Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Жертвите на жилищната мафия

Публикувано от Продавач 
Наказателния кодекс е безсилен срещу имотните измами
02-11-2008 - 22:11:49
avatar
Наказателния кодекс е безсилен срещу имотните измами

В България активно действа изключително арогантна и изобретателна имотна мафия, а прокуратурата е безпомощна при разследването на имотните измами. Причините са много, но основната е една и е ясна отдавна - неадекватният Наказателен кодекс, който допуска да се наказват съпътстващите измамата престъпления, но няма състав, който да покрива самото същностно престъпление и да възмезди пострадалите. Въпреки много сигнали за
безнаказаността на „крадците" на жилища все още няма сериозни мерки за промяна на наказателната политика - нито в законодателството, нито в правоприлагането, нито в правната теория. Това са основните тези, които адвокат Йосиф Герон, зам. -председател на Съюза на юристите в България (СЮБ), ще защити в доклада си пред националната конференция на тема „Имотни измами - проблеми и противодействие". Конференцията, организирана от СЮБ и Министерството на правосъдието, ще се проведе в петък от 1 0 часа в сградата на Съюза в столицата. Очаква се тя да бъде открита от президента Георги Първанов и председателя на
СЮБ Владис¬лав Славов, в присъствието на министрите Миглена Тачева и Михаил Миков, председателя на Върховния ка¬сационен съд Лазар Груев, , главния прокурор Борис Велчев. Темата за имотните измами ще бъде разнищена във всичките й насоки наказателноправни и гражданскоправни аспекти, полицейски проблеми и проблеми на разследването. Освен адвокат Герон, доклади ще четат шефът на Нотариалната камара Димитър Танев, съдията от Апелативния съд във Варна Маринела Дончева, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Георгиев, адвокат Ина Лулчева и други. Всяко второ гражданско дело за недвижими имоти съдържа криминален елемент, заяви за „Труд" адвокат Герон. В обществото и в правната общност непрекъснато се говори за „имотни измами", но ако се проследи практиката на прокуратурата и съдилищата, такива няма. Основният текст за документна измама в Наказателния кодекс - чл. 212, ал. 1, предвижда до 8 г. затвор за всеки, който използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ, за да се сдобие незаконно с чуждо движимо имущество. А ако имуществото е в големи размера или пък става дума за опасен рецидив, затворът е от 3 до 15 години. Но аналогичен текст за придобиване с измама на недвижим имот няма. И макар масово да се „крадат" имоти с изфабрикувани завещания, лични карти, пълномощни, предварителни договори, откази от наследства, декларации за съгласие и т. н., това според практиката на прокуратурата и съдилищата не е измама. Най-много да се приложат текстовете за съставяне на неистински официален или частен документ (чл. 308 и 309 от НК), където наказанието е съответно до 2 и до 3 г. затвор. При тези престъпления пострадал няма и ощетеният собственик няма никакви процесуални права по това дело - да се конституира като страна, да прави искания, да претендира обезщетение. А след като няма вреди, на извършителя най-често се налага административно наказание - глоба по реда на чл. 78а от НК. Пострадалият собственик трябва да води многогодишни граждански дела, които дори да приключат в негова полза, не му обещават никакво финансово възмездие за загубените години, през които е бил лишен от имота см.
По този начин, обобщава адвокат Герон, на практика съставянето и използването на неистински документи с огромни имуществени последици се приравняват на подправянето, например, на карта за пътуване в градския транспорт. Какъв е проблемът да завещаеш един имот и след това, ако изобщо те хванат, да те глобят с 500 лева?
Друг е въпросът, че „имотните престъпници" вече отдавна са разширили периметъра на действие. Все по-масово се практикува завземането на недвижими имоти без всякакво правно основание, както и завладяването име констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка - намираш трима лъжесвидетели, които заявяват пред нотариуса, без изобщо да се изчервят, че въпросният имот си го владял открай време, че даже ти е бащиния, а преди това в него е копал дядо ти. Осъждането за лъжесвидетелстване в България е екзотика, заявява г-н Ге¬рон. Прокуратурата не крие -имотните измамници не могат да бъдат преборени при сегашния закон. Трябва или да се формулира нов състав на престъпление, или пък да се даде възможност наказанието за документна измама да се прилага и за недвижимостите. Освен от закона, прокурорите се оплакват и от това, че досега в нотариалните кантори не се съхраняват оригиналните документи на пълномощни, декларации и др., няма как да се удостовери, че упълномощителят се е явил лично в кантората и т. н. Целта на конференцията не е само да се обсъдят проблемите, а да се излезе с конкретни предложения, заяви за „Труд" адвокат Ге¬рон. Иначе обществеността е в правото си да счита, че имотните измамници се ползват с политически чадър, със закрила от полиция и прокуратура.

в-к Труд


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Откраднаха градинка с черква
09-11-2008 - 11:09:15
avatar
08 ноември 2008 / News.dir.bg
Имотната мафия открадна градинката “Хр.Смирненски“ заедно с терена под храма “Св. Николай Софийски“ в столицата с договор за покупко-продажба с фалшив подпис на кмета Бойко Борисов.
Апетитният имот е от 14,5 дка и се намира между улиците "Пиротска", "Опълченска", "Цар Симеон" и еврейското училище. Това е разкрил пред "24 часа" шефът на Икономическата полиция при столичното Шесто РПУ Румен Клисурски, предаде БЛИЦ.
Новото постижение на имотната мафия е било разкрито след няколкомесечни съвместни дирения на полицията и прокуратурата. При проверките установили, че бандитите са откраднали документално и земята под храма "Св. Николай Софийски", след което ипотекирали апетитния имот в столична банка срещу крупна сума.
Късно в четвъртък са задържани две от възловите посреднички - 37-годишната Ивета Т. и 46-годишната Елза Г. В петък и двете обаче били пуснати, а от прокуратерата не обяснили защо. За Ивета се знае, че върти заедно с майка си счетоводна къща, а Елза е бивша служителка в службата по вписванията, в момента работи като сътрудник на съдия-изпълнител. Според криминалистите и двете дами имали отлични познания за бизнеса с имоти.
Схемата е същата като при първите 14 дка, купени от Петър Драшков, брат на уволнения зам.шеф на ДАНС Иван Драшков. Другият парцел от 14,5 дка, откраднат с фалшив подпис на кмета Бойко Борисов, се оказал собственост на 67-годишната Кръстинка Илиева заедно с още един имот от 2,5 дка. Прехвърлянията станали през 2006 и 2007 г., като и за трите покупки в общинската хазна не е постъпила и стотинка. Майстори на операцията били бившата деловодителка в архива на районния съд Даниела Малинова и адвокат Стефан Конакчиев. През май тандемът беше арестуван за измами с нотариални актове.
Дани Пачката и Елза според разследващите били авторките на тарикатската идея два или повече парцела с различно УПИ, партидни номера и актове за публична общенска собственост да се трансформират в един нов общ парцел, който получавал различен партиден номер след вписването от съдия. Така се замитали следите на старата документация и се създавало ново досие на фалшифицирания окрупнен терен. Крайната цел на кражбата и сложните административни врътки била документално изпиране на общинските имоти в частни и ипотекирането им в банки срещу огромни суми. Всички по веригата получавали тлъсти комисиони, а лъвският пай бил за босовете. Според свидетели Даниела Малинова-Пачката искала от 7 до 20 хиляди лв. за вършените от нея услуги, но все още разследващите установяват кой какво е лапал.
Фалшифицирането на кметски подписи застигна и Русе след като роми използваха фалшив документ, за да нарежат автобусна спирка за скрап

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Държавата обслужва имотната мафия
09-11-2008 - 12:07:50
avatar
Няма спор, че България е държава на абсурдите. Но дори и най-претръпналите ще останат изумени от фантазията и наглостта, с която престъпници отнемат жилища с измама. И от непукизма на властите, призвани да постановяват справедливост. Ето само няколко примера, достойни дори за вниманието на Холивуд.
Семейство притежава огромен апетитен имот в София - над 800 квадратни метра. В един момент собствениците - брат, сестра и болната им майка, се оказват ответници по две граждански дела. С тях се иска обявяване за окончателен на предварителен договор, с който апетитният имот е продаден за 50 000 лв. В този момент той струва около 800 000 евро, защото средната цена за района е 1000 евро. Сестрата се вижда в чудо, защото никога не е подписвала никакъв предварителен договор и сезира прокуратурата. Междувременно получава и заплаха, че ако не продаде бързо имота, няма да види бял ден. Разбира, че и прокурорите са в "схемата". Жената обаче упорства. Неочаквано изчезва брат й. Седмици по-късно той е открит мъртъв. Дори е погребан, но не в парцела на семейството в Централните софийски гробища. Искането за ексхумация е отхвърлено.
Междувременно съдът приема експертиза, според която подписите под договора са на сестрата и на майката. Независима, но неприета от съда експертиза, обаче показва, че подписите са фалшифицирани. В един от случаите, това вероятно е станало чрез пренасяне на истински подпис по компютърен път. Дори "купувачът" по едно време твърди, че сестрата не е подписвала, но дала съгласие по телефона. Майката, която пък е болна от шизофрения, изведнъж се оказва с пълномощник, със заверено нотариално пълномощно.
Цялата объркана история на няколко пъти е поставяна на вниманието на прокуратурата. Едва преди два-три месеца апелативна прокуратура нарежда на районна да започне дело за имотна измама. До момента няма съществено развитие.
Друг случай. Фирма с уставен капитал от 5000 лв. има в активите си магазин на централна софийска улица, оценяван за над 1 млн.евро. В един прекрасен ден собственикът разбира, че вече не притежава дружеството, а магазинът е продаден на публичен търг и дори вече е препродаден. Това е станало чрез подписана фалшива заповед на заповед, с която той уж се е задължил да върне заем от 50 000 лв. Следва принудително изпълнение и върху фирмата, и върху имота.
Столичният кмет Бойко Борисов също твърди, че с негов фалшифициран подпис в София се продават общински имоти. Имало "шест-седем" случая на такива сделки.
Поне една дузина имоти са придобити по незаконен начин, след като деловодителка от съдебния архив в София е унищожавала валидни стари нотариални акта. Веднага след това се появявали лица, които твърдели, че имотите са техни, и с фалшифицирани документи са придобивали собственост върху терени и апартаменти из цяла София. Обикновено жертви са възрастни хора.
Това е само малка част от случаите през последните година-две, които дадоха основание на зам.шефа на Съюза на юристите в България Йосиф Герон да обяви, че рязкото нарастване на броя на имотните измами

вече застрашава и устоите на правната система

И че, ако не се вземат мерки, гражданите и европейските институции ще си помислят, че има чадър над имотните измами. Това провокира поредния форум у нас, на който отново бе констатирано, че законодателството е лошо. То предвижда затвор и наказателно преследване за документна измама, свързана примерно с кола, телевизор или прахосмукачка, но не и когато обект е имот за 100 млн.евро. За кражба на 4 автомобилни гуми може да лежиш до 8 години в затвора, но ако "откраднеш" имот, ти се полагат най-много 2 или 3 години. За пореден път се видя, че на всички им е ясно как функционира имотната мафия - с участието на нотариуси и адвокати, на полицаи, прокурори и съдии.
Отново лъсна и пълното безхаберие на държавата и на нейните институции по проблема. Защото точно безнаказаността и лошото законодателство са в основата и на този бум на имотни измами. Защото все още не е готов обещаният регистър на направените пълномощни. Не е уреден и достъпът на нотариусите до масивите на МВР за документите за самоличност, книгите и регистрите на Службите по вписвания и до ЕСГРАОН. Липсва и информационната система, по която с натискане на един бутон от всяко място в страната да може да се види дали в друг град е направена дадена сделка, пълномощно или завещание. Нещо, което

не би струвало кой знае колко пари

Но пък така всеки нотариус и съдия ще могат да видят дали дадено пълномощно е редовно, дали са истински представяните нотариални актове, завещания, скици, планове.
Ситуацията сега просто обслужва измамниците. Съдиите и нотариусите казват, че не е тяхна работа да проверяват дали даден документ е фалшив, и нямат такива правомощия. А като се разкрие измамата, прокуратурата и МВР обявяват, че това са гражданско-правни отношения и който има претенции, да ги предяви чрез съда. Ако това не е толериране на имотната мафия, какво е? Ако ставаше дума за държавни интереси, за заплати на чиновници или депутати, за събиране на глоби, данъци и мита, то досега хиляда пъти парламент, правителство и съдебна система да са включили на най-бърза скорост. Но когато става дума за имоти на хората, не помръдват.
А с минимални усилия измамите могат да се намалят с 90% и добре организираните престъпни групи да се окажат зад решетките. Защото и в момента, при действащото законодателство, са възможни достатъчно бързи присъди за документно престъпление. То се доказва лесно. И на базата на присъдата по наказателното дело, измамната сделка веднага може да бъде обявена за нищожна и от граждански съд, а хората да си връщат имотите.
Задължително е да се предвидят и по-тежки наказания за имотните измамници. Да има и тежки дисциплинарни мерки за подкупни прокурори, полицаи, съдии, нотариуси и съдебни изпълнители, без които в огромна част от случаите няма как да има имотна измама. За няколко месеца може да се организират регистър на пълномощните и информационна система на всички вписвания. С достъп до всички информационни системи пък нотариусите вече няма да могат да се оправдават - все пак те удостоверяват от името на държавата гражданския оборот.
Всичко останало е държавна абдикация. А при толкова години бездействие съвсем логично възниква въпросът - дали пък тя не е умишлена?


----СХЕМИ----
Нараства броят на имотните измами чрез фалшиви записи на заповеди, по които уж едно лице се задължава за някаква голяма сума. Като не я върне, му се взема имота. В тази схема обикновено участват адвокати, а понякога и съдии. Точно такъв е и случаят, огласен преди дни от Инспектората на ВСС - адвокат редовно ходел с такива записи на заповед при един и същ съдия в Костинброд и така са отнети имоти на възрастни хора в София. Очаква се да бъдат поискани наказания за съдията, както и за прокурор, който е забавил преписките по жалбите за измама година и половина. Адвокатът обаче е избягал в чужбина и се издирва.
В друга схема се завзема имот без всякакво правно основание. Тя се прилага особено често при терени, предназначени за строителство. Докато собственикът променя предназначението на земята, имотът му се завладява от някой, който го огражда, наема охрана и обяснява, че ще освободи имота само ако му се представи съдебно решение. Обикновено тук идва някое подставено лице, което започва да твърди, че е владяло земята повече от 10 години и я взема по придобивна давност. Тази схема се използва и от наематели, които дълго време живеят някъде без договор, защото собственикът крие данъци или е в чужбина. И накрая наемателите обявяват имота за свой, защото са го владели много години наред.
Третата схема е измама чрез издаването на констативни нотариални актове по обстоятелствени проверки. При нея се харесва даден имот, намират се трима лъжесвидетели, които твърдят, че въпросният имот е владян открай време от измамника. И тъй като осъдени за лъжесвидетелство няма, безпроблемно се намират кошаревски свидетели, за да се издаде нотариален акт. После трябват години съдебни битки, за да се възстанови собствеността.
В четвърта схема се използват като подставени лица клошари, бедни възрастни хора или лица с психични отклонения. При всички измами се използват техните имена и лични карти и накрая те гърмят като "бушони".
При петата схема без проблем се продават, купуват, заменят или залагат за кредити имоти, които са общинска или държавна собственост, чрез фалшифициране на подписите на лицата, които могат да се разпореждат с тях.

източник

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Столичен полицай уволнен заради измама с имот
25-11-2008 - 15:06:37
avatar
Столичен полицай уволнен заради измама с имот

25 ноември 2008 / News.dir.bg

Със заповед на министър Михаил Миков заради извършена измама е уволнен служител в отдел “Охранителна полиция” към Столичната дирекция на вътрешните работи.
Това съобщи пресцентърът на МВР, цитиран от БГНЕС. От февруари до април тази година полицаят пряко е участвал в подготовката и извършването на престъпление. Той и негови познати използвали неистинско удостоверение за наследници и придобили апартамент чрез издаване на констативен нотариален акт за недвижим имот. След това продали жилището.
Действията на полицая са несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР. Той е нарушил основното си задължение, регламентирано в чл. 58 от Закона за МВР - да предотвратява и разкрива престъпления.
Уволнен е и стажант към Областна дирекция на МВР – Пазарджик. От 25 август тази година до момента на подписване на заповедта той не се е явявал на работа без уважителни причини. Така е допуснал дисциплинарно нарушение.

sofia.dir.bg


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-12-02 13:01 от Продавач.
Re: Отваряйте си очите и ушите!!!
26-11-2008 - 13:55:22
Продавач Написал:
-------------------------------------------------------
> "Схемата на тези договори е такава, че според тях
> кредитополучателят прехвърля на името на кредитора
> имота и получава срещу това договорената сума,
> която не надхвърля 50 процента от стойността на
> имота. Лихвите са ужасяващи, а дори и да върнете
> парите в уречения срок, няма никаква гаранция, че
> заложната къща ще ви върне имота обратно. Просто
> защото най-вероятно лихварят е забравил да впише
> подобна клауза в споразумението."
>
> Отваряте си очите съвсем на скоро един човек ме
> попита дали всичко е ок в подобна схема, защото
> много спешно му трябвали парите... Винаги една
> банка ще ви отпусне кредит дори и при неизгодна
> лихва и нисък процент на финансиране ВИНАГИ е
> по-сигурно от колкото в заложна къща или "един
> човек ми каза, че..."
>
> Автоматичен подпис: Нещо полезно тук: и нещо за
> коментаторите на подписите ми тук: ДОЛУ
> РЪЦЕТЕ ОТ БЕРБАТОВ БОЛНИ МОЗЪЦИ!!!

А знаш ли колега как се събират пари с ипотека, колко е дълга процедурата, ако кредитопулучателя не е добросъвестен колко може да мота едно съдебно изпълнение върху обезпечението, как може да те обвини в измама и да влезнеш в страшен филм. Тези хорица защо не теглят от банка???? там условията са коренно различни от тези на заложните къщи и лихварите - чудно е нали - отговора е да видиш от тях връщане на дълга без проблеми е почти невъзможно и високите лихви, ниските оценки и прехвърлянето на имота вместо ипотека се обосновават от огромния риск който поема кредитора. Имам познат който даваше срещу запис на заповед изгоря с крупни суми и вече иска да е 100% сигурен, че ако не си спазват условията заемателите ще си получи парите на момента познай как............
Re: Жертвите на жилищната мафия
02-12-2008 - 11:46:30
Темата е изключително актуална не само във време на подем при продажбите на недвижими имоти,но и сега ,когато сме във време на стагнация. В момента има значителен брой купувачи ,желаещи да купят на мно-о-ого по-ниска цена от пазарната/разполагат с пари в брой/ ,тъй като периода на криза предразполага към драстичен спад на пазарната цена с цел бърза продажба от продавачите поради някаква необходимост. Лошото е,че в момента това не буди съмнение,приема се за естествено явление -т-е. ниската цена и това дава възможност на жилищната мафия да опита за пореден път "късмета" си.
Баба Кръстинка взе и градинка 2 дка пред полицията
02-12-2008 - 12:01:51
avatar
Баба Кръстинка взе и градинка 2 дка пред полицията

02-12-2008 в раздел Афери • Източник: В-к "24 часа"

Известната сред софиянци като “Градинката с котката” пред сградата на столичната полиция на пл. “Възраждане” се оказа поредният хитов удар на имотната мафия в София. Собственик на терена отново е 67-годишната баба Кръстинка Илиева. Името й нашумя в началото на ноември, съобщава в. “24 часа”. Възрастната дама е придобила с подправени документи и парка между улиците “Пиротска“, “Цар Симеон“, “Опълченска“ и еврейското училище. В терена от 14.5 дка попада и църквата “Св. Николай Софийски“, установиха полицаите от Шесто РПУ. На името на Илиева са открити документи и за още един терен за 2.5 дка на бул. “Стамболийски“, но експерти на Столична община все още уточняват точното му местонахождение. През разследващите Кръстинка признала, че е знаела отчасти само за едната фалшива покупко-продажба. Като компенсация за използването на името й получила дребни суми за лекарства и бонус -почивка във Вършец. Копие от личната карта на бабата и декларация, че данните й могат да бъдат използвани полицаите намериха в кантората на адвокат Стефан Конакчиев при ареста му през май.


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Жертвите на жилищната мафия
02-12-2008 - 13:08:30
avatar
Драшков с последен удар за приятелката На името на Мима е записан парцел от 2,3 дка в "Банишора"


В имотната афера на бившия дипломат Петър Драшков изплува и неговата приятелка. На името на 33-годишната Мима е записан апетитният парцел от 2,3 дка в столичния квартал "Банишора", придобит с фалшиви документи. Това разкрива разследване на в. "Стандарт".

Мима е активен бизнес партньор на Драшков в редица сделки, както и в строителството на сгради, твърдят запознати.
Това е втората разкрита имотна измама, в която участва братът на бившия зам.-директор на ДАНС Иван Драшков. За разлика от първата в кражбата на парцела в "Банишора" той е само посредник. За уреждането на земята обаче е прибрал комисион от 1 млн. евро, категорични са запознати.

Парцелът е откраднат по същата схема, както и предишните 6 имота, които са публична общинска собственост. Първо се изготвя фалшив договор за покупко-продажба с подправен подпис на кмета Бойко Борисов. По-късно той се представя пред съдийката по вписванията Павлета Тасева, която слага парафа си върху договора. Впоследствие пък нотариусът Емануил Каракашев изготвя нов констативен нотариален акт.

Всички атрибути на новия парцел в документа са фалшиви - от номера му по скица до граничещите с него съседни земи. Това прави изключително трудно да се установи за кой точно терен се отнася документът.

Чрез схемата досега са засечени прехвърлянията на 7 имота публична общинска собственост с обща площ от 42,3 дка. Всички те са в широкия център на столицата и се търгуват скъпо. Измамниците предпочитат да теглят срещу тях кредити. Банките също няма как да реагират в ситуацията и да откажат парите, защото записаният имот на практика няма други прехвърляния. Така трезорите никога не узнавали, че отпускат кредит срещу бивш общински парцел.

По този начин са откраднати 14 дка в "Стрелбище", градинката под църквата "Св Николай Софийски", както и 7 дка под 119-а детска градина на бул. "Стамболийски" и ул. "Брегалница", обясниха разследващи.

В схемата участват и най-малко 3 посреднички. Едната се представяла за общинска служителка под името Мира Добрева. Истинското й име е Ивалина Янакиева Трифонова. Заедно с нея документите пренасяли от ръка на ръка бившата вече служителка в Районния съд Дани Пачката, собственичката на заложна къща Ивета Т., както и бившата служителка в службата по вписвания Елза Г.

"Ровим още 14 сделки на съдийката Павлета Тасева, предполагаме, че всички те са откраднати по същата схема", съобщиха източници от обвинението. Най-вероятно разследващите ще сезират Висшия съдебен съвет, който да отстрани магистратката от работа, за да не продължава да узаконява измамите.

Срещу Драшков е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери в съучастие. До късно снощи съдиите заседаваха дали да не оставят бившия дипломат в ареста за постоянно, но го пуснаха на свобода.

ЧЕНГЕ МУ УРЕЖДА 419 ДКА В КАТУНЕЦ

Служител на бюро "Оперативно издирване" към МВР помага на бившия дипломат Петър Драшков да докопа 419 дка в ловешкото село Катунец преди 4 години, разказват местните хора.
Полицаят, който е роден там, бил в прекрасни отношения с кмета Георги Вътев и ударил рамо за скандална сделка с общинската мера.
Така на 24 юли 2004 г. Петър Драшков брои 30 хил. лв. за декарите в местността Хаджийско биле. Той е единственият участник в организирания търг. По-късно дипломатът изсича вековни дървета в имота, което предизвика вълнения в селото през юли 2007 г. Хората са категорични, че никой не ги е уведомил за сделката с общинската мера.
Същата година ченгето посредник подава молба за пенсиониране и прибира 20 брутни заплати.
Веднага лично тогавашният шеф на контраразузнаването Иван Драшков ходатайства в МВР служителят да бъде прехвърлен в НСС. Запознати предполагат, че това е отплата за оказаните на брат му услуги.


ПУСКАТ ГО БЕЗ ГАРАНЦИЯ

Обвиненият, че е извършил измама в особено големи размери и в съучастие, бивш дипломат Петър Драшков бе пуснат на свобода без гаранция. "Обвиняемият всъщност е бил измамен", заяви съдията по делото Иво Хинов снощи.

Драшков научил от свои познати, че Ивалина Трифонова, която се представяла за служителка в общината Мира Димитрова, обяснявала пред близки, че има достъп до документи и може да уреди продажбата на двата парцела в жк "Стрелбище". След това тя поискала 937 000 лв. за имотите и 3 млн. евро подкуп за уреждането на сделката.

На 18 януари Драшков дал 1 млн. лв. и получил документите. След това останал управител на фирмата "Сида-С", част от активите на която станал имотът. По-късно подал молба до ДНСК, с което поискал да разруши училището "Златното пате". Тогава от агенцията му казали, че имотът не е негов.

"Никога не съм познавал Трифонова", заяви Драшков. Той не можел да действа в съучастие с нея. За последно той видял жената, която се представила за Мира Димитрова, през октомври.
Драшков отишъл в Германия заради сина си. "Обясних това на дознателя на 21 октомври и че нямам намерение да се крия", заявил Драшков. Вместо това прокуратурата му издала европейска заповед за арест.

"Аз съм дипломат, а не мутра. Задържането си тълкувам като политически натиск, да не кажа нещо, което знам и което до момента съм премълчавал", заяви пред съда Драшков.
Ивалина се оплакала, че се чувства застрашена от Драшков. Това е естествено, нали тя го е измамила.


Димитър Илиев

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
МОЛЯ ПИШЕТЕ САМО ПО ТЕМАТА ЗА ЖИЛИЩНАТА МАФИЯ!
02-12-2008 - 13:22:00
avatar
МОЛЯ ПИШЕТЕ САМО ТУК ПО ТАЗИ ТЕМА! Мнения относно мен като инициатор на темата можете да ми изпращате на лични съобщения освен ако те не касаят пряко нещо свързано с темата за жилищната мафия. Можете да добавяте ваши лични случки или статии от други източници по този въпрос както правя и аз. *book* Темата е отворена за коментари *write* Целта на тази тема е на едно място да бъде събрана максимално много информация по темата за имотните измами тъй като смятам, че това четиво ще бъде полезно на всички посетители на форума :ami:

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Арестувани измамници с недвижими имоти
02-12-2008 - 13:30:18
avatar
Арестувани измамници с недвижими имоти


В Бургас е задържана група, занимаваща се с документни измами при покупко-продажба на имоти, съобщиха от пресцентъра на полицията. След добре подготвена операция от служители на сектор "Икономическа полиция" са задържани: 43-годишния Ю.М., 49-годишния В.С. и 44-годишния Х.Д., и тримата от Бургас. В съучастие те са организирали и извършили документни измами при покупко-продажби на недвижими имоти. Задържаните са използвали множество фалшиви документи - лични карти, нотариални актове, пълномощни, данъчни оценки, удостоверения за наследници, както и фалшиви печати на нотариуси с район на действие Районен съд - Бургас. До момента полицейските служители са доказали по безспорен начин две измами, при които са придобити два апартамента, разположени в централна градска част в Бургас. Задържането на измамниците е станало при изповядване на сделката по втория апартамент, т.е. не е налице реално извършено прехвърляне. При последващите обиски и претърсвания са открити и фалшиви дипломи за висше образование на различни лица. Извършителите са задържани с прокурорско постановление за срок от 72 часа. Предстои внасяне на искане за постоянна мярка и разглеждането й.

www.imoti.net

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход