Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Продажба на имот

Публикувано от uphigh 
Продажба на имот
20-07-2007 - 22:12:36
Привет,
Много ще съм благодарен ако можете да ми разясните някои неща.
Значи, дядо ми от една година си е наумил да продаде един имот в с.Кремена,област Враца. Къщата и двора са наистина много приятни и самото разположение е удобно-близо е до центъра и наблизо има чешма,автобусната спирка и, както се вика е комуникативна точка. Единственият проблем е,че човекът, който доскоро го поддържаше това нещо и е построил не само гараж, ограда, лятна кухня и сайван, тоалетна и много други неща, вече прекара две сърдечни кризи и вече не може да се занимава със стопанството.На мен лично ми е жалко, понеже лятно време обичам да ходя там на чистия въздух,но какво да се прави.
Въпросът е,че не знам почти нищо за това какво трябва да се направи и подготви за да се осъществи една наистина добра сделка. Мястото е на 100 км от София и е идеално не само за почивка,но и за инвестиция, понеже е близо до Враца и Мездра.
Доколкото разбрах от баба ми е необходима данъчна оценка на имота за да се добие реална представа за цената и да няма надуване.ОК, дочух и нещо за скица на имота, направена от архитект или нещо такова, но наистина започвам много да се обърквам.
Та, чудех се дали може някой, който е преминал през това нещо или има желание да помогне да разкаже кои са стъпките, които трябва да предприема за да продам имота заедно със земята за една реална цена и да бъда правно защитен?
Страшно благодаря!
Re: Продажба на имот
23-07-2007 - 13:52:15
Здравей uphigh

Ще се опитам да ти бъда полезна , до колкото мога
1. Данъчната оценка , не отговаря на пазарната цена - има случаи , в които тя е доста по- ниска. (За конкритния район не съм запозната с цените, затова не са натоварвам с изказване на мнение по този въпрос) Данъчната оценка се вади малко преди изповядването на сделката, но не ти е нужна , когато обявяваш имота за продажба.
2. Да , нуждаеш се от скица на терена, която се вади в съответната техническа служба (обърни се към кметството и те ще ти отговорят и дадът конкретна информация къде точно трябва да отидеш за да подадеш молба за изготвяне на актуална скица(скицата е актуална до 6 месеца от изваждането й)) Необходими документи за получаване на скица са :
2.1 Молба (в самата служба имат готови бланки)
2.2 Копие от документ за собственост (ако все пак по документи не се води на твое име , се нуждаеш от пълномощно в което ясно се посочва , че имаш право да подадеш документите)

Относно цената - допитай се какви са цените за района, но все пак цената зависи и от състоянието и какво точно предлагаш (така де терен 200 м2 с бунгало, не струва колкото терен 500 м2 с дву етажна къща)


Надявам се поне малко да съм ти помогнала и УСПЕХ
Re: Продажба на имот
23-07-2007 - 19:08:43
Mnogo blagodaria,Donita smiling smiley
Re: Продажба на имот
29-07-2007 - 18:33:30
Освен скица и данъчна оценка са необходими и удостоверение за регулационно положение и удостоверение по параграф 16, ал. 1 от ПР на ЗУТ. И двете удостоверения се издават оттам, откъдето и скицата - отдел АУТБС при общината, но може да се действа и чрез специалиста, посещаващ в определени дни съответното кметство.
Първо проверете има ли документ за собственост и на чие име. Колкото и да е чудно, може да няма такъв документ. Според ситуацията се действа за получаване на акт за собственост по една или друга процедура.
Ще ви трябва и пълномощно, за да придвижвате нещата вместо дядо Ви от негово име. Мнооого изрично се посочва за какво точно Ви е упълномощил и пред кои служби. Някои нотариуси не приемат пълномощно, заверено от кмета на селото, когато се отнася за разпореждане с имоти, а искат пълномощното да е заверено от нотариус.
По-нататък ще е необходим и документ за семейното положение на дядо Ви.
zt
Re: Продажба на имот
03-08-2007 - 13:14:47
Какви са възможностите да се извърши подобна сделка и приблизително как би изглеждала тя финансово при следните дадености:

Четирииетажна стара кооперация/идеален център на София-строителство 1938/- партер + 3 етажа- на всеки етаж по един апартамент - 140 кв.м.-покрие скатен.
Състояние - покрива е зле, външна мазилка-зле.
Би ли могъл да се продаде тавана/за да се преустрои на жилище/ срещу извършване ремонт на сградата - изолация , поркрив.Е според мен би следвало да има и сериозен остатък.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход