Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Жертвите на жилищната мафия

Публикувано от Продавач 
Жертвите на жилищната мафия
09-12-2007 - 18:16:30
avatar
Николай Христов
5 декември 2007 16:22

Десетки са случаите, в които хора стават жертви на така наречената жилищна мафия у нас и губят жилища за стотици хиляди евро, като срещу това получават смешни суми от по няколко хиляди лева. От полицията твърдят, че при проверка на определени заложни къщи в София, понякога се установява, че на името на един от служителите има регистрирани по 10 -15 недвижими имота.


В същото време обаче при засичане на договорите в заложните къщи става ясно, че същите апартаменти се водят заложени, а не продадени и според закона собствеността не би трябвало да е прехвърлена. Тези правила явно не важат при сключването на договорите за залог. Така след като не са одобрени от банките за кредит, хората се виждат принудени да рискуват и често да прибягват до услугите на съмнителни кредитори.


Съмнителни чуждестранни посреднически фирми, таксиметрови шофьори, агенции за запознанства, чейндж бюра или българи, работещи в чужбина, се вживяват като брокери. Такива фирми с малък опит предлагат на българския пазар имоти за продажба с фалшива документация, като ако случайно бъдат разкрити от полицията, временно замразяват своето присъствие на пазара и се появяват отново след време под ново име. Това явление е често срещано, като всяка година жертва на подобни псевдо-търговци стават десетки хора у нас. По информация на Дарик в България в момента легално работят над 500 фирми за търговия с недвижими имоти. Между 800 и 900 брокери и дружества упражняват тази дейност незаконно, не плащат данъци, както и осигуровки на наетите от тях брокери. Част от тези хора откровено се занимават с измами като продават на наивници апартаменти или имоти с тежести – тоест с ипотеки или съдебен спор около собствеността.


Най-често измамите се разбират след като договора вече е сключен и парите преведени, а месец или два по късно се оказва че купувача се е сдобил с половината жилище, а на другата част от имота има още собственици. Тогава започват дълги съдебни дела, които продължават с години а жилището остава запорирано до крайното решение на съда кой всъщност да живее в него. Запознати разказват пред Дарик радио, че най-трудно е да бъдат върнати парите от подобни съмнителни сделки, тъй като при сключването им фирмите посредници подсигуряват с железни договори правата си. Така най-често в подобни случаи измамени остават или купувача или съсобственика на имота, който дори и не е предполагал, че къщата му може да бъде продадена. А полиция и прокуратура често са безсилни.


Всъщност най-разпространеният начин за измами при покупко-продажба на апартаменти e с фалшифициране на документи. Това става или с договори със съмнителни или скрити клаузи, които често се сключват в заложни къщи или с откровено фалшифициране на завещания или подписи на собствениците. Жертви на този вид измама най-често стават хора затруднени за пари, които бързат да вземат заем и не могат да чакат одобрение от банка или друга легална финансова институция. За това те сключват договори със заложни къщи или частни лица, които се занимават с лихварство. Схемата на тези договори е такава, че според тях кредитополучателят прехвърля на името на кредитора имота и получава срещу това договорената сума, която не надхвърля 50 процента от стойността на имота. Лихвите са ужасяващи, а дори и да върнете парите в уречения срок, няма никаква гаранция, че заложната къща ще ви върне имота обратно. Просто защото най-вероятно лихварят е забравил да впише подобна клауза в споразумението.


Така вместо да получат изгоден заем, който да гарантират с апартамента си, закъсалите за пари се разделят с жилището си като връщат и парите. След това се стига до полиция и съдилища, но резултат най-често няма, тъй като делата се точат с години а през това време апартаментът е препродаден на трето четвърто или пето лице. Точно това разказва пред Дарик радио и инспектор Грациела Петрунова от Икономическа полиция – чуйте първия звуков файл.


Пред Дарик радио брокери на недвижими имоти разказаха някои от по- фрапантните начини за измама. Първият от тях е типичен пример на кражба на жилище. Схемата тук е доста проста. Измамникът наема дългосрочно апартамент в голяма жилищна кооперация в София (разбира се без Агенция - посредник) и предплаща наема за три месеца. Не подписва с Наемодателя договор за наемни отношения, от който да е видно кой е Наемателят, какви са паспортните му данни. На Наемодателя е изгодно - получава на куп предплата за 3 месеца, няма да издава за това документ, няма да обявява доходи пред данъчните служби, няма и да плаща комисионно възнаграждение на Агенция. До тук Наемателят умело използва наивността и алчността на Наемодателя. Не минава много време и се появява обява за продажба на същото жилище. Цената е доста изгодна - по-ниска от пазарната цена на подобни апартаменти за този район. В рекламата е подчертано, че имотът се продава без посредник, което е още по-съблазнително - спестяват се куп пари за комисионната на посредника. От всички кандидати измамникът избира четирима. С всеки един от тях е подписан предварителен договор за покупко-продажба и е платено добросъвестно традиционното капаро в размер на 10% от стойността на сделката.

При това никой от купувачите не знае, а може и да не се сеща, че трябва да поиска от "Продавача" документ за собственост - нотариален акт и документ за самоличност. Важното е изгодата да бъде оползотворена по най-бързия начин. Няма и Агенция - посредник, която да вземе оригиналния нотариален акт и с това да парира понататъшните некоректни действия на продавача, да провери имота за ипотеки и други тежести и като цяло да осигури чистотата на сделката. Така измамникът получава четири пъти капаро, а купувачите не виждат повече нито парите си, нито "Продавача"-измамник, нито е възможно той да бъде издирен, тъй като няма достоверни данни за него.

Вторият пример е основан на действителен случай в столицата преди години. По обява, че се отдава апартамент под наем в столичен квартал без посредник, се появява потенциален Наемател. Предплаща си наема за един месец напред. Не сключва веднага договор за наем. Наивният Наемодател проявява разбиране, още повече че наемът е взет, а и евентуалната комисионна за Агенция е спестена. Договорът ще го сключат следващата седмица, когато всички са свободни. В същото време наемателят, за да покаже колко е сериозен поисква от Наемодателя да удостовери с документ, че той е собственика на апартамента. Получава нотариалния акт и веднага прави ксерокскопие за себе си, за да може "да подготви проекто-договора за наемл”. Още същата седмица Наемателят обявява в пресата, че дава под наем жилище с адрес в тази кооперация, като умишлено сбърква входа. Грешката се прави с цел Наемодателят да не "засече" случайно в пресата своя апартамент. В уреченото време пред другия вход се събират девет кандидати. Направен е веднага разсрочен график за гледане на имота. При огледите петима харесват апартамента, съгласяват се да го наемат и за да го запазят за себе си, веднага си плащат наема за месеца. Само един от петимата кандидат наематели се сеща да поиска документ за собственост и естествено му се предоставя предвидливо направеното ксерокскопие. И така всичко е законно, а измамникът изчезва с парите от наемите.

От Икономическа полиция обаче твърдят че в страната съществуват няколко организирани престъпни банди, които са се специализирали в подобни измами – чуйте втория звуков файл.

По 20 случая на година нотариуси хващат фалшиви лични карти при изповядване на сделки, разказва пред Дарик председателя на нотариалната камара на България Димитър Танев- чуйте третият звуков файл.

[dariknews.bg]


Автора не се е подготвил за 6, но се е опитало момчето clap:

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-03-30 16:56 от Продавач.
Re: Жертвите на жилищната мафия
10-12-2007 - 00:48:57
avatar
[www.standartnews.com]

Майка с болен син загуби два апартамента

Жилищна мафия ограби епилептик

Подписите под документите са истински, връщането е трудно, твърдят разследващите


Измамници пишат фалшиви завещания и се представят за любовници на починали, за които предварително знаят, че са живели самотно. Висши чиновници в общините подпомагат процеса за бързо вадене на необходимите документи.
Това е разпространен, но не единствен тип измама, приоритет на жилищната мафия в София. На 31 май 2006 г. мошеници успяват да извадят нотариален акт за апартамент в столичния жк "Зона Б5". Имотът е взет с измама от 46-годишния Георги Петров, болен от епилепсия. Същото сполетява и майка му - 79-годишната Цветанка Петрова. Двамата живеят във вече чуждото жилище в блок на ул. "Антим I".
"Много е трудно да се върне имотът, защото подписите върху пълномощните са оригинални", казват разследващите от III РПУ в столицата.
Георги показва мобилния телефон, който е единствения му останал спомен от измамата
"Марш оттук, да не съм те видяла повече", крещи в несвяст 79-годишната Цветанка Петрова на сина си. Двамата се хващат гуша за гуша в обвинения кой е виновен. Пускат се след секунди, за да не стават за смях. Цветанка започва да ръси огън и жупел срещу тяхната роднина, която е тръгнала да търси справедливост за двамата. "Ти откъде научи, искате всичко да ни вземете", почти съска Цветанка. Тя е преживяла инсулт през май миналата година, а 46-годишният й син Георги Петров е с епилепсия. И двамата са загубили апартаментите си, след като са излъгани от група жилищни измамници.
Майката и синът са инвалиди, живеят само с нищожни пенсии. През март Георги срещнал своя познат Христо Кьосовски, бивш оператор в националната телевизия, и му споделил, че дължат вече 1000 лв. на "Топлофикация". Христо запознава болния Георги с Румен и Росица, които живеят в "Модерно предградие". Поговорили и двамата обещали да му дадат 1000 лв., за да си плати дълга. По-късно парите му дал някакъв Дидо, приятел на Румен и Росица, който му дал и разписка. Животът на Георги се променил. Той намерил "приятели", които му дали мобилен телефон "Нокиа", водели го почти всеки ден на кръчма, обръщали му подобаващо внимание.

Пълномощното с подписа на Георги Петров,
с което е продаден апартаментът му
в "Зона Б5"Цялата група била около 30-те и те бързо спечелили доверието на самотния мъж с психично заболяване. Водили го няколко пъти в заведенията "Мивката", "Трафик" на бул. "Адам Мицкевич". Заговорили се за апартаменти. Георги чистосърдечно им разказал, че има цял апартамент в "Зона Б5", който стои празен, но майка му не дава да го даде под наем. Измамниците предложили помощ - "Дай да го продадем, знаеш ли сега колко се вдигнаха цените, никога няма да вземеш толкова пари, колкото сега". На една голяма почерпка накарали Георги да подпише празен лист.
На 28 април Румен и Росица завели Георги в данъчното, за да направят оценка на апартамента, а няколко дни по-късно в община "Възраждане" да му извадят удостоверение за семейно положение. На ул. "Аксаков" 7 посетили нотариус, която заверила пълномощното, изфабрикувано на празния лист, подписан от Георги. Проверка на "Стандарт" установи, че това е станало в офиса на нотариус Валентина Благоева, която е заверила договора за покупко-продажба.
"Те двамата викаха, че са приятели, но аз разбрах по погледите им, че са мъж и жена", разкрива пред "Стандарт" "откритието си" Георги. Той ги смята за първи приятели почти цели 40 дни. Росица го запознала с баща си Трайчо, водели го по кафенета, поканили го дори на гости в дома на жената в "Захарна фабрика". Идилията продължила до 19 юли. Тогава Румен и Росица извикали Георги да пият кафе на ул. "Русе". Оттам го взели с кола и му казали, че отиват в Бургас да се веселят. Тримата преспали в хотел "Атлантик" до стадион "Черноморец". След това отишли на плаж в Созопол, където двамата го изоставили с 60 стотинки в джоба. Георги скитосвал два дни, докато някакви хора се смилили и му дали пари да се качи на автобуса за София.
В това време българските Бони и Клайд се върнали в столицата, влезли в апартамента, който формално не е собственост на Георги от 31 май (според договор за покупко-продажба), и изхвърлили багажа на психично болния мъж.
Георги се връща на 22 юли. Едва когато видял, че вратата на жилището в "Зона Б5" е сменена, разбрал, че е измамен. Тръгнал да се оплаква в III РПУ. Отишъл и при нотариуса, където станало ясно, че е "продал" апартамента си на Димитър Александров. Това бил същият човек, пратен от Румен и Росица да му даде 1000 лв.
Позвънил на вече бившите си приятели. Те продължавали да се държат добре с него. Обяснили му, че багажът му е в склад в "Обеля" и когато иска, може да си го вземе. Казали още, че му били дали не 1000, а 41 000 лв., и му показали разписка за тази сума. По-късно двамата му обещали 5000 лв., за да си помогне.
"Какво да ходя за багажа, кой знае какво е останало от него. Знаеш ли какви колекции имам, сребърни прибори, златни синджирчета", тюхка се чистосърдечно Георги. Той твърди, че са му взели златно колие с фигурка на Нефертити, златен пръстен с рубин, две златни монети от кръщенето му с образа на Исус Христос, две банкноти по 100 долара.
Слава Богу, Георги успява да си спомни почти всички подробности около измамата и с това доста помага на полицията. Според адвокати фактът, че е психично болен, може и да спаси жилището му. Разследването на МВР показва, че Росица, Румен и Дидо са стари познайници на полицията. Росица Николова е 33-годишна софиянка, Дидо всъщност е 28-годишният Димитър Александров, роден някъде във Врачанско, но живущ в "Младост 2". МВР установява още двама съучастници в групата - 32-годишния Георги Йорданов и съпругата му Гергана Чакърова.
Докато лъже болния Георги, групата мошеници успява да измами и майка му. Така двамата нещастници губят два апартамента за около 100 000 евро. Срещу 1000 лв. и един стар телефон "Нокиа".

Димитър Илиев

Това е статия от 2006г. но тези неща се случват и сега:!: :!: :!:

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
и още...
10-12-2007 - 00:54:19
avatar
[www.prb.bg]

09 октомври 2007г.,в. "Труд"Шефът на Софийска районна прокуратура (СРП) Александър Налбантов: Един измамник бе продал за две години 100 жилища

Анна ЗАРКОВА


- Г-н Налбантов, министърът на правосъдието Миглена Тачева предложи нова мярка срещу измамите с имоти. Тя предлага да се създаде национален електронен регистър на пълномощните, в който да се проверява във всеки момент дали един документ е валиден и истински. Полезно ли е според вас това предложение?

- Създаването на регистър на пълномощните сигурно ще доведе до известно намаляване на имотните измами. В доста случаи при нотариус се отива с пълномощно, заверено на пръв поглед редовно от негов колега. При липсата на информационен център нотариусът трябва да се обади на колегата си, за да провери дали пълномощното е в ред. Случва се обаче да не го намери и да изповяда сделка, а в последствие да се окаже, че лицата, които имат отношение към нея, не са подписвали пълномощно. Така че предложението на г-жа Тачева е добро. Но трябват и други мерки за ограничаване на измамите.

- Потърпевши от измами си спомнят, че преди години упълномощен можел да бъде само адвокат или най-близък родственик на притежателя на имота. Според тях „бумът" на шашмите станал, след като режимът се либерализирал и вече всеки може да даде право на всекиго да се разпорежда с неговия апартамент. Не трябва ли да се наложи пак старото ограничение?

- Аз не зная кога е съществувало това ограничение, може би от времето преди да стана студент. Но според мен заради туй, че чрез пълномощно се извършват измами, не би следвало да се ограничават хората в кръг от лица, които могат да упълномощават. Собствеността е тяхна и те би трябвало да имат право на свободна воля в разпореждането с нея. Най-близкият роднина невинаги е най-близкият човек.

- Измамите с лъже пълномощни не са единственият номер на жилищната мафия. Какви са другите?

- Има хора, които не се занимават с друго, освен с жилищни измами. Едно лице за 2-3 години беше придобило и продало над 100 апартамента. Най-често измамниците избират за жертви самотни хора, без близки или с роднини в чужбина. Те установяват тези обстоятелства по различни начини - например по сведения от клошарите, които събират боклуци от кофите по определени улици и познават битовите условия, при които живеят обитателите им. Именно клошарите подават сигнали до кръга от лица от т. нар. жилищна мафия: този мъж е стар, самотен, трудно-подвижен, психично болени т.н. След разузнаването се намират начини за сближаване: човекът, който ще пострада отначало е обгрижван с покупки, с помощ в придвижването, с пари. Понякога се наема част от апартамента му, квартирантът е мил и любезен. Възрастните хора се подлъгват да дадат документите си за собственост и да подписват пълномощни, без да се запознаят добре със съдържанието им - за социални помощи и др. С тези пълномощни се отива при нотариус и се правят сделки, за които собственикът по-късно узнава. Това престъпление трудно се доказва.

Експертизата установява, че подписът е на измамения. Той твърди, че за друго се е подписвал, но пълномощното вече е свършило работата си и апартаментът е в ръцете на трето лице от схемата на измамата. То свидетелства, че е присъствало, когато пострадалият е подписвал пълномощното. Психиатрични отклонения са предпочитани от измамниците. Те лесно се манипулират, а и показанията им са негодни за наказателно производство.

- Тази схема на мафията действа от години безотказно... Има ли някои по-модерни?

- Измамите с продажби на имоти „на зелено". И те не са нови, но са в разцвет заради растежа в цените на апартаментите. Разликата между реалната цена и тази, която предлагат измамниците, не е фрапираща, защото хората се съмняват, ако нещо много евтино им се предлага.

- В София квадратният метър се продава за 1000 евро средно, по 800 евро, пък е „на зелено".

- Такива сделки се сключват най-често по реклами в пресата. Посещават се офиси, водят се преговори, сключват се предварителни договори и се плаща от 30 до 40 % от стойността на апартамента. Хората, които дават пари, виждат имота само на картинка - някакви планове и то не на отделни апартаменти, а на цялата сграда, или пък разрешения за строеж, в които се упоменават парцели и имоти с много номера. В един от случаите беше показано разрешение за строеж на съседен парцел... Впоследствие хората разбират, че са изгубили авансовата вноска, защото строителството не почва. В образуваните после дела измамниците изтъкват, че това са гражданско-правни отношения, че има подписан договор и т. н. Лековерието на хората умножава тези измами. Една проверка в общината дали има разрешение за строеж би им спестило неприятностите. А също и едно запитване къде фирмата има друг изграден обект.

- Софийската районна прокуратура прати на съд 6-ма нотариуси. Кои са те и какво са направили, за да станат част от жилищната мафия?

- Ние внесохме 11 обвинителни акта срещу нотариусите Слави Крашевски, Георги Златев, Георги Нейков, Борис Янков, Илко Димитров и Ангелина Георгиева. Имаме вече три присъди на първа инстанция по член 311 от НК - за това, че са удостоверили неверни обстоятелства в качеството им на длъжностни лица.

Нотариусът съгласно ГПК е задължен да направи заверка на пълномощно или да изповяда сделка, след като страните положат лично пред него подписи. Ако преди това са се подписали, те пред него трябва да заявят, че подписите са техни. А по делата, за които ме питате, се установи чрез експертизи и показания, че нотариусите са заверили пълномощни и договори в отсъствие на лицата, за които се твърди, че са подписвали документите. В някои случаи пред нотариусите са показвани подправени лични карти - със снимки на измамниците под чужди имена.

- Вече чувам как нотариуси възразяват: Ние сме само в София 536. Има 6-7 черни овце, а заради тях очерняте всички ни.

-Аз също смятам, че по-голямата част от нотариусите са добросъвестни. Тази година има 4-5 случая, в които самите нотариуси предотвратяват измами. Ето пример: При тях се явяват лица с пълномощно от собственик на апартамент и искат да се изповяда сделка за продажбата му. Упълномощеният води купувач. Нотариусът обаче проверява пълномощното при колегата и се оказва, че то не е издадено от него. Обажда се в столичната полиция, оттам пристигат и арестуват измамниците. Друг пример: пълномощното е редовно, но нотариусът забелязва, че продавачът и купувачът цигани се объркват, когато ги пита разплатили ли са се помежду си. Което предизвиква съмнения, че сделката е фиктивна... Трети пример: нотариусът прави проверка на личните карти. Оказва се, че купувачът я забравил - странно. После се оказва, че той е от онези, на които се плащат 200-500 лева, за да участват в сделки като фиктивни купувачи...

- Чухме за тях покрай Слави Крашевски. Неговото име е емблема на предубеждението, че между нотариусите се подвизават мошеници. Срещу него има 6-7 висящи дела. Говори се обаче, че продължава да практикува. Така ли е?

- Не. С влязла в сила присъда, доколкото знам, той е лишен като нотариус от права. Делата срещу него са за случаи отпреди 2-3 години. Повечето са внесени в съда. Крашевски твърде много се прослави и сега предполагам не е търсен като нотариус нито от честни хора, нито от измамници.

- Въпросът е защо така дълго вирее явлението „Крашевски"? Защо измамите не намаляват? Има ли нещо в Наказателния кодекс, което „работи" в полза на измамниците?

- Член 212 от НК визира случаи, когато „чрез използване на документ с невярно съдържание се получи без правно основание чуждо движимо имущество". Този текст е неприложим за апартаментите, които са недвижима собственост. Той трябва да се промени.Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Отваряйте си очите и ушите!!!
11-12-2007 - 10:36:43
avatar
"Схемата на тези договори е такава, че според тях кредитополучателят прехвърля на името на кредитора имота и получава срещу това договорената сума, която не надхвърля 50 процента от стойността на имота. Лихвите са ужасяващи, а дори и да върнете парите в уречения срок, няма никаква гаранция, че заложната къща ще ви върне имота обратно. Просто защото най-вероятно лихварят е забравил да впише подобна клауза в споразумението."

Отваряте си очите съвсем на скоро един човек ме попита дали всичко е ок в подобна схема, защото много спешно му трябвали парите... Винаги една банка ще ви отпусне кредит дори и при неизгодна лихва и нисък процент на финансиране ВИНАГИ е по-сигурно от колкото в заложна къща или "един човек ми каза, че..."

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Нов тип измами в Русе, сега с имоти
27-03-2008 - 00:49:20
avatar
[rousse.dir.bg]

Нов тип измами в Русе, сега с имоти

26 март 2008 / БТА

Русенската полиция работи по разкриване на нов тип измами - фалшиво преотдаване на жилища под наем, съобщиха от ОДП.
Млад мъж наел апартамент за два дни срещу 30 лева, но после го преотдал под наем за един месец на семейство срещу 300 лева, след което изчезнал. При полицейското разследване станало ясно, че освен двойката е имало и други измамени. Оказало се, че 27-годишен мъж дал същата сума - 300 лева, за наемане на същия апартамент за един месец

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Жертвите на жилищната мафия
28-03-2008 - 10:33:04
Продавач схемите са доста стари и много лесно се предотвратяват срещу 30 лева, впиши си ипотека на твое име в агенцията по вписванията, когато разберат, че има тежести измамниците се отказват и нищо не предприемат, много хора така са защитили апартаментите на възрастни роднини които могат и да подпишат някой лист измамени от измамници :} :} има и други начини да противодействаш на измамници, някой доста ефективни и връщащи парите ти плюс глоба за разправиите smiling smiley smiling smiley smiling smiley smiling smiley smiling smiley smiling smiley
Съдия и адвокат крадат имоти
31-10-2008 - 08:22:44
avatar
30 октомври 2008 / News.dir.bg

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет се е натъкнал случайно на престъпление, извършено в Костинбродския съд от адвокат и съдия.
Двамата действали в комбина и извършвали злоупотреби с имотите на двама богати пенсионери в столицата, които нямали наследници, предаде БЛИЦ.
Инспекторът Милка Итова съобщи, че престъпната схема е действала години наред.
„Съвсем случайно установихме, че се касае за възрастни самотни хора, които нямат наследници, но притежават апетитни имоти в София“, каза Итова, цитирана от БГНЕС.
Направени са фалшиви завещания, с които възрастните хора даряват имотите си на различни лица. Адвокатът представял пълномощно, че води гражданските им дела, а съдията подписвал и разрешавал фалшиви записни заповеди, в които фигурирали стойности, между които и 3 600 000 лева, предаде БТА. Адвокатът завеждал документ единствено по времето на дежурствата на съдията. Проверката на Инспектората установила още, че като ищец е записан мъж, който е живял в Испания, а в момента е в затвора. В другия случай човекът бил в Либия. Данните за възрастните хора и затова, че те нямат наследници най-вероятно се взети от служба ГРАО.
Издадена е заповед за национално издирване на адвоката, който е избягал в чужбина. По думите на Итова – 30–40% от прокурорските преписки в съда в Костинброд са именно от него. Подготвя се дисциплинарно наказание срещу съдията от Костинброд, но все още от ВСС не могат да оповестят неговото име, тъй като продължава разследването.
"Имаме си още един адвокат, който си има съдия", коментира и председателят на Инспектората към ВСС Ана Караиванова.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Жертвите на жилищната мафия
31-10-2008 - 09:19:43
Браво!Настина нещо наистина полезно, което може да накара някои хора да се замислят. clap:
Re: Жертвите на жилищната мафия
31-10-2008 - 19:38:53
темата е полезна и актуална-Продавач за пореден път доказва че от брокер до брокер има огромна разлика
достатъчно ли е да чукнем на дърво......
Юристи помагат на имотната мафия
01-11-2008 - 00:08:10
avatar
линк

Юристи помагат на имотната мафия

31 октомври 2008 / News.dir.bg

В България има имотна мафия, която се подпомага от нотариуси и адвокати, заяви заместник-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон.
Герон каза това на конференция по проблемите на имотните измами. И той, и специалният гост на форума - президентът Георги Първанов, бяха категорични, че действащото законодателство толерира имотните измами, предаде БНР, цитирано от БЛИЦ.
Имотните измами вече са надминали по размер битовите престъпления. Те удрят както физически лица, така и юридически, включително и чуждестранни. Ако на това не се противодейства сега, може да се наложи разбирането, че над имотните измами е поставен чадър, предупреди Герон, по думите на когото наказателната политика стимулира посегателството върху собствеността.
Да се приведе наказателното законодателство към конституционно записаната гаранция за неприкосновеност на частната собственост, призова пък държавният глава. По думите му, липсва цялостна оценка и правен анализ на законодателството, свързано със собствеността на гражданите и юридическите лица.
По-високи наказания, достъп на нотариусите до база данни на МВР и бързо производство, това са част от мерките, които обсъждат за справяне с проблема нотариуси, адвокати, прокурори, съдии, дознатели и експерти.
Съюзът на юристите в България предлага промени в нормативни актове, с цел да се предотвратят измамите с имоти. Предлага се Министерският съвет, Министерството на правосъдието и МВР да създадат съвместна работна група с участието и на неправителствени организации за изготвяне на други спешни промени в НК. Предлага се например ограничаване на кръга от лица, които могат да бъдат пълномощници по вещноправни сделки; издаване и архивиране на официални документи като пълномощни, скици, удостоверения за наследници и др.; осигуряване на контролиран, мотивиран и разрешителен достъп до регистрите на Службата по вписванията.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход