Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Разрешение за ползване на строеж

Публикувано от cazobg 
Разрешение за ползване на строеж
03-07-2007 - 12:20:20
Здравейте ,
Купихме си къща на груб строеж ,която няма акт 16 (както и повечето стари къщи).Сега сме се заели да я довършим окончателно -прекарахме ток ,водя ,ВиК ,сега сме на етап ел. инсталация и бихме искали да си извадим документа Разрешение за ползване на строеж.
Колкото и да се ровя из интернет никъде не мога да намеря как се процедира при стари къщи в заварено положение.
Моля който има някаква информация да ми даде съвет.
Re: Разрешение за ползване на строеж
03-07-2007 - 12:52:01
Има голяма разлика между стара къща и стар груб строеж. Един сроеж става "къща" чак след разрешението за ползване. По закон Трябва да имате одобрени проекти и разрешение за строеж, протокол за строителна линия и ниво, и протокол за кота било. После да изпълните инсталациите на сградата, да се присъедините към ВиК и Енергоразпределение, да нанесете къщата в кадастъра и тогава ще получите разрешение за ползване. Само не ми казвайте, че като купувахте имота, не се поинтересувахте дали строежа е законен и има ли строителни книжа.
Re: Разрешение за ползване на строеж
03-07-2007 - 16:04:38
Имаме някакви документи ,които са от 1983-1985 г.
-скица
-разрешение за строеж
-протокол за строителна линия и ниво
Нямаме нищо друго.
Присъединихме се без проблем към EVN и към ВиК и сме до там.
Между другото току ще говорих с един архитект ,който ме посъветва да не си вадя въпросното разрешение за ползване на строеж ,което било необходимо само за ново строителство.Подобен документ би ми трябвал ако един ден реша на правя надстройки или пък допълнителни пристройки.Тогава за да се впишат те към нотариалния акт ,ще ми трябва бившия Акт 16 само за тях.
Re: Разрешение за ползване на строеж
03-07-2007 - 16:23:53
При това положение, наистина може да не го вадите, но си нанесете къщата в кадастъра, ако не е нанесена. Така ще сте сигурен, че при всякакви бъдещи изменения на застроителни и регулационни планове, те ще бъдат съобразени с вашата къща. Иначе съм виждал регулационни линии направо през къщите на хората. После стават едни каши и трудно се оправят грешки. Подавате молба в Софгео за нанасяне в кадастъра - не е скъпо.
Re: Разрешение за ползване на строеж
03-07-2007 - 16:36:18
Не съм сигурна дали не е нанесена вече.Със сигурност знам ,че подавах данъчна декларация за имот и вече втора година плащам данък на къщата.Освен това на скоро ни се наложи да вадим нова скица за пред енергото и къщата си я има на скицата.Със сигурност обаче не съм подавала молба до Софгео.
Re: Разрешение за ползване на строеж
03-07-2007 - 17:07:51
Може да е нанесена служебно, щом строежа е толкова отдавна. Ако на скицата къщата е както е в действителност и пише истинските етажи ( 2мж или 3мж ) значи е нанесена. Само да не е някое петно от стара къща, вече съборена. Тогава обикновено пише пмж.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход