Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!

Публикувано от monitor 
ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
29-11-2007 - 21:49:00
Здравейте, колебах се къде да пусна въпрос си. По принцип е юридическа тема, но гледам, че там на въпросите на хората не се отговаря обикновено и затова тук пиша. Пък и тук дискусията върви най-много...
Става дума за следното:
Една фирма продава на друга фирма правото на строеж върху УПИ. Втората фирма построява сграда на това УПИ и има акт 16 вече 6 месеца. Продадени са повечето от обектите в сградата. Обаче в един момент излиза тежест "възбрана на УПИ", тъй като първата фирма дължи на НАП данъци и те слагат ръка на активите на тази първа фирма. Това се показва след акт 16 на сградата на втората фирма, която няма никаква вина в случая. НАП завежда дело срещу първата фирма, като втората дори предлага да плати тези задължения, само за да може да си продаде останалите свободни обекти. Но не става ...
До този момент след излизане наяве на възбраната не може да се реализира нито една продажба, а втората фирма е взела инвестиционен кредит за строежа, който трябва да върне.
Въпросът ми е: какви последици може да има за един нов клиент, ако закупи обект сега в тази сграда ? Пак казвам, че възбраната е само върху УПИ, а не върху сградата върху нея.
Консултации с адвокати има, но досега са хвърлени луди пари на вятъра.
Благодаря предварително :ami:
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
29-11-2007 - 22:22:36
Ми пусни си въпроса в некой порносайт. Там най-много се гледа и имаш по-голем шанс за отговор.

Тези възбрани как така по някое време излизат? Преди това при предишните сделки не са ли правени проверки, Удостоверения за тежести? Собствеността върху земята на кого е? И как така се налага възбрана върху право, което вече е отчуждено?
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
29-11-2007 - 22:46:22
Сложно е, станало е, най-вероятно НАП нарочно сега предявява претенциите си - след завършена сграда. Пък и не е в това въпросът - кога, как и защо е станало ? Въпросът ми беше - КАКЪВ Е РИСКА ЗА КЛИЕНТА, КОЙТО СЕГА БИ СЕ ПРЕСТРАШИЛ ДА КУПИ ТАМ ОБЕКТ ? Земята е придобита срещу обезщетение /право на строеж/ и все още не е прехвърлена на новите собственици, сега предстои.
Моля, само без обидни провокативни мнения. Притеснението е сериозно.
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
30-11-2007 - 09:10:53
За да получите изобщо някакъв поне насочващ отговор, трябва да дадете възможно повече информация = нямам боб в момента да хвърлям. Вместо това вие не отговаряте дори на уточняващите въпроси. Писането с главни букви се възприема, като викане. Въпросът не е как, защо и кога е станало, но трябва да се мине през него за да се разбере каква е тази възбрана и нейното бъдеще, което пък вече е въпросът.

Така както го описвате ми се струва невъзможно след, като правото на строеж е отчуждено от едно юридическо лице и това ЮЛ вече няма УПИ-то в активите си, тепърва да се предявяват претенции и да се вписва възбрана. Затова питам: Кога е наложена възбраната? От кого е наложена възбраната? = съд, АДВ, ЧСИ, ДСИ? На какво основание е наложена възбраната?

На конкретния въпрос = рискът клиента сам ще си прецени и ще се консултира независимо какво му казвате вие. За добро или лошо, повечето клиенти още щом разберат, че има такава врътка веднага ще избягат. Ако пък разберат, че я криете, ще избягат още по-бързо и настървено. Притеснението е сериозно за кого? За този дето не си е плащал данъците или за този, който е купил право на строеж с тежести? Или може би вие сте клиентът?
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
30-11-2007 - 10:30:27
avatar
pe6o Написал:
-------------------------------------------------------

>
> Така както го описвате ми се струва невъзможно
> след, като правото на строеж е отчуждено от едно
> юридическо лице и това ЮЛ вече няма УПИ-то в
> активите си, тепърва да се предявяват претенции и
> да се вписва възбрана. Затова питам: Кога е
> наложена възбраната? От кого е наложена
> възбраната? = съд, АДВ, ЧСИ, ДСИ? На какво
> основание е наложена възбраната?
>
Има нещо важно,на което трябва да се обърне внимание.Отстъпеното право на строеж не засяга собствеността върху УПИ-то.Собственикът,ако е учередил пълна суперфиция,остава с така наречената "гола собственост".Ако върху терена има запор,той не касае втората фирма.От друга страна,ако има запор,първата фирма няма как да се разпорежда с имота.
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
30-11-2007 - 11:51:11
Благодаря и на двама ви. Клиент съм, харесал ми е много магазин в тази сграда, а и цената му е приемлива. Много искам да го купя, но ме уведомяват коректно още в строителната фирма за тази възбрана. Естествено няма нужда да ми разказват всичко от игла до конец, само ми показват У-ие за тежести, вадено скоро за друг обект - на него пише - Възбрана на УПИ. Затова питам - как би ме засегнало това ?
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
30-11-2007 - 12:16:14
avatar
monitor Написал:
-------------------------------------------------------
> Благодаря и на двама ви. Клиент съм, харесал ми е
> много магазин в тази сграда, а и цената му е
> приемлива. Много искам да го купя, но ме
> уведомяват коректно още в строителната фирма за
> тази възбрана. Естествено няма нужда да ми
> разказват всичко от игла до конец, само ми
> показват У-ие за тежести, вадено скоро за друг
> обект - на него пише - Възбрана на УПИ. Затова
> питам - как би ме засегнало това ?

Не знам кой би могъл да предположи точно.
Мои познати,които имат жилище,купено с отстъпено право на строеж, скоро разбраха,че УПИ-то е продадено от собственика /фирма/ на трето лице,което иска да строи нещо голямо.Сега им предлага да изкупи апартаментите в блока..... confused smiley
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
30-11-2007 - 18:58:35
камелия,
Как собствеността върху УПИ и правото на строеж се засягат е друг въпрос. Тук работата е, че възбрана вписана върху УПИ-то излиза и върху правото на строеж и върху апартаментите. Във форума имаше неколко дискусии относно "голата собственост" как собственика си загражда незастроеното и иска да прави платен паркинг и прочее.

монитор,
Виде ли как те разбрах, че си клиентът? Защо реши, че те уведомяват коректно? Кой казва, че няма нужда да ти разказват всичко от игла до конец? Това което са ти разказали и/или си разбрал си противоречи:
1) Собствеността върху УПИ-то е на физически лица дали го срещу процент построено, а възбраната е върху УПИ-то на фирма, която никога не е била собственик.
2) НАП предявява вземанията си върху актив, който вече е отчужден от длъжника
3) Възбраната не се появява в един момент, а се налага от компетентен орган по конкретен повод в точно уречено време.
Основен принцип в икономиката е, че рискът струва пари. Щом цената е по-ниска значи има някакъв риск. Не виждам обаче как ще ти вземат магазина заради данъците на някого си.
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
30-11-2007 - 22:45:30
Здравейте.Адвокат с 15 годишен стаж съм.Мога да дам компетеnten otgowor na wyprosa wi.Ако закупите магазин значи все едно да си хвърлите парите на вятъра,защото според ЗАКОНА вси4ки извършени действия след вписване на възбраната са нищожни тоест не произвеждат правно действие.така 4е това учредено право на строеж се обезсилва и фирмата която го е осъществила е глътнала вода.Затова и тя явна на всяка цена сега търси наивници за да .........просто нямам думи...най меката е измами..Мога да ти обясня всичко но предпочитам по телефона.. номера ми е 0878587732 т.е.доста е дълго и не ми с е пише
Re: ВЪЗБРАНА НА УПИ ?!
30-11-2007 - 22:56:21
Чл. 316. (1) Обезпечението се извършва:
а) с налагане на възбрана върху недвижим имот
smiling smiley

Когато изпълнението е насочено върху недвижими имоти, недействителността важи само за извършените след вписване на възбраната разпореждания -


с една дума вси4ко извършено след вписване на възбраната е недеиствително..закона си го казва..
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход