Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ипотекираният имот е на банката ,а не твой !

Публикувано от Znae6t 
Re: Ипотекираният имот е на банката ,а не твой !
08-11-2007 - 09:48:26
Znae6t Написал:
-------------------------------------------------------
> Както винаги съм казвал , ипотекираният имот е на
> банката , а не твой и това е до момента ,в който
> не й се издължиш ! До този момент ти си просто
> един наемател.
> --------------------------------------------------
> ----------------------------------------
>
> Клиент на РАЙФАЙЗЕНБАНК (БЪЛГАРИЯ) ЕАД спешно
> продава недвижим имот, ипотекиран в полза на
> Банката:....................................................

Znae6t, не си прав за собствеността.
С акта на ипотеката правото на собственост върху имота не преминава към банката - тя има само право на предпочтително удовлетворяване от обезпечението си - ипотекирания имот - при това само за сумата, която неизрядният платец дължи по кредита/,който междувпрочем, вече е усвоил и лично употребил!/.
Тоест, това си е съвсем законно право на банката - и определено смятам, че така е правилно - а нека всеки сам да си прецени риска!
Банката е търговец и това е нейния начин да осъществява дейността си, при това дейността й задоволява нуждите на другите.
Ако беше прав, че имотът става собственост на банката - само помисли - какъв смисъл тогава има да го чака да си плаща или да иска изпълнителни листове и т.н. за имот, който по твоята логика си е нейна собственост!?! ами че банката ще може просто ей така да си се разпорежда с него както и когато й скимне!
Това, че има ограничения за собственика - вярно е - и по отношение на наемите и по отношение на продажбата на трети лица, но... пак може - става със съгласието на банката.
И последно - забелязваш ли "дребната" подробност в обявата - кой точно продава имота?!?


Re: Ипотекираният имот е на банката ,а не твой !
09-11-2007 - 11:37:18
Имотът се продава от длъжника на банката , какво те учудва това ?!
Re: Ипотекираният имот е на банката ,а не твой !
09-11-2007 - 12:43:50
Привет на всички!
Попадам за пръв път във форума и съм, меко казано, изумена от някои становища и въпроси.
Твърдението, че е дин ипотекиран имот е собственост на банката - ипотекарен кредитор е смайващо. Ипотеката - договорна или законова, не е придобивен способ. Тя е само вид обезпечение - в случая по договор за банков кредит, и по правната си същност е вещнатежест. Ипотеката "тежи" върху имота, защото кредиторът, в полза на когото е учредена - в случая банката, може винаги, когато настъпят предварително определените в договора за банков кредит условия, да пристъпи към публична продан и да събере просрочените си вземания. Правилата на публичната продан са строго уредени в ГПК и единственият орган, които мое да я извършва е съдия9изпълнител-държавен или частен. Н публичната продан могат да участват всички, с изключение на длъжника, ипотекърния кредитор съдебния и зпълнител, както и някои други лица, посочени в закона. Продаденият на такава продан имот става собственост на лицето, предложило най-висока цена и определено от съдия-изпълнителля зя продавач с надлежен акт. Сумата се превежда по посочена от съдията-изпълнител негова сметка. От тази сметка съдия-изпълнителят превежда на банката-кредитор и взискател по изпълнителното дело, сумата за погасяване на просрочените задължения /гланвица и лихви/, приспада всички суми представляващи такс и иразноски, дължими от длъжника и ако нещичко е останало, то длъжникът си го прибира.
Що се отнася до въпроса дали един ипотекиран имот може да се отдава под наем, то отговорът е пак толкова еднозначен. Всеки собственик може да отдава под наем своя недвижима вещ и никакво съгласие на ипотекарен кредитор не е неоходимо.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход