Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна

Публикувано от Zrfv 
Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
09-07-2007 - 15:52:18
Надявам се, авторът на тази тема да няма против да oтворя подобна за да не се разводнява неговата.
Интересува ме как стои въпросът с инвестиция от подобен мащаб във Варна. Говорим както за покупка на имот с далечна перспектива, така и за такъв, който да се отдава под наем. В тази връзка кое е за предпочитане: апартамент или помещение със статут на офис/магазин?

Благодаря предварително!
Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
09-07-2007 - 20:43:11
Zrfv,
Според мен само в търговска площ!
Пример:
При 1000 EUR/кв.м. вие ставате собственик на 40 кв.м. търговска площ. Ако мястото е добро винаги ще можете да разчитата на наем минимум 2-3 пъти повече на кв.м. от този на жилищна площ. Отчете, че търговската площ често се плаща от търговска фирма, докато жилищната......!
Така, че:
1. Търговска площ
2. Офис
3. Жилищна площ

Успех!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-07-09 20:46 от partzalev.
Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
09-07-2007 - 21:30:21
Привет,
според мен, за една инвестиция от порядъка на 40,000 евро е най - добре да се огледаш за близките около Варна села. Имам впредвид, не само тези, които са разположени на юг и са доста актуални (респ. с високи цени), но и тези, които са на север. Отново според мен в един средносрочен интервал от време тези земи ще си повишат цените поради следните фактори (не предирам за изчерпателност):
1. Близост до гр. Варна. Имайки предвид високият стандарт на живот в града, не е проблем за едно семейство (било то и младо) да живее на около 12 - 20 км. от центъра на града.
2. Все повече клиенти са разочаровани/изплашени от новото строителство и високите цени. Получаваш 15% идеални части, малки спални и ограничено междублоково пространство.
3. Отново силните цени - жилище от 80 кв.м. в широк център (ЛК Тракия) се предлага на цена от 820 - 900 евро/кв.м. на зелено. За 65,000 евро ще може да се купи парцел в близък селски район и да се построй къща с подобна площ (поне).

Може да се продължи с изброяването на фактори, но ще се навлезе в субективната част на въпроса "Да живея ли извън града?".

Ако твърдо си решил/а да инвестираш в апартамент, СПОРЕД МЕН е най - добре да се насочиш към кв. "Аспарухово". Кварталът е с много добра локация (на 3 км. от града) и има достатъчно фактори, които спират потенциалните новодомци за купуване на жилище в района: Аспаруховият мост, цигани и др. За сега според мен цените там са силно подценени, но има шанс кв. "Аспарухово" в една средносрочна перспектива да достигне цените на ж.к. "Чайка" - наличието на плаж, който рано или късно ще се разработи; изграждането на два (за сега) много сериозни обекта - жилищни комплекси, затворен тип... За 40,000 евро би могъл да си купиш 50 - 60 кв.м. (може и повече, но на зелено и нисък етаж), който да си повиши цената значително след известно време - примерно поне 300 евро/кв.м. до 2 години moody smiley:

Аз лично за 40,000 евро не бих могъл да предвидя какъв магазин бих си купил, които да е атрактивен за наем и ликвиден за продажба. Тук съвет не мога да дам.

Разбира се всеки има лично мнение. Гореспоменатот е мое и не е обвързано със съвет да купуваш cool smiley
Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
10-07-2007 - 17:14:37
Благодаря и на двама ви за мненията. Напълно съм съгласен с Парцалев за градацията в приоритетите по тчки 1, 2 и 3, Аз също се бях ориентирал в същата посока, но реално рахаН е прав, че за тази сума търговските обекти и офиси не са много атрактивни.

По отношение на селските имоти в непосредствена близост до града, те също са ми в полезрението, но там срещам проблем със семейната ми половинка, която отказва да заживее извън града smiling smiley.
При всички положения, за 40к евро може да се купи добро местенце с радиус 20-ина км, но пазарът за момента ми се струва прекалено хаотичен и би било трудно да се направи правилен избор с оглед дълго/кратко/средно-срочна инвестиция. Поне на мен така ми се струва
Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
10-07-2007 - 20:38:05
Varna e izkljuchitelno nadzenen v momenta kakto i vsichko po moreto.
Varnenzi pecheljat mnogo po-malko ot sofianzi a zenite izprevarvat sofijskite (?!?).

Nadali shte mogesh da vzemesh tyrgosvko pomeshtenie na dobyr location pri tezi zeni.
Kakvo shte go pravish kato go kupish:
1. Ti shte razvivash business?
2. Shte go davash pod naem?

Ako ne giveesh vyv Varna point 1 si ostava bezpredmeten i neprilogim.
Za davaneto pod naem moge i da si struva, zavisi obache mnogo ot location-a.

Za gilishte ne si struva izobshto da mislish v momenta osven ako ne iskash da iztyrsich pari na vjatyra.
Pazaryt na gilishta vyv Varna ima samo edna posoka - strymno nadolu kakvoto i da tvrydrjat 'ekspertite' i stykmistikata v BG.
Za Asparuhovo si mislja che veche e overpriced, vse pak e na majnata si ottatuk mosta i e dosta potiskashto mjasto.

Tju kato mislish za investirane e dobre da namersih otnjakyde malko informazija za ziklichnostta na real estate marketa
i da preznish kakvo moge da ochakvash ot bydeshteto po otnoshenie na cenite v Varna.

Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
10-07-2007 - 21:06:15
Uf i az sam na sa6tia hal v momenta imam 50 000 evro i se 4udia kakvo da kupia za da go dam pod naem ......naistina e trudno 4ovek da se orientira v tozi haos a i tezi novi stroitelstva na zeleno neznam kakvo da pravia


sled 2 dni imam ugovorka s edna firma da se vklu4a v stroej no ne6to o6te ne sam ubedena napalno
ne poznavam firmata
ne znaia dali 6te dadat akt 16 (vijdate kakvo stava kolko bloka sa na akt 14-15 s godini)
niakoi ako moje da mi dade savet.....
Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
11-07-2007 - 04:22:07

"......Uf i az sam na sa6tia hal v momenta imam 50 000 evro i se 4udia kakvo da kupia za da go dam pod naem ......"

Господ да пази България!

Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
11-07-2007 - 09:17:59
@kuku987

Във Варна си живея и смятах да го давам под наем. Евентуално съм мислил доста за покупка на малко жилище, в което след време да се премести майка ми, която в момента живее в къща в центъра. Къщата рано или късно ще бъде съборена и мястото - застроено. Доколкото разбирам, цените на боксониерки/гарсониерки във Варна са излишно високи, а и има свръх-предлагане. Това ме спира да направя тази стъпка, а и наемите не са кой знае колко високи - реално са съотвестващи на лихвите, които би дала банката за подобна сума на срочен депозит. От друга страна подобен тип жилища са достигнали цени, при които птрудно може да се очаква поскъпване, респективно възвръщаемост на инвестицията.
Не на последно място е и фактът, че за 40к евро може да се вземе някаква хралупа НС в крайните квартали :crazy:

По-скоро везните клонят към имот в покрайнините, но знам ли... :ami:

@Парцалев

За съжаление реалността е такава - приходите от наеми са си стабилен доход, а заплатите в БГ трудно биха могли да се нарекат такива. Да започнеш бизнес с подобна сума .... аз по-скоро бих ги заложил на еврофутбол - по-предвидими са нещата там sad smiley
Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
11-07-2007 - 16:08:48
Zrfv,
Отдели 2-3 хиляди и си направи едно готино пътуване извън БГ. Сигурен съм, че като се върнеш вече ще знаеш какво да правиш с останалите !
Богат е този, който има идеи, а не този, който има пари!
Re: Инвестиция в размер на 40 хил евро във Варна
11-07-2007 - 18:30:38
Много ми е интересно как преценихте че цените са високи? Питам особено хората, които пишат на маймуница?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход