Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Помагайте - Присъединяване към ВиК

Публикувано от Lamdon 
Помагайте - Присъединяване към ВиК
28-06-2007 - 16:34:21
Здравейте,
ще купувам парцел и поради тази причина пуснах молба във ВИК за предварително проучване - и се оказа, че пред парцела има тръба Ф80, но е с неизяснен статут ( т.е. ВиК няма да ми издадат документ за присъединяване )- преди това минах по цялата улица и питах хората - оказа се , че всички къщи - нови и стари са се присъединили към тази тръба . Но от ВиК ми казаха, че не могат да ме присъединят там защото тя била със неизяснен статут, като ми обясниха, че единственият вариант е да си извадя удостоверение за Поносимост- но не било много сигурно дали ще ми го издадат - т.е. с две думи дори и да си построя къща няма да мога да я узаконя без да имам разрешение от ВиК.
Моля Ви , ако някой знае - труден ли е процесът със изваждане на такова удостоверение? Естествено - пропуснах да кажа - съседът ми каза, че няма да имам проблеми да се присъединя към въпросната тръба за вода..
Благодаря
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 09:03:04
Във София положението е следното - Софийска вода е концесионер, а Общината е собственик на водопроводната мрежа. Софийска вода твърдят , че нямат задължение да изграждат нови водопроводни мрежи и да подменят стари извън договора за концесия, който явно е строго пазена тайна. Било задължение на Общината. Естествено Общината няма пари. Към момента положението е следното - дават ти право да изградиш уличната водопроводна мрежа за своя сметка, безвъзмездно в полза на Общината. А под улична водопроводна мрежа се има предвид водопровод, който е заложен по проект и захранва всички настоящи и бъдещи потребители.
Практически се получава така, че подмяната на водопродната мрежа вече се плаща от инвеститорите, става собстевност на Общината, а парите за водата се прибират от Софийска вода.
В твоя случай след като водопроводната мрежа е с неизяснен статут, то ти можеш да се включиш, но няма да ти одобрят проект и да ти дадат строително разрешение. Защото ти трябва договор със Софийска вода.
Не знма как е по другите градове , но в София е така.
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 09:56:15
Dобре де, 4овек, не е ли възможно да вземеш разрешение като декларираш, че ще ползваш собствен водоизточник?
Мой близък приятел се нанесе скоро в новата си къща в Бистрица, където той няма и никога не е имал отношения с ВИК, реката минава почти през двора му и ползва хидрофор, голяма цистерна, пречиства водата и я ползва за всичко освен за пиене директно, носи проби в ХЕИ, става и за това, но само готвят с нея.
Може би това е прочината всъщност да има разрешение за строеж.
Но ако кажеш - ще бия сонда и ще ползвам водата за домакинството не става ли?
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 10:03:47
Става, само трябва проект за сондажен кладенец, и една година да носиш проби в ХЕИ.
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 11:22:54
Здравейте, писах по въпроса в "Строителство/ремонти"
Ние сме по същия начин, имаме предварителен договор със Софийска вода и след това издадено разрешение за строеж.
Благодаря на 4ovek за информацията.
Лек и успешен ден на всички.
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 11:40:05
Не във всички случаи става това, което сте направили. По принцип съществува вероятност и да не ви разрешат да се включите.
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 11:43:01
Става, ама трябва да имаш вода в парцела. А това не е 100% гарантирано.
Има процедура за такива случаи, когато искаш да изграздиш собствен водоизточник.
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 11:48:18
Водата при нас минава пред парцела, имаме разрешение от Софийска вода да си я вкараме сами, под надзора на техен представител.
Собствения водоизточник е също решение, колега на съпруга ми започна след нас с проектирането и вече строят, като имат всички необходими документи за това. Със собствен водоизточник са.
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 11:58:00
А вече и сградните ли отклонение отказват да правят? Или това е защото не е установен статута? След като водомерът е техен, поне него няма ли да ти дадат безплатно?
Re: Помагайте - Присъединяване към ВиК
29-06-2007 - 12:04:22
Получава се така, защото водомера е разположен в котелното. След като направим първия етаж казаха, че ще имат грижата за вкарването на водата в къщата. До тогава водата ни ще е на няколко метра от водопровода и ще я вкараме за наша сметка.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход