Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Евро парада и у нас, с какво ще помогне това?

Публикувано от Marthy 
Евро парада и у нас, с какво ще помогне това?
05-05-2008 - 14:16:00
Експертите в Европейската централна банка изчисляват предпоставките за въвеждането на еврото и в България.

На 7 май ще излезе докладът на Европейската централна банка с предпоставките за въвеждане на еврото в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Швеция - 10 години след старта на валутния съюз.

Сред първите 11 е и Германия. Тогавашният федерален финансов министър Тео Вайгел предрича "Еврото ще бъде успех", за което днес има недвусмислени доказателства - щом струва 1,60 долара.

Идеята за единната европейска валута възниква още в началото на 70-те години. Както обяснява икономистът Вилхелм Шьонефелдер, на когото до голяма степен се дължи присъединяването на Германия към евро-зоната.

"Идеята бе в това, че една кофа вода със сигурност е по-стабилна от една чаена чаша", тъй като и в края на 80-те, когато намерението се налага в Германия въпреки сериозната съпротива, равнищата на долара рязко спадат, което води и до резки курсови сривове в Европа.

Все пак основната цел е напредъкът в европейската интеграция, тъй като вътрешен пазар без единна валута не би бил истински вътрешен пазар", подчертава Шьонефелдер.

И макар днес 65 процента от анкетираните германци да се явяват поддръжници на еврото, има и 34 процента, които са за връщане към "добрата стара германска марка".

Аргументите - поскъпването на цените. 53 процента от запитаните обвиняват единната европейска валута директно и основно за нарасналите цени през последните години. За 43 процента причините са други - като например поскъпването на енергията и хранителните стоки.

Според финансиста Манфред Вебер желанието за връщане на марката има предимно психологически основания - за мнозина тя е емблематична за икономическия подем в следвоенните времена.

Той не пропуска да изтъкне обаче, че еврото се е проявило като достоен наследник на марката, тъй като с въвеждането на единната европейска валута се създават предпоставките за по-нататъшен икономически растеж, респективно - фундамента за гарантирането на високия жизнен стандарт в Германия. За 11 години валутният съюз в Европа се е осмислил.

Становището на председателя на евро-групата - люксембургския правителствен ръководител Жан-Клод Юнкере, че еврото е изпълнило всички възложени му очаквания и е предотвратило валутните кризи в Европа.

Същевременно Юнкер защити за пореден път независимостта на Европейската централна банка срещу несекващите опити за оказване на влияние от страна на политиката.

Юнкер изтъкна и, че въвеждането на еврото е предложение, отправено към всички държави от Общността. Но при приемането на нови членки трябва да се внимава за гарантирането на стабилността на общата валута.

Всяка от държавите в Общността може да се присъедини и към валутния съюз, но най-напред трябва да бъдат удовлетворени съответните критерии за стабилност.

Същевременно държавите, въвели еврото, трябва да се постараят да не се появи една невидима граница между членуващите и нечленуващите в евро-зоната.
Re: Евро парада и у нас, с какво ще помогне това?
07-05-2008 - 11:11:40
Дали ще помогне с нещо. В европейските държави цените скокнаха драстично в момента на въвеждане на еврото....
Re: Евро парада и у нас, с какво ще помогне това?
08-05-2008 - 12:45:16
АКО СИ ПРОЧОТЕШ ДОКЛАДА В ОРИГИНАЛ ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЧЕ КАЗВАТ ЧЕ ЕВРОТО Е МНОГО ДАЛЕЧ ОТ ВЪВЕЖДАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ПЪРВО ТРЯБВА ДА МУ СЕ ВИДИ РЕАЛНИЯ КУРС СПОРЕД ТЯХ 1 ЕВРО-2,30 ДОКЪМ 3 ЛЕВА!! spinning smiley sticking its tongue out spinning smiley sticking its tongue out spinning smiley sticking its tongue out spinning smiley sticking its tongue out spinning smiley sticking its tongue out
Re: Евро парада и у нас, с какво ще помогне това?
08-05-2008 - 16:48:06
Изпратено от: emiliano (IP съхранено)
Дата: May 8, 2008 12:45PM


АКО СИ ПРОЧОТЕШ ДОКЛАДА В ОРИГИНАЛ ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЧЕ КАЗВАТ ЧЕ ЕВРОТО Е МНОГО ДАЛЕЧ ОТ ВЪВЕЖДАНЕ В БЪЛГАРИЯ И ПЪРВО ТРЯБВА ДА МУ СЕ ВИДИ РЕАЛНИЯ КУРС СПОРЕД ТЯХ 1 ЕВРО-2,30 ДОКЪМ 3 ЛЕВА!!


А ти другарю ако помислиш, ще разбереш че никой не е казал че ще дойде еврото утре да речем в БГ. Въпроса е ясен ще има ли файда както се казва от еврото след като го сменят с лева? Тоест дали тогава една кутия цигари ще струва 3 евро а минималната заплата ще е 220-250 евро или ще има ръст, верно малко хора работят за такава заплата особено младите, но да не забравяме че има и такива семейства от провинцията, даже съм бил свидетел на семейство в едно малко градче в което четиричленно семейство две малки деца мъж и жена, жената безработна с 100 лева помощи а мъжът работи в местната леарна фабрика за 280лв заплата, според теб нормално ли е, Не е нали айде сега си го представи това като дойде еврото на власт. Нали идеята на управниците е да работим по евро стандарт, мислиш ли че някой в Европа работи за 220-250 евро заплата (на месец не на ден или седмица) при цени за хляб 1 левче сега, 1 евро след. Според мен работата ще е много хард.

Айде със здраве. smoking smiley smoking smiley smoking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход