаш, че на входа е влязло нещо в повече приеми, че и БВП също трябва да е по-голям с нещото + добавената стойност при реализацията на този недокументиран оборот - иначе сметката е без кръчмар.

Другият мотив на манипулаторите е за разликата в натрупаната инфлация в еврозоната и БГ през последните 10 години. Според тях сметката е проста - тъй като натрупаната инфлация в еврозоната е много по-малка от тази в БГ, левът трябва да се обезцени - така пишело в дебелите им книги. Инфлацията в източна Европа, като цяло е доста по висока от тази в еврозоната. Според тази логика би трябвало всички източно-европейски валути, които не са фиксирани, да се обезценят спрямо еврото. Всъщност статистиката показва точно обратното. За последните 5 години полската злота е поскъпнала с 21,3%, чешката крона с 19,86%, а словашката с 24,26%. Останалите източни валути, които са полуфиксирани (не са фиксирани със закон) си се движат на същите нива. Какво излиза, манипулаторите са "забравили" да уточнят, че теорията им е вярна, но за самостоятелните икономики, а в момента икономиката на БГ не е такава. Икономиката на БГ е отворена и е част от икономиката на ЕС. Регулациите, на които подлежи до голяма степен са извън компетенциите на София, а са в ръцете на Брюксел. При тази ситуация твърденията, че по-евтиния лев ще стимулира износа, а от там и икономиката като цяло, са откровена лъжа.

Накрая - като цяло цените в БГ са все още доста по-ниски от цените в ЕС. Искаме или не искаме те ще продължават да се повишават (особено на услугите и то в пъти). От друга страна от ЕЦБ и ЕС искат от нас инфлация съизмерима с тази в еврозоната. Хайде господа манипулаторите, според които реалния курс е 4-5:1 да доразвият теорията си и да кажат как виждат икономиката ни и какво става СЛЕД ебезценката на лева и достигането до "реалния" курс?
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
23-05-2008 - 10:56:52
"Накрая - като цяло цените в БГ са все още доста по-ниски от цените в ЕС."

Е тук не си прав.. услугите може, но най-необходимите продукти, техниката и др. са еднакво скъпи, че и отгоре.
Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
23-05-2008 - 13:30:34
tsekata Написал:
-------------------------------------------------------
> "Накрая - като цяло цените в БГ са все още доста
> по-ниски от цените в ЕС."
>
> Е тук не си прав.. услугите може, но
> най-необходимите продукти, техниката и др. са
> еднакво скъпи, че и отгоре.


Съгласем съм с теб, но имам предвид цените като цяло и това, че в близките 5-10г. инфлацията ще е сравнително голяма. Например сегашите брожения в транспорта - проблемът не е в цената на дизела, проблемът е в ниските цени на които работят транспортните фирми.

От друга страна виж БВП и виж услугите каква огромна част имат от него. А там цените почти не са мръднали. Образование, здравеопазване, застраховане, юридически и счетоводни услуги, транспорт - това са все отрасли където тепърва ни очакват повишения на цените.

Re: БНБ първо потвърди а после отрече новината за 1.10 лева за 1 евро
23-05-2008 - 18:23:11
селяк много си зле с анализите, заеми се с нещо от което разбираш.

всичките страни дето ги даваш за пример имат работещи икономики. Никоя няма дефицит от рода на този на Бг във външната търговия.

айде да отвържем лева и да видим какво ще стане - ще скочи ли или ще падне спрямо еврото. Ти как мислиш?

Това с цените в Бг е манипулация. В Бг е ултарскъпо по всякакви стандарти. това че цените били по-ниски от европейските може да се роди само в нечии болен мозък.

икономиката на Бг не е никаква част от икономиката на европа, може да стане като се въведе еврото и се усили централната власт на европейския съюз.

Освен това всички тези данни са част от миналото. В което огромни парични ресурси се изтърсиха в неразработената източна европа. Сега тези пари се оттеглят.

изкупиха източна европа и я зарибиха с кредити - оттам дойде цялото мнимо богатство. и инфлацията. В момента в Бг почти всички значими и ключови предприятия се държат от западняци. раздадоха кредитите. Сега се сещай какво предстои - да им работиш и да си плащаш за кредитите и фасоните който ни раздаваш сега. Докато в зитираните от тебе страни парите отидоха в производства, в Бг всичко отиде в имоти. така че се сещай какво предстои сега като спрат паричните потоци.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход