Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Внимавайте и за миналото на имота!

Публикувано от vavy 
Внимавайте и за миналото на имота!
15-09-2007 - 13:59:34
Реших да споделя още един пример от практиката като се надявам да е ценен за тези, които сега избират парцел: НИКОГА НЕ КУПУВАЙТЕ ПРЕДИ ДА СТЕ ВИДЕЛИ РЕАЛНИТЕ ГРАНИЦИ НА ИМОТА И ТО С КОЛЧЕТА ОТ ГЕОДЕЗИСТ - ОФИЦИАЛНО!!!
Много от празните парцели, дори и да са УПИ и да ви показват скица с границите, на практика не са очертани с нищо. Аз купих чрез Агенция. От 2 страни имаше комшии, които живееха там от много години, но НЕ си бяха направили огради. От задната страна на парцела пък ми казаха, че е общинска земя. С една дума гледаш и виждаш едно празно място, но незнаеш ТОЧНО КЪДЕ СА ГРАНИЦИТЕ. Понеже бързахме да купим се доверихме на геодезиста, който доведе агенцията и който НЕОФИЦИАЛНО заби едни колчета (за което си платихме!!!), но после си ги извади, защото И БЕЗ ТОВА КАТО СМЕ ПОЧНЕЛИ ДА ПРАВИМ ОГРАДАТА ТРЯБВАЛО ОФИЦИАЛНО ДА СИ ПЛАТИМ НА ГЕОДЕЗИСТ И ТОЙ ДА ПОСТАВЕЛ ГРАНИЦИТЕ! Чудесно, купуваш нещо, плащаш за едни квадрати, които ги пише и на скицата и в нотариалниа акт, дават ти и т.нар. документ за "липса на тежести", изобщо всичко е наред.... И ЗАПОЧВА САПУНЕН СЕРИАЛ! Некоректността на агенцията е в това, че преди да продава имот, трябва да го е подготвила правно за това - поне да е очертан! И ако не е - защо ти да плащаш ПРЕДВАРИТЕЛНО И НЕОФИЦИАЛНО за подобно очертаване, което после се оказва НЕВАЛИДНО!
Извадихме си законно разрешително за строеж на ограда, платихме си в общината такса за линеен метър и НИКОЙ НЕ ОСПОРИ метрите и квадратите, защото имаме скица. Отиваме с НОВ ГЕОДЕЗИСТ НА МЯСТОТО и:
1. Той казва, че е по малко от платените квадрати?!!! Защото комшията отдясно "без да иска" си е направил градина и дървета, навлизайки 70 см. (а по цялата дължина около 10 кв.м) в нашия парцел - ето защо не му е била нужна ограда... НАПРАВИХМЕ КОМПРОМИС - ОСТАВИХМЕ МУ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ВЗЕТОТО, ЗА ДА ЖИВЕЕМ В РАЗБИРАТЕЛСТВО.
2. Започнахме да правим измъчената ограда. Изведнъж се появи една баба, която започна да повтаря, че "някога" това е било бащиния и че мошенници й го купили без да разбере?! Сега тя искаше пари за имота отново??? Естествено жената си имаше право, но ние какво да направим?! Накрая се появии някакъв неин внук, който каза, че те НЯМАЛИ НИАКАКВИ ДОКУМЕНТИ В МОМЕНТА, но се опитвал да извади такива и че в задната част на имота (дето в общинския регистър се води общ. земя) сме били влезли в неговата земя.... ПЪЛНА ЛУДНИЦА! В момента трябва да спрем всичко до изясняване на казуса.... Е, питам аз - как човек да вярва на държавата, на агенциите и на който да било, след като съвсем съвестно е плащал на всякъде, чакал е безумни срокове, предварително се запознахме с всички комшии и ги разпитахме за "болките и радостите" им, за да няма после проблем и въпреки това....
Мисля, че първата ни и ОСНОВНА ГРЕШКА беше, че се съгласихме да купим, без да сме видели ясно указани всички граници! Дори да имате документ (нот. акт, скица) - Не купувайте преди да сте чули и видяли подписите на всички комшии, че ги признават! ... хората сме уникални, не мога да повярвам на какво сме способни за някакви си 3-5 квадрата...
Re: Внимавайте и за миналото на имота!
15-09-2007 - 18:50:12
avatar
vavy Написал:
-------------------------------------------------------
> Реших да споделя още един пример от практиката
> като се надявам да е ценен за тези, които сега
> избират парцел: НИКОГА НЕ КУПУВАЙТЕ ПРЕДИ ДА СТЕ
> ВИДЕЛИ РЕАЛНИТЕ ГРАНИЦИ НА ИМОТА И ТО С КОЛЧЕТА ОТ
> ГЕОДЕЗИСТ - ОФИЦИАЛНО!!!
> Много от празните парцели, дори и да са УПИ и да
> ви показват скица с границите, на практика не са
> очертани с нищо. Аз купих чрез Агенция. От 2
> страни имаше комшии, които живееха там от много
> години, но НЕ си бяха направили огради. От задната
> страна на парцела пък ми казаха, че е общинска
> земя. С една дума гледаш и виждаш едно празно
> място, но незнаеш ТОЧНО КЪДЕ СА ГРАНИЦИТЕ. Понеже
> бързахме да купим се доверихме на геодезиста,
> който доведе агенцията и който НЕОФИЦИАЛНО заби
> едни колчета (за което си платихме!!!), но после
> си ги извади, защото И БЕЗ ТОВА КАТО СМЕ ПОЧНЕЛИ
> ДА ПРАВИМ ОГРАДАТА ТРЯБВАЛО ОФИЦИАЛНО ДА СИ ПЛАТИМ
> НА ГЕОДЕЗИСТ И ТОЙ ДА ПОСТАВЕЛ ГРАНИЦИТЕ! Чудесно,
> купуваш нещо, плащаш за едни квадрати, които ги
> пише и на скицата и в нотариалниа акт, дават ти и
> т.нар. документ за "липса на тежести", изобщо
> всичко е наред.... И ЗАПОЧВА САПУНЕН СЕРИАЛ!
> Некоректността на агенцията е в това, че преди да
> продава имот, трябва да го е подготвила правно за
> това - поне да е очертан! И ако не е - защо ти да
> плащаш ПРЕДВАРИТЕЛНО И НЕОФИЦИАЛНО за подобно
> очертаване, което после се оказва НЕВАЛИДНО!
> Извадихме си законно разрешително за строеж на
> ограда, платихме си в общината такса за линеен
> метър и НИКОЙ НЕ ОСПОРИ метрите и квадратите,
> защото имаме скица. Отиваме с НОВ ГЕОДЕЗИСТ НА
> МЯСТОТО и:
> 1. Той казва, че е по малко от платените
> квадрати?!!! Защото комшията отдясно "без да иска"
> си е направил градина и дървета, навлизайки 70 см.
> (а по цялата дължина около 10 кв.м) в нашия парцел
> - ето защо не му е била нужна ограда... НАПРАВИХМЕ
> КОМПРОМИС - ОСТАВИХМЕ МУ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ВЗЕТОТО, ЗА
> ДА ЖИВЕЕМ В РАЗБИРАТЕЛСТВО.
> 2. Започнахме да правим измъчената ограда.
> Изведнъж се появи една баба, която започна да
> повтаря, че "някога" това е било бащиния и че
> мошенници й го купили без да разбере?! Сега тя
> искаше пари за имота отново??? Естествено жената
> си имаше право, но ние какво да направим?! Накрая
> се появии някакъв неин внук, който каза, че те
> НЯМАЛИ НИАКАКВИ ДОКУМЕНТИ В МОМЕНТА, но се опитвал
> да извади такива и че в задната част на имота
> (дето в общинския регистър се води общ. земя) сме
> били влезли в неговата земя.... ПЪЛНА ЛУДНИЦА! В
> момента трябва да спрем всичко до изясняване на
> казуса.... Е, питам аз - как човек да вярва на
> държавата, на агенциите и на който да било, след
> като съвсем съвестно е плащал на всякъде, чакал е
> безумни срокове, предварително се запознахме с
> всички комшии и ги разпитахме за "болките и
> радостите" им, за да няма после проблем и въпреки
> това....
> Мисля, че първата ни и ОСНОВНА ГРЕШКА беше, че се
> съгласихме да купим, без да сме видели ясно
> указани всички граници! Дори да имате документ
> (нот. акт, скица) - Не купувайте преди да сте чули
> и видяли подписите на всички комшии, че ги
> признават! ... хората сме уникални, не мога да
> повярвам на какво сме способни за някакви си 3-5
> квадрата...

Започвам с това,че си бързал да купиш.Защо? Да не би цената да е била прекалено изгодна? Защо плащаш на геодезист,който после си вади колчетата,при положение,че неговите данни са валидни за понататъшната ви дейност? Като си му платил,защо не поиска документ с подпис и печат? "Не е луд този,който яде баницата,а този който му я дава"- да си чувал тази приказка?
Откъде ти дойде на ум,че трябва да видиш подписи за съгласие от комшиите?Те нямат никаква законова сила.Утре техните наследници,стига да имат правно основание, могат да оспорят границите.Как можеш да хващаш вяра на всеки,който дойде и нещо ти каже,а не на документите?
Трябва да знаеш,че поземлените имоти в България,които не са били одържавени, много често се разминават в квадратурите по нотариален акт и графични данни. Затова сега се правят цифрови заснемания /от геодезистите/,за да се установи истинската квадратура.Не е работа на АНИ да ги трасира.Това е нещото,което трябва купувачът да направи.Умните го правят преди покупката,безхаберните-след........
Re: Внимавайте и за миналото на имота!
15-09-2007 - 20:40:50
Камелия, като бързам да ти кажа, че си права за повечето от нещата, правя уговорката, че не искам да влизам в спорове. Реших да отговоря само защото продължавам да мисля, че има проблем и че той не е само мой. Много хора биха изпаднали в подобна ситуация.
Да, бързахме да купим, не само заради цената, а защото от 11 години живеем под наем, а децата ни вече са големи. В този момент изобщо не сме мислели за печалба, а за надеждата, че това лято ще започнем дома си! Това може би ни изигра лоша услуга, но нали затова ползвахме платените съвети на съответни консултанти. ПОИСКАХМЕ ДОКУМЕНТ НА ГЕОДЕЗИСТА, но АНИ като посредник казаха, че не можело да ни се издаде такъв, защото имота все още не е на наше име! Освен това, продавача не бил в България и не можал да плати сега, но после щял да си приспадне като платим имота. И ЗАЩОТО БЯХМЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ - ПЛАТИХМЕ, като не подозорахме, че веднага след това колчетата ще се приберат. На въпроса ни защо? отговорът бе: Това е НЕофициално измерване! В деня на сделката (когато за първи път видяхме продавача), той каза, че никога не сме се уговаряли за геодезист и т.н. И ЗАЩОТО ИСКАХМЕ С ДОБРО - НЕ ПОИСКАХМЕ ПАРИТЕ СИ! Ето тук вече си абсолютно права... в нашия свят хората с добри намерения са БАЛЪЦИ!!!! И ние сме си виновни, че раздадохме баницата.... Но АНИ се постара добре да защити "правата" на продавача, защото от него си взема %, в което няма нищо лошо, стига да не се засягат правата на останалите.
Не обвинявам никого, освен нашата собствена наивност, НО НЕ И БЕЗХАБЕРИЕ! Затова и започнах тази тема във форума, за да светне лампичката на други хора, които си мислят, че щом имат документ, имат имот!
И все пак продължавам да разсъждавам... когато купуваш апартамент ти ясно виждаш колко стаи има и къде са стените, защо когато купуваш земя да не изискваш ПРЕДВАРИТЕЛНО да видиш ТОЧНО КАКВО ПЛАЩАШ...
Re: Внимавайте и за миналото на имота!
15-09-2007 - 21:25:51
vavy, АБСОЛЮТНО прави сте като купувачи да изисквате от продавача да постави ясни граници на имота си, преди да ви го продаде! Факт е, че никой продавач на парцел не си прави труда да повика геодезист и да забие колчета по границите на имота, преди да го предложи за продажба!
Наистина не е работа на АНИ тя да върши това (в смисъла, който предполагам влага Камелия), но когато подобно действие се изисква от купувача - също неин клиент, поне трябва да го свърши добросъвестно...
Re: Внимавайте и за миналото на имота!
15-09-2007 - 21:28:29
Vavy, по-спокойно пич, това че една баба е ревнала нищо не значи.
Re: Внимавайте и за миналото на имота!
15-09-2007 - 21:39:37
avatar
Milamila Написал:
-------------------------------------------------------
> vavy, АБСОЛЮТНО прави сте като купувачи да
> изисквате от продавача да постави ясни граници на
> имота си, преди да ви го продаде! Факт е, че никой
> продавач на парцел не си прави труда да повика
> геодезист и да забие колчета по границите на
> имота, преди да го предложи за продажба!
> Наистина не е работа на АНИ тя да върши това (в
> смисъла, който предполагам влага Камелия), но
> когато подобно действие се изисква от купувача -
> също неин клиент, поне трябва да го свърши
> добросъвестно...


"Но АНИ се постара добре да защити "правата" на продавача, защото от него си взема %, в което няма нищо лошо, стига да не се засягат правата на останалите."

Това доста ме озадачи!
Дали купувачите не са решили,че трябва да се работи за тях без да се чувстват клиенти на АНИ? confused smiley
Re: Внимавайте и за миналото на имота!
15-09-2007 - 22:10:54
avatar
камелия Написал:
...
>
> "Но АНИ се постара добре да защити "правата" на
> продавача, защото от него си взема %, в което няма
> нищо лошо, стига да не се засягат правата на
> останалите."
>
> Това доста ме озадачи!
> Дали купувачите не са решили,че трябва да се
> работи за тях без да се чувстват клиенти на АНИ?

Kамелия, не се прави, че не разбираш. Става дума за това, че в стремежа си да приберат комисионата от продавача от агенцията просто са ИЗЛЪГАЛИ купувачите....


Abu
Re: Внимавайте и за миналото на имота!
16-09-2007 - 09:58:22
vavy,
1991 година баща ми закупи терен в промишлена зона за складова база. Собственикът го придобил по Постановлението, т.е. знаехме, че може да се появи истински собственик с нотариален акт. През 1996 такъв се яви и след тригодишни преговори закупихме терена и от него. И в двата случая по документи имотът беше 1200 м2, а измерен грубо на място - около 1600. Очевидно съществуващите огради са били в наша полза, но не на мястото си - и това го знаехме. 2000-та година съседите отляво и отдясно предявиха претенции за оградите - отстъпихме им колкото поискаха (сметките ги правехме помежду си и всички бяха доволни). Добре, ама през 2002 почнаха масово да продават всички от квартала и с издаването на скици нещата се объркаха тотално - ние сме шесто място от главен път, а някъде още на третото мерките се губеха и от общината решиха, че всички огради трябва да се отместят с около 1,5 м навътре от главния път. Чудесно, преместихме пак оградите, само дето се оказа, че мерките не са точни и при цифровото замерване трябвало да се коригират с още 0,5 м. Това вече дойде прекалено, щото халето, монтирано първоначално на отстояние 3 м от съседа, се оказа с половин метър в неговия парцел - хайде сега пък с него едни чупки и еквилибристики, дадохме му равностойна площ откъм лицето и миряса. Последните корекции са от юли т.г., нанесохме ги в кадастъра и извадихме актуална скица. Ново двайсе! Влязъл в сила регулационен план отнема до 25% от имота за обръщач на автобуси! Хубавото е, че по този план южната граница на имота става вход от главен път, а на два метра има и канал. Лошото - че въпросното хале пак настъпва с единия си ъгъл бъдещия тротоар. В крайна сметка, отначало ползвахме правоъгълен парцел 1600 м2, сега е точно 1200, но вече многоъгълник, а след като се съобразим с новите регулационни линии ще бъде 966 или нещо подобно с неясна форма.
Междувременно баща ми почина, за него не мога да кажа, но ако пак се налагаше да купуваме въпросния имот, знаейки какво ни чака, нямаше да се откажем! За главоболията не мога да виня никого, защото едни неща ги знаехме предварително, други (регулацията) ги разбираме и приемаме (е, можеше и по-безболезнено), но все пак имотът си остава функционален и ценен.
Така че, моят съвет е да си оправите имота както си е по закон, никакви уговорки и отстъпки, което е твое - вътре, което е чуждо - зад оградата. Приготви си една дебела папка и си изкарай всички документи (какви точно питай добронамерено в общината). Надявам се, ако подходиш с разбиране и им обясниш, че искаш да си подредиш имота, ще ти отвърнат със същото и ще съдействат. Повярвай, накрая пак ще си харесваш имота и разходите и нервите няма да ти се струват толкова важни! И няма да се тревожиш, че някой си имал някакви претенции.
Re: Внимавайте и за миналото на имота!
16-09-2007 - 14:42:21
Abu, може би това исках да чуя, макар че съжалявам, че трябва да мине човек по такъв идиотски път... ПРАВ СИ! Още когато купувах мястото ми е легнало на сърцето и каквото и да се случва пак ще си го харесваме.... вече месеци наред живеем с представи и мечти за него.... така, че Бог да ни е на помощ winking smiley Подобни разправии май са неизбежни когато става дума за земя и то в България. Истината е, че никой от институциите не е помислил като регулира как разпределя парцелите, което в нормалните страни не е така! БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА МНЕНИЯТА!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход